U bent hier

CORONAVIRUS - De toestand in Luxemburg

1. Algemene toestand

UPDATE 8/08 - In totaal hebben er in Luxemburg 285.000 mensen positief getest op COVID-19, 1.115 mensen stierven ten gevolge van een COVID-19-besmetting. Op dit ogenblik liggen er 17 personen met COVID-19 in het ziekenhuis (gewone COVID-19-afdeling) en 3 op de afdeling intensieve zorgen. Het wekelijks aantal besmette personen is in dalende lijn (-44%). Via deze website van de Luxemburgse overheid kan u dagelijks een update over de situatie krijgen. Zoals elke andere EU-lidstaat is ook Luxemburg volop bezig met de vaccinaties.

2. Voorzorgsmaatregelen

Per 11 maart 2022 werden de meeste gezondheidsmaatregelen in verband met COVID-19 in Luxemburg ingetrokken. Als gevolg hiervan zijn de horeca, de cultuursector, de sport, het onderwijs en de handel niet langer meer onderworpen aan specifieke regels en moet men er ook geen mondmaskers meer dragen. Het „EU Digital COVID Certificate” (EUDCC) is niet langer meer vereist om toegang te krijgen tot openbare ruimten, zoals bars en restaurants, musea, zwembaden, grote evenementen, enz.

Ondertussen moet er ook in het openbaar vervoer geen mondmasker meer gedragen worden.

Enkel in ziekenhuizen en rust- en verzorgingshuizen is het dragen van een mondmasker nog verplicht. In ziekenhuizen moet u boven de leeftijd van 12 jaar en 2 maanden, voor een opname ook nog een verklaring van vaccinatie, herstel, contra-indicatie voor vaccinatie of een negatieve COVID-19-test kunnen voorleggen.

Meer informatie

https://covid19.public.lu/en/sanitary-measures.html en https://covid19.public.lu/dam-assets/covid-19/covidcheck/wat-gellt/Tableaux-mesures.pdf

Reizen naar en vanuit Luxemburg

Regelmatig wijzigen de maatregelen voor het reizen naar en vanuit Luxemburg.

3. Exitstrategie

Het doel van de regering in 2020 was een geleidelijke beëindiging van de maatregelen in 3 fasen door te voeren. 
Maar ondertussen is ook Luxemburg geconfronteerd geweest met curves die afwisselend in stijgende en dalende lijn gaan. De exit-strategie die nu gehanteerd wordt is die van de vaccinaties. 

Meer weten: 

4. Economische impact

De Luxemburgse regering kondigde op 25 maart 2020 een gedetailleerde lijst van maatregelen aan voor de stabilisatie van de economische situatie. U vindt dit overzicht op de website van het ministerie van Economische Zaken.

De overheid ontwikkelde een website waarop burgers, zelfstandigen, KMO en grote bedrijven alle maatregelen kunnen terugvinden die hen betreffen. Ook op de website van het Ministerie van Economie kan u info vinden.

Als onderdeel van de post-Covid-19 economische herstelstrategie "Neistart Lëtzebuerg", heeft Luxinnovation, met de steun van het Ministerie van Economische Zaken, een nieuw strategisch innovatieprogramma opgezet, genaamd "Fit 4 Resilience".

Meer weten:  

5. Dossier coronavirus

Het coronavirus heeft een wereldwijde impact, niet alleen op de gezondheid maar ook op de economie. Ook uw export kan hiervan gevolgen of zelfs hinder ondervinden.
FIT monitort de risico's dagelijks en ons buitenlands netwerk informeert u over alle implicaties voor Vlaamse exporteurs op hun internationale activiteiten.

In het dossier coronavirus vindt u een aantal nuttige tips, adviezen en inzichten in de economische impact van de verspreiding van het virus op internationaal ondernemen.

Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be

8 augustus 2022