U bent hier

CORONAVIRUS - De toestand in Luxemburg

1. Algemene toestand

UPDATE 05/01 - Net zoals elk ander Europees blijft ook het Groothertogdom Luxemburg niet gespaard van het coronavirus. In totaal hebben er in Luxemburg 46.986 mensen positief getest op COVID-19, 43.364 van hen herstelden en 508 mensen stierven. Via deze website van de Luxemburgse overheid kan u dagelijks een update over de situatie krijgen. Op dit ogenblik zien we een lichte daling van alle cijfers. Zoals elke andere EU-lidstaat is ook Luxemburg begonnen met de vaccinaties.

2. Voorzorgsmaatregelen

 • Restaurants, cafés, bars, andere drinkgelegenheden en locaties voor sport- of culturele evenementen zoals theaters, culturele centra, concertzalen, bioscopen en gebedshuizen blijven dicht voor het publiek. Drive-in, take-away en huisleveringen zijn toegestaan.
 • Hotels blijven open, maar hun restaurant en bar blijven gesloten. Room service en take-away zijn wel toegelaten.
 • Openbare evenementen (binnen of buiten) met meer dan tien, maar minder dan 100 personen mogen terug georganiseerd worden (culturele of sportevenementen, congressen, enz.), Op voorwaarde dat men kan zitten op een vooraf toegewezen plaats en er een neus-mondbescherming gedragen wordt, indien de afstand van 2 meter tussen de stoelen niet gegarandeerd kan worden.
 • Beurzen, tentoonstellingen en markten zijn open voor het publiek. Het dragen van neus-mondbescherming, is te allen tijde verplicht voor exposanten en voor bezoekers wanneer een interpersoonlijke afstand van twee meter niet kan worden gerespecteerd.
 • Sommige landen eisen een quarantaine van 14 dagen of een recente negatieve COVID-19-test van elke persoon die uit het Groothertogdom komt - raadpleeg de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken in België - reisadviezen.
 • Het dragen van een masker is onder alle omstandigheden in het openbaar vervoer verplicht, behalve voor de bestuurder wanneer een interpersoonlijke afstand van twee meter wordt gerespecteerd of een afscheiding hem van de passagiers scheidt.
 • Als een interpersoonlijke afstand van 2 meter niet kan worden gerespecteerd, wordt het dragen van neus-mondbescherming aanbevolen tijdens bijeenkomsten van minder dan 10 personen. Het is verplicht vanaf 6 jaar voor bijeenkomsten van meer dan 10 personen als een interpersoonlijke afstand van twee meter niet kan worden gegarandeerd. Het verplicht dragen is niet van toepassing op minderjarigen onder de dertien jaar als ze buiten zijn.
 • Vermijd nauw contact: begroet elkaar zonder handen te schudden en zonder elkaar aan te raken; vermijd het delen van objecten of apparatuur (tablet, potloden, communicatieapparatuur, enz.).

Meer informatie is terug te vinden in het coronadossier voor bedrijven en burgers op de website van het ministerie van Economische Zaken.
De nationale politie zal deze regels handhaven en controleren; bij niet-naleving zijn er boetes van toepassing.

3. Exitstrategie

Het doel van de regering is een geleidelijke beëindiging van de opsluiting in fasen door te voeren. 

Fase 1 

 • Herlancering van bouwwerken.
 • Hulp- en ondersteuningsactiviteiten in het onderwijs (poliklinische diensten voor kinderen en gezinnen, aanbod van competentiecentra gespecialiseerd in psycho-pedagogie en maatregelen voor de zorg van studenten die het risico lopen op schooluitval).
 • Activiteiten van hoveniers en landschapsarchitecten.
 • Handel met als hoofdactiviteit DIY.
 • Heropening van recyclingparken.

Deze lijst zal op 4 mei worden aangevuld door de hervatting van de laatste lessen, evenals stages en praktijk op het niveau van hoger technisch onderwijs en de universiteit.

Fase 2 

 • Hervatting van het secundair onderwijs.

Fase 3 

 • Hervatting van basisonderwijs en crèches en kinderopvangvoorzieningen.
 • Hervatting van de commerciële activiteiten en de heropening van de horecasector, mits inachtneming van de voorzorgmaatregelen.
 • Bedrijven en overheden worden aangemoedigd om telewerken te blijven promoten gedurende de coronacrisis.
 • Openbare evenementen zijn toegestaan onder de dubbele voorwaarde van het verstrekken van toegewezen zitplaatsen en met inachtneming van een afstand van twee meter tussen mensen.
 • Sportactiviteiten zonder fysiek contact of competitief karakter zijn toegestaan.
 • Werknemers die tot de kwetsbare categorie behoren, kunnen met hun arts overleggen of zij door de ernst van de ziekte niet kunnen gaan werken. Dit moet geval per geval worden bekeken, rekening houdend met de aanbevelingen van de gezondheidsafdeling en anderzijds met de werkomgeving van de betrokken persoon.

Meer weten: 

4. Economische impact

De Luxemburgse regering kondigde op 25 maart een gedetailleerde lijst van maatregelen aan voor de stabilisatie van de economische situatie. U vindt dit overzicht op de website van het ministerie van Economische Zaken.

De overheid ontwikkelde een website waarop burgers, zelfstandigen, KMO en grote bedrijven alle maatregelen kunnen terugvinden die hen betreffen. Ook op de website van het Ministerie van Economie kan u info vinden. En ook de Luxemburgse Kamer van Koophandel opende een website met advies en informatie voor ondernemers.

Als onderdeel van de post-Covid-19 economische herstelstrategie "Neistart Lëtzebuerg", heeft Luxinnovation, met de steun van het Ministerie van Economische Zaken, een nieuw strategisch innovatieprogramma opgezet, genaamd "Fit 4 Resilience".

Meer weten: 

5. Dossier coronavirus

Het coronavirus heeft een wereldwijde impact, niet alleen op de gezondheid maar ook op de economie. Ook uw export kan hiervan gevolgen of zelfs hinder ondervinden.

FIT monitort de risico's dagelijks en ons buitenlands netwerk informeert u over alle implicaties voor Vlaamse exporteurs op hun internationale activiteiten.

In het dossier coronavirus vindt u een aantal nuttige tips, adviezen en inzichten in de economische impact van de verspreiding van het virus op internationaal ondernemen.

Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be

5 januari 2021