U bent hier

CORONAVIRUS - De toestand in Mexico

Algemene toestand

Mexico telde op 7 mei 2022 meer dan 5,7 miljoen geregistreerde COVID-19-infecties en meer dan 324.000 COVID-19-gerelateerde overlijdens. Mexico is daarmee het 5e land ter wereld met het hoogste aantal COVID-19-gerelateerde overlijdens. Sinds het begin van de pandemie, heeft Mexico vier 'coronagolven' gekend. De vierde golf is geëindigd eind april 2022, en momenteel is het aantal nieuwe Covid besmettingen en -overlijdens laag.

62% van de Mexicaanse bevolking is volledig gevaccineerd, en meer dan 37% van de Mexicaanse bevolking heeft een 'booster shot' toegediend gekregen. Vermogende Mexicanen laten zich ook vaak vaccineren in de VS. De vaccins die in Mexico worden gebruikt zijn: Pfizer-BioNTech, AstraZeneca (wordt geproduceerd in Mexico), Sputnik V, Cansino, COVAX, Sinovac, Janssen, Moderna, Covaxin, Sinopharm en Abdala.

Voorzorgsmaatregelen 

De Mexicaanse overheid hanteert per staat een systeem van 'COVID-verkeerslichten' (='semáforos'), om aan te geven hoe hoog het besmettingsrisico is en welke economische activiteiten al dan niet zijn toegelaten. Een rood verkeerslicht (='semáforo rojo') houdt in dat enkel essentiële activiteiten zijn toegestaan. In alle Mexicaanse staten geldt momenteel kleurcode 'groen', d.w.z. dat er een laag Covid besmettingsrisico is en álle activiteiten zijn toegestaan. . 

In de openlucht is het in Mexico niet meer verplicht om een mondmasker te dragen, maar het dragen van een mondmasker is in Mexico-Stad en andere grote steden goed ingeburgerd, óók in openlucht. Om toegang te verkrijgen tot openbare gebouwen en het openbaar vervoer blijft het dragen van een mondmasker wel verplicht. Ook in overdekte beurshallen is een mondmasker verplicht. 

Mexico staat internationale en binnenlandse vluchten toe, en het land vraagt geen verplichte PCR-test of quarantaine bij aankomst. Niet-essentiële reizen vanuit België naar Mexico worden momenteel enkel sterk afgeraden voor niet-gevaccineerde reizigers. De volgende luchtvaartmaatschappijen voeren vluchten uit vanuit Europa naar Mexico-Stad : KLM, Air France, Aeromexico, Lufthansa en Iberia.

Exitstrategie

De exitstategie in Mexico wordt bepaald door de veranderende kleur van de 'COVID-verkeerslichten'. In álle Mexicaanse staten staat het COVID-verkeerslicht momenteel op ''groen', wat inhoudt dat alle activiteiten opnieuw zijn toegestaan.   

Economie

Economische impact

De Mexicaanse economie heeft zwaar geleden door de crisis veroorzaakt door het coronavirus. In 2020 kromp de Mexicaanse economie met 8,3%, de grootste daling sinds de jaren '30 van de vorige eeuw. De Mexicaanse import daalde in 2020 met 14% en de Mexicaanse export met 13%. In 2021 hestelde de Mexicaanse economie echter en liet een positieve groei optekenen van 6,2%, o.a. dankzij de heropstart van bijna alle economische activiteiten, de sterke groei in de VS (=de belangrijkste handelspartner van Mexico) én hoge olie- en grondstoffenprijzen. Voor 2022 verwacht het IMF opnieuw een positief groeicijfer van 2%. De Mexicaanse peso heeft zich ondertussen ook volledig hersteld, en t.o.v. de EUR noteert de munt zelfs sterker dan vóór de pandemie, dit betekent dat importeren uit Europa goedkoper is geworden dan vóór de pandemie.

Handelsbelemmeringen

Er werden in Mexico geen speciale handelsbelemmeringen n.a.v. de COVID-crisis gesignaleerd. Logistieke, transport- en havendiensten werden steeds als essentiële activiteiten beschouwd en zijn altijd operationeel gebleven. Voor de invoer van medisch en ander materiaal om de COVID-crisis te bestrijden, zijn de administratieve procedures tijdelijk versoepeld.

