U bent hier

CORONAVIRUS - De toestand in Mauritius

Algemene toestand

De eerste case was een Belg/ Mauritiaan die terugkeerde uit België op 21 februari. Slechts na 3 testen kwam het virus aan het licht. Hij stief op 19 maart. Op 29 april waren er 15.893 PCR-testen en 14.305 Rapid-antigen-testen uitgevoerd. In totaal waren er 332 personen positief getest en vielen er 10 overlijdens te betreuren.

De economie wordt zwaar getroffen gezien de toeristische sector verantwoordelijk is voor 10% van de tewerkstelling.  De toeristische sector richt zich vooral op de dure vakanties en in dit segment wordt een enorme terugval verwacht in 2020 ( -55%). Samen met de verminderde export van sommige exportproducten (suiker, textiel) en de verlaagde prijs (-24%) (o.a. voor suiker) wordt het handelsdeficit nu geschat op 11,4% van het bnp (voordien slechts 5,3%). Mauritius heeft gelukkig de financiële sector die zorgt voor een permanente deviezeninstroom. Bovendien heeft de BOM (Bank of Mauritius) eveneens een stevige deviezenvoorraad van 7 miljard USD (50% van het bnp), zodat het land deze crisis gemakkelijk kan doorstaan.

Mauritius heeft het beste sociale zekerheidssysteem van Zuidelijk Afrika met gratis gezondheidszorg, onderwijs en gratis openbaar vervoer voor jongeren, gepensioneerden en gehandicapten. Bovendien is Mauritius een financieel centrum voor Zuidelijk Afrika. Dankzij de uitstekende overheidsadministratie en de financiële sector is het land het best geplaatst om zonder te veel kleerscheuren uit de crisis te geraken. 

Voorzorgsmaatregelen

Vanaf 20 maart: Beperkte lockdown

 • Enkel essentiële diensten (politie, openbare en privéziekenhuizen en brandweer) en bepaalde economische diensten (shops, supermarkten, banken, bakkerijen en apotheken) mogen open blijven; 
 • ook het openbaar vervoer wordt beperkt;
 • 1700 kamers van hotels deden dienst als quarantaineplaatsen;
 • er wordt een toegangscontrole systeem (“ Work Access Permit”) in werking gezet voor de werknemers van toegelaten bedrijven.

Vanaf 24 maart: Volledige lockdown

 • volledige lockdown, met enkel  banken, ziekenhuizen en brandweer open;
 • supermarkten, shops en bakkerijen zijn gesloten tot 31 maart;
 • de lockdown wordt tweemaal verlengd (tot 15 april en 4 mei); voor de eilanden Rodrigues en Agalega eindigde de lockdown op 15 april;
 • social distancing wordt ingevoerd;
 • nachtklok wordt ingesteld tot 4 mei.

Exitstrategie

Geen specifieke exitstrategie. De opheffing van de maatregelen wordt in het vooruitzicht gesteld. Er gebeurt een langzame versoepeling sinds 2 april wanneer de supermarkten en bakkerijen terug openden. Men kan enkel naar de supermarkt op bepaalde dagen, en volgens een alfabetische goedkeuring. Maximaal 3 stuks voor een aantal basisproducten.

Economie

Economische impact

Economische impact van de pandemie wordt vooral verwacht in de toeristische sector gezien de meeste vluchten geannuleerd zijn. Anderzijds wordt een recessie verwacht (niet minder dan -8,2% voor 2020), vooral als gevolg van de lagere exportvraag van diensten en de lagere consumentenuitgaven, als gevolg van de lockdown.

Het bnp daalt van 13,7 miljard USD in 2019 naar 11,8 miljard USD in 2020.

Handelsbelemmeringen

Mauritius maakt deel uit COMESA (Common Market for Eastern and Southern Africa) en SADC (Southern African Development Community). De invoerheffingen zijn zeer laag met een gemiddeld tarief van 0,8%. Mauritius heeft verschillende overeenkomsten met de EU zodat de meeste producten onder het 0%-tarief vallen. 

Voor een overzicht van de handelsreglementering, kan u de tools gebruiken op de website www.mauritiustrade.mu.

Botst u buiten de EU op handelsbarrières of andere problemen op het vlak van markttoegang? Laat het ons weten via handelsbelemmering@fitagency.be. Wij analyseren uw aangifte en maken die over aan de bevoegde instanties.

Relancemaatregelen

 • De overheid verdeelde 35.000 voedselpakketten onder de sociaal zwakkeren en economisch achtergestelde personen;
 • er wordt een “Covid 19 Solidarity Fund’ opgericht. De fondsen worden gebruikt voor zij die het meest getroffen worden door de pandemie. Europa betaalt 11,3 MUR miljoen aan het solidariteitsfonds;
 • er wordt ondersteuning voorzien voor de zelfstandigen via het 'Self Empoyed Scheme' (5.100 MUR) loonsubsidie. Bedrijven met werknemers krijgen ondersteuning via het ‘Wage Assistance Scheme’. Het totale pakket zou 300 miljoen USD kosten;
 • net als 54 andere landen van Afrika, ontvangt Mauritius een donatie van de Jack Ma foundation: 20.000 COVID-19 screeningkits, 100.000 mondmaskers en 1.000 textielvesten voor in de ziekenhuizen;
 • de Nationale bank verminderde de basisrentevoet van 3% naar 1%;
 • de Nationale Bank geeft een extra 'Special Relief Amount' van 5 miljard MUR via de commerciele banken die gebruikt kan worden voor de ondersteuning van alle bedrijven, inclusief kmo's. De maximum intrest is 2,5%;
 • de banken geven een moratorium van 6 maanden voor terugbetalingen van leningen, indien bedrijven getroffen worden door de pandemie;
 • noteer dat Mauritius één van de beste sociale beschermingsmaatregelen heeft in de regio met gratis onderwijs (tot de hogere school), gratis ziekteverzekering, 13e maand, gegarandeerd pensioen en minimumlonen.

Economische vooruitzichten

De economische vooruitzichten voor 2020 zijn negatief, er wordt een verbetering verwacht vanaf 2021 wanneer er opnieuw internationale vluchten zullen zijn. 

De werkloosheid zal stijgen van 6,2% naar meer dan 9%, en dit vooral door de terugval in de toeristische sector.

Mauritius heeft echter een solide banksysteem en een zeer performante belastingadministratie, zodat de bedrijven en banken zeer gemakkelijk toegang hebben tot financiering. Dankzij de goede kapitaalstructuur van de banken kunnen de banken de economie ondersteunen.

Opportuniteiten op korte termijn

Hoewel Mauritius een kleine markt is, zijn er mogelijkheden in:

 • voeding en dranken,
 • IT-infrastructuur,
 • fintechsector.

Opportuniteiten op lange termijn

De belangrijkste langetermijnmogelijkheden zijn in volgende sectoren:

 • bouwsector en infrastructuurwerken (o.a. aanleg van een nieuwe metrolijn),
 • gezondheidssector (mogelijkheden voor R&D en productie),
 • immobiliënsector.

Nuttige links

Dossier Coronavirus

Het nieuwe coronavirus heeft een wereldwijde impact, niet alleen op de gezondheid maar ook op de economie. Ook uw export kan hiervan gevolgen of zelfs hinder ondervinden. FIT monitort de risico's dagelijks en ons buitenlands netwerk informeert u over alle implicaties voor Vlaamse exporteurs op hun internationale activiteiten.

In het dossier Coronavirus vindt u een aantal nuttige tips, adviezen en inzichten in de economische impact van de verspreiding van het virus op internationaal ondernemen. Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.

4 mei 2020