U bent hier

CORONAVIRUS - De toestand in Peru

Algemene toestand

Situatie op 4/12/2022: het ministerie van Volksgezondheid van Peru bevestigt 4.304.745 gevallen van COVID-19. Er vielen tot nu toe 217.519 dodelijke slachtoffers. De meeste besmettingen vinden plaats in de hoofdstad Lima. 

Meer gedetailleerde informatie over de verspreiding van het coronavirus wordt gepubliceerd op: https://covid19.minsa.gob.pe/sala_situacional.asp

Voorzorgsmaatregelen

De Peruaanse autoriteiten hebben de noodtoestand in verband met COVID-19 opgeheven. 

Nationale maatregelen: 

  • Het dragen van een masker is optioneel op open en gesloten plaatsen. Sinds 1 oktober is het voor binnenlandse vluchten niet langer verplicht om een ​​vaccinatiekaart of een moleculaire test (PCR) voor te leggen en is het voor passagiers optioneel om een masker te dragen.

Internationale vluchten naar Peru:

  • De Peruaanse autoriteiten hebben de noodtoestand in verband met COVID-19 opgeheven. Het is dus niet meer nodig om een ​​negatieve PCR-test of een vaccinatiebewijs voor te leggen om het land binnen te komen of te verlaten.
  • De Peruaanse immigratiediensten besloten om voorlopig geen stempel meer te plaatsen in het paspoort van de reiziger. Momenteel wordt TAM-Virtual (Tarjeta Andina de Migración Virtual) gebruikt om de migratiebewegingen te registreren. Reizigers kunnen hun aankomst- en vertrekdata controleren op migraciones.gob.pe. Als u geen geregistreerde inreisdatum hebt, kan dit uw vertrek uit het land ernstig bemoeilijken. 
  • Voor meer informatie rond reizen naar en binnen Peru kan u de volgende websites raadplegen: Vuela Fácil (in het Spaans) et de website van de internationale luchthaven Jorge Chávez in Lima (in het Engels).

De Ambassade van België in Peru verstrekt informatie over de huidige beperkingen. 

Economie

Economische impact

Hoewel Peru in 2020 één van de diepste recessies in decennia beleefde, is de Peruaanse economie in grote mate hersteld. In 2021 groeide het BBP met 13,3%, waarmee Peru een van de economieën met de hoogste groei in de regio was. 

De macro-economische fundamenten van Peru zijn solide gebleven zoals een relatief lage staatsschuld in verhouding tot het bbp, aanzienlijke internationale reserves en een geloofwaardige centrale bank.
 

Handelsbelemmeringen

Botst u buiten de EU op handelsbelemmeringen of andere problemen op het vlak van markttoegang? Laat het ons weten via handelsbelemmering@fitagency.be. Wij analyseren uw aangifte en maken die via de geijkte kanalen over aan de bevoegde instanties.

Relancemaatregelen

Begin december 2022 kondigde de vorige minister van Volksgezondheid, Kelly Portalatino, aan dat Peru een vijfde golf van COVID-19 doormaakt met een toename van het aantal infecties, gehospitaliseerde patiënten en sterfgevallen (artikel El Peruano). Mogelijks zal het ministerie van Volksgezondheid de vaccinatiecampagnes op nationaal niveau intensiveren om de vijfde golf tegen te gaan. 

Het is belangrijk aan te geven dat meer dan 73% van de doelpopulatie 3 doses van het COVID-19-vaccin heeft gekregen. (artikel El Peruano)

Economische vooruitzichten

Voor 2022 wordt een gematigde groei verwacht: volgens de Wereldbank zou die 2,7% bedragen, wat lager is dan de groei vóór corona. De economie zal naar verwachting worden ondersteund door een hogere mijnbouwexport, maar heeft te lijden onder een geleidelijke vertraging van de binnenlandse vraag en een stagnering van privé-investeringen omwille van de politieke en institutionele instabiliteit. 

Opportuniteiten op korte termijn

Door de pandemie verwacht men een verdere versnelde toepassing van digitalisering en automatisering van processen bij zowel de overheid als bij bedrijven. 

Opportuniteiten op lange termijn

De Peruviaanse staat heeft de middelen om de economie te stimuleren door middel van openbare werken. In het economisch model van de laatste 30 jaar was de staat altijd minimalistisch aanwezig maar de verwachting is dat de roep om grote investeringen in oa. de publieke gezondheidszorg na de crisis groot zal zijn.  

Nuttige links

Dossier Coronavirus

Het nieuwe coronavirus heeft een wereldwijde impact, niet alleen op de gezondheid maar ook op de economie. Ook uw export kan hiervan gevolgen of zelfs hinder ondervinden. FIT monitort de risico's dagelijks en ons buitenlands netwerk informeert u over alle implicaties voor Vlaamse exporteurs op hun internationale activiteiten.

In het dossier Coronavirus vindt u een aantal nuttige tips, adviezen en inzichten in de economische impact van de verspreiding van het virus op internationaal ondernemen. Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.

13 december 2022