Botst u buiten de EU op handelsbarrières of andere problemen op het vlak van markttoegang? Laat het ons weten via dit online aangifteformulier. Wij analyseren uw aangifte en maken die over aan de bevoegde instanties.

Relancemaatregelen

Als reactie op de covidpandemie, had de Mexicaanse overheid een kredietprogramma opgemaakt voor kmo's en de Nationale Bank van Mexico had zijn basisrente verlaagd om de economie van voldoende liquiditeiten te voorzien. Echter, o.w.v. de oplopende inflatie in Mexico, waarvan verwacht wordt dat die in 2022 een niveau zal bereiken van 6.8%, heeft de Mexicaanse Centrale Bank de intrestvoeten opnieuw moeten verhogen. In tegenstelling tot vele andere landen, is de Mexicaanse regering ook tijdens de covidperiode een bezuinigsprogramma blijven voeren, met o.a. een laag niveau van overheidsstimuli en overheidsinvesteringen. Als gevolg van deze bezuinigingspolitiek, zijn de overheidsfinanciën in Mexico wel minder verslechterd dan in andere Latijns-Amerikaanse landen. 

Economische vooruitzichten

Voor 2022 voorspelt het IMF een positieve groei van 2,0% van de Mexicaanse economie.

Opportuniteiten op korte termijn

Net als alle andere landen is Mexico op zoek naar medisch materiaal om de COVID-epidemie te bestrijden zoals: medische apparaten, diagnostische middelen, chirurgisch materiaal en hygiëneproducten. COFEPRIS (het Mexicaans Federaal Comité voor de Bescherming tegen Gezondheidsrisico's) heeft tijdelijk de administratieve procedures versoepeld om deze producten te importeren in Mexico.  

Opportuniteiten op lange termijn

Op langere termijn kan de COVID-19-crisis een opportuniteit betekenen voor Mexico. De wereldwijde logistieke ketens die sterk afhankelijk zijn van Chinese en Aziatische inputs werden immers ernstig verstoord door de COVID-crisis. Ook vóór de COVID-crisis, was er al een proces van economische ontkoppeling aan de gang tussen China en de VS, en de COVID-crisis zal dit proces waarschijnlijk versnellen. Bedrijven die op de Noord-Amerikaanse markt actief zijn, zullen zich in de toekomst mogelijk gedeeltelijk terugtrekken uit China en Azië en opteren voor kortere logistieke ketens in Noord-Amerika, waardoor Mexico, met zijn lagere productiekosten dan in de VS en Canada, aantrekkelijker wordt voor investeringen van bedrijven die actief zijn op de Noord-Amerikaanse markt. Sommige economen voorspellen dan ook dat Mexico op lange termijn zal winnen bij deze crisis. In 2019 is Mexico trouwens voor het eerst in de geschiedenis de belangrijkste handelspartner van de VS geworden. Mexico is dus een belangrijke uitvalsbasis voor bedrijven die de Noord-Amerikaanse markt wensen te bewerken.

Om van deze kansen te profiteren, zal Mexico zijn investeringsklimaat wel moeten verbeteren. Met de recente goedkeuring van het USMCA (US Mexico Canada agreement) én de modernisering van het vrijhandelsakkoord tussen de EU en Mexico, zou Mexico zichzelf opnieuw kunnen positioneren als het logische platform voor een breed scala aan investeringen en productie.

Nuttige links

Dossier Coronavirus

Het nieuwe coronavirus heeft een wereldwijde impact, niet alleen op de gezondheid maar ook op de economie. Ook uw export kan hiervan gevolgen of zelfs hinder ondervinden. FIT monitort de risico's dagelijks en ons buitenlands netwerk informeert u over alle implicaties voor Vlaamse exporteurs op hun internationale activiteiten.

In het dossier 'Coronavirus' vindt u een aantal nuttige tips, adviezen en inzichten in de economische impact van de verspreiding van het virus op internationaal ondernemen. Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.

31 januari 2022