U bent hier

CORONAVIRUS - De toestand in Peru

Algemene toestand

Situatie op 09/11/2021: het ministerie van Volksgezondheid van Peru bevestigt 2.207.510 gevallen van COVID-19. Er vielen tot nu toe 200.438 dodelijke slachtoffers. De meeste besmettingen vinden plaats in de hoofdstad Lima. 

Meer gedetailleerde informatie over de verspreiding van het coronavirus wordt gepubliceerd op: https://covid19.minsa.gob.pe/sala_situacional.asp

Voorzorgsmaatregelen

De nationale noodtoestand blijft voorlopig van kracht tot 30 november 2021 en houdt het volgende in: beperking van grondwettelijke rechten, avondklok (verschillen per regio, zie hieronder), opschorting van sociale bijeenkomsten waarbij de concentratie of agglomeratie van mensen te hoog is, gedeeltelijke sluiting van de internationale grenzen. Daarnaast zijn er ook regionale maatregelen van kracht al naargelang het afgekondigde waarschuwingsniveau.

Internationale vluchten naar Peru:

  • Internationale commerciële reizen vanuit Europa, zijn toegestaan. Speciale COVID-19-regels moeten nageleefd worden (zie https://www.lima-airport.com/eng/for-passengers/covid-19-protocol/arrival-protocol).
  • Het is belangrijk om bij aankomst in Peru ofwel een negatieve PCR test (niet ouder dan 72 uur voor vertrek) ofwel een certificaat van volledige vaccinatie 14 dagen voor afreis voor te leggen. Ook een elektronische gezondheidsverklaring op eer (https://djsaludviajero.minsa.gob.pe/dj-salud/) is verplicht. Om sneller door de migratiediensten te raken, kan u zich op voorhand registreren. Hiervoor kan u de app “pre-registro” op uw gsm downloaden en de stappen doorlopen. Meer info via https://www.migraciones.gob.pe.
  • Tot 14 november geldt een inreisverbod voor reizigers (niet-residenten) uit Zuid-Afrika en voor zij die daar tijdens de voorgaande 14 dagen een tussenstop maakten. Voor Peruanen en buitenlandse residenten in Peru die uit die landen komen, geldt een verplichte quarantaine van 14 dagen, in zijn/haar hotel of een verblijfplaats toegewezen door het Ministerie van Volksgezondheid. 
  • De Peruaanse immigratiediensten besloten om voorlopig geen stempel meer te plaatsen in het paspoort van de reiziger. Momenteel wordt TAM-Virtual (Tarjeta Andina de Migración Virtual) gebruikt om de migratiebewegingen te registreren. Reizigers kunnen hun inkomst- en vertrekdata controleren op migraciones.gob.pe.

De Ambassade van België in Peru verstrekt informatie over de huidige beperkingen. 

Exitstrategie

De overheid heeft regionale maatregelen genomen op basis van het besmettingsrisico van COVID-19. De voormalige minister van Cultuur, Alejandro Neyra, sloot de mogelijkheid van een landelijke lockdown uit als maatregel om de opmars van het coronavirus te stoppen, ondanks de piek in infecties en het record van sterfgevallen aan de vooravond. Hij verklaarde ook dat vaccinatie de enige mogelijke oplossing is om geleidelijk uit de pandemie te komen, dus alle inspanningen van de regering zijn in die richting (artikelen van Gestion en RPP).

Economie

Economische impact

Peru beleefde in 2020 één van de diepste recessies in decennia, te midden van een bijzonder grote COVID-19 uitbraak en bijbehorende mitigatiemaatregelen, waaronder langdurige mijnsluitingen. Volgens de voormalige minister van Economie, Luis Miguel Castilla, heeft de totale quarantaine in 2020 wekelijks een verlies van één punt van het BBP veroorzaakt (https://rpp.pe/economia/economia/cuales-seran-los-efectos-economicos-de-esta-segunda-cuarentena-en-el-peru-covid-19).

Handelsbelemmeringen

Botst u buiten de EU op handelsbelemmeringen of andere problemen op het vlak van markttoegang? Laat het ons weten via handelsbelemmering@fitagency.be. Wij analyseren uw aangifte en maken die via de geijkte kanalen over aan de bevoegde instanties.

Relancemaatregelen

In 2020 heeft de regering een reeks maatregelen genomen om de negatieve effecten van de pandemie te counteren en de economie nieuw leven in te blazen, zoals de uitvoering van economische stimuleringspakketten die overeenkomen met 20% van het BBP. Dankzij deze acties had de Peruaanse economie zich aan het einde van dat jaar sneller hersteld dan aanvankelijk werd verwacht. 

Hoewel deze maatregelen ook een negatief effect hadden op de begrotingsstabiliteit van het land, zou Peru nog steeds in een goede positie verkeren om het hoofd te bieden aan de noodsituatie. Volgens Miguel Palomino, directeur van de Central Reserve Bank (BCR), zou het land nog steeds een goede financiële capaciteit hebben om indien nodig geld te lenen. Volgens het ministerie van Economie en Financiën (MEF) werd er in 2020 bijna 6 miljard dollar besteed aan de bestrijding van de pandemie (artikel El Comercio). 

Economische vooruitzichten

Na een van de diepste recessies in de regio in 2020, wordt een sterk herstel van de Peruaanse economie verwacht voor de komende jaren. Volgens het Global Economic Prospects-rapport van de Wereldbank zal de economie van Peru naar verwachting met 7,6% groeien in 2021 en 4,5% in 2022. De Wereldbank verklaarde dat de groei in Peru zal profiteren van de stijgende koperprijzen en een aanhoudend soepel monetair beleid.

Volgens het Macro-economisch vooruitzicht voor 2021, uitgevoerd door het Peruaanse ministerie van Economie en Financiën (MEF), zal Peru één van de landen zijn met de sterkste economische groei in Latijns-Amerika. 

De meest beloftevolle sectoren voor dit jaar zijn de bouw, mijnbouw en handel. 

Opportuniteiten op korte termijn

Er zijn opportuniteiten op het vlak van beschermingsmateriaal, testmateriaal en hulpmiddelen in verband met de COVID-19-pandemie; slimme oplossingen voor de uitdagingen die de nieuwe situatie met zich meebrengt; versnelde toename van digitalisering en automatisering van processen bij de overheid en bedrijven. 

Opportuniteiten op lange termijn

De Peruviaanse staat heeft de middelen om de economie te stimuleren door middel van openbare werken. In het economisch model van de laatste 30 jaar was de staat altijd minimalistisch aanwezig maar de verwachting is dat de roep om grote investeringen in oa. de publieke gezondheidszorg na de crisis groot zal zijn.  

Nuttige links

Dossier Coronavirus

Het nieuwe coronavirus heeft een wereldwijde impact, niet alleen op de gezondheid maar ook op de economie. Ook uw export kan hiervan gevolgen of zelfs hinder ondervinden. FIT monitort de risico's dagelijks en ons buitenlands netwerk informeert u over alle implicaties voor Vlaamse exporteurs op hun internationale activiteiten.

In het dossier Coronavirus vindt u een aantal nuttige tips, adviezen en inzichten in de economische impact van de verspreiding van het virus op internationaal ondernemen. Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.

9 november 2021

Bijkomende informatie