U bent hier

CORONAVIRUS - De toestand in Luxemburg

1. Algemene toestand

UPDATE 26/10 - Net zoals elk ander Europees land blijft ook het Groothertogdom Luxemburg niet gespaard van het coronavirus. In totaal hebben er in Luxemburg 80.603 mensen positief getest op COVID-19, 848 mensen stierven ten gevolge van een COVID-19-besmetting. Op dit ogenblik liggen er 19 personen met COVID-19 in het ziekenhuis, waaronder 8 op de afdeling intensieve zorgen. Via deze website van de Luxemburgse overheid kan u dagelijks een update over de situatie krijgen. Zoals elke andere EU-lidstaat is ook Luxemburg volop bezig met de vaccinaties. Cafés en restaurants zijn open, zowel binnen als buiten. Uitbaters kunnen zelf kiezen of ze met het 'CovidCheck system' werken of niet. Voor meer info: zie  https://covid19.public.lu/en/sanitary-measures/restaurants-bars.html.

2. Voorzorgsmaatregelen

  • Om de vaccinatiegraad op te krikken, wordt vanaf 1 november 2021 het gebruik van het 'CovidCheck system' uitgebreid