U bent hier

Coronavirus - De toestand in Nigeria

1. Algemene toestand

Gedurende een tijdje werd het Afrikaanse continent gespaard door de coronavirus pandemie, maar sinds kort ondervindt het nu op haar beurt de gevolgen van de verspreiding van Covid-19.

Het aantal besmettingen en maatregelen om dit tegen te gaan nemen dan ook dagelijks toe in Afrika. Heel wat landen in deze regio kennen bovendien een matige tot slechte gezondheidsinfrastructuur, waardoor een grote uitbraak catastrofale gevolgen kan hebben. Anderzijds hebben de landen van West-Afrika heel wat ervaring opgebouwd ten tijde van de ebolacrisis, vooral op het vlak van informatieverspreiding en bewustmaking. Zo is het hoopgevend dat een kleine maand na het eerste overlijden in Nigeria, slechts één bijkomend slachtoffer is gevallen (situatie op 1/4/2020).

2. Voorzorgsmaatregelen

De Nigeriaanse overheid geeft een dagelijkse update over de evolutie van de ziekte in het land (per provincie!) en over de genomen maatregelen (op gezondheidsvlak zowel als economisch) op de volgende website: https://covid19.ncdc.gov.ng/.

Op 30 maart 2020 werden in Nigeria een reeks maatregelen betreffende COVID-19 van kracht:

  • De beperking op verplaatsingen in Lagos, FCT (Federal Capital Territory = Abuja) en de provincie Ogun; bedrijven en kantoren in deze staten worden tot nader orde gesloten;
  • Het operationeel blijven van de zeehavens in Lagos;
  • Het stopzetten van alle vluchten (commercieel én privé), tenzij het om uitzonderlijke vluchten gaat (vb. repatriëring,...);
  • Socio-economische maatregelen;
  • Steun vanwege de private sector.

Wat de sluiting van bedrijven betreft, wordt er behalve de medische instellingen een uitzondering gemaakt voor de volgende bedrijven:

  • Productie, distributie en detailhandel van voedingsproducten;
  • Distributie en verkoop van fossiele brandstoffen;
  • Productie, transport en distributie van elektriciteit;
  • Bewakingsfirma’s.

Essentiële financiële operaties moeten verzekerd worden, alsook telecommunicatie en internetdiensten.

De zeehavens in Lagos blijven operationeel, maar het transport naar en van de havens zal sterk gecontroleerd worden (lees: er kunnen sterke vertragingen optreden).

De volledige lijst van maatregelen en wetten kunt u hieronder downloaden.

Raadpleeg zeker ook de website van het Nigeria Center for Disease Control: https://ncdc.gov.ng/

3. Dossier Coronavirus

 Het coronavirus heeft een wereldwijde impact, niet alleen op de gezondheid maar ook op de economie. Ook uw export kan hiervan gevolgen of zelfs hinder ondervinden.

FIT monitort de risico's dagelijks en ons buitenlands netwerk informeert u over alle implicaties voor Vlaamse exporteurs op hun internationale activiteiten.

In het dossier Coronavirus vindt u een aantal nuttige tips, adviezen en inzichten in de economische impact van de verspreiding van het virus op internationaal ondernemen.

Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van Corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.

3 april 2020

Bijkomende informatie