U bent hier

CORONAVIRUS - De toestand in Nederland

1. Algemene toestand

Vanaf 25 september kunnen cafés, restaurants, sport- en cultuurzalen opnieuw min of meer normaal werken, op voorwaarde dat de bezoekers een coronabewijs kunnen voorleggen (dubbele vaccinatie, een negatieve test of genezing van corona - zie Aangekondigde coronamaatregelen).
Hier vindt u een kort overzicht van de coronamaatregelen die nu gelden.

De laatste algemene maatregelen zijn hier te vinden. 

2. Voorzorgsmaatregelen

Voor zakenreizigers uit de Schengenzone geldt dat zij vrij naar Nederland mogen reizen. Vanaf 24 juni 2021 zijn quarantaine en een negatieve test niet meer verplicht.

3. Exitstrategie

Deze term werd gebruikt toen de eerste golf van de coronacrisis volop aan het woeden was, met name in april en mei van 2020. Men ging dan uit van een normalisering ergens einde zomer. Eind juni 2021 lijkt de situatie naar normaliteit te evolueren. De steunmaatregelen voor de bedrijfswereld blijven nog een tijdje gehandhaafd, maar ook daar is het einde in zicht 

Men kan terug werken op kantoor voor 50% en de 1,50 meter moet daar kunnen gerespecteerd worden.

4. Economie

a. Economische impact

Het is nog koffiedik kijken hoe zwaar de gevolgen zullen zijn op langere termijn. Het bnp van Nederland kende in 2020 en krimp met 3,7%. Meer informatie vindt u hier.

b. Handelsbelemmeringen

Binnen de interne EU-markt mogen er in principe geen handelsbelemmerende maatregelen bestaan. Vindt u dat de overheid van een andere EU-lidstaat tegen dat principe zondigt? Worden de interne marktregels verkeerd toegepast? Dan kan u terecht bij het Enterprise Europe Network. Dit netwerk geeft advies bij klachten van bedrijven tegen andere bedrijven of tegen overheidsadministraties.

c. Relancemaatregelen

Een algemene link laat bedrijven toe te onderzoeken voor welke maatregelen zij in aanmerking komen, de zgn. Corona calculator (VNO-NCW en MKB NL).

Hierna worden deze maatregelen nog eens opgelijst:

Maatregel Wat Wie
Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW 1.0, 2.0 en 3.0) Voorschot in 3 termijnen – tot 30/06/21 afbouwend U.W.V.
Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) In functie van omzetverlies – max € 50.000 RVO

Tegemoetkoming Ondernemers (TOGS)

1 X € 4.000 RVO
Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers (TOZO) Max. € 1.500 + lening ten belope van € 10.157 Gemeente (één andere gemeente voor niet-NL)
Belastingmaatregelen tijdens coronacrisis 20% (3 maand), … Belastingdienst
Corona Overbruggingslening (COL 2.0) voor start-ups, scale-ups en innovatieve mkb-ers € 50.000 - € 2.000.000 tegen 3% over 3 jaar ROM
Borgstelling Middelgroot- en Kleinbedrijf (BMKB-C) Borgstelling aan Financiële instellingen à 2% RVO
Go-C regeling (Garantie Onderneming)  Garantie van 50% voor banken – 80% à 90% voor banken – vanaf € 1,5 Mio Bank
Kleine Kredieten Corona Garantieregeling (KKC) Overheid garandeert 95% voor leningen van 10.000 tot € 50.000 Bank
TOPPS (Tijdelijk Overbruggingskrediet Programma innovatieve Start- en Scaleups) Overbruggingskrediet 50% voor Innovatieve start-ups Techleap.nl
Microkrediet Qredits – uitstel van betaling Tot € 25.000 - looptijd max. 48 maanden, waarvan de eerste 6 maanden geen aflossing - 2% vanaf jaar 1 en 5,75% vanaf jaar 2 Qredits
     

Het coronaloket van de Kamer van Koophandel geeft zeer uitgebreid geactualiseerde informatie over de huidige situatie en centraliseert vragen over corona in bedrijfsverband.

d. Economische vooruitzichten

Dit blijft voor iedereen moeilijk te voorspellen. Ook het Centraal Bureau voor de Statistiek denkt er zo over. Desalniettemin heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) een indicatie gepubliceerd en die is niet rooskleurig.

e. Opportuniteiten op korte termijn

De evidente opportuniteiten situeren zich op het terrein van de onmiddellijke noden: geneesmiddelen, beschermingsmateriaal en (elektronische) oplossingen om thuiswerk en het leven in de ‘anderhalvemetersamenleving’, zoals premier Rutte het omschreef in één van zijn recente toespraken, mogelijk te maken.

f. Opportuniteiten op lange termijn

Aangezien de economische vooruitzichten niet in te schatten zijn, is het nog moeilijker exhaustief te voorspellen wat de opportuniteiten zullen zijn op lange termijn. Een paar evidente zijn alle oplossingen die pandemieën kunnen voorkomen, indijken of oplossen. Wij denken daarbij aan medisch/wetenschappelijk onderzoek, activiteiten reshoren en onshoren (3D printing kan daar o.m. een grote rol gaan spelen) en logistiek.

Nuttige links

Dossier Coronavirus

Het coronavirus heeft een wereldwijde impact, niet alleen op de gezondheid maar ook op de economie. Ook uw export kan hiervan gevolgen of zelfs hinder ondervinden.
FIT monitort de risico's dagelijks en ons buitenlands netwerk informeert u over alle implicaties voor Vlaamse exporteurs op hun internationale activiteiten.
In het dossier Coronavirus vindt u een aantal nuttige tips, adviezen en inzichten in de economische impact van de verspreiding van het virus op internationaal ondernemen.
Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.

16 september 2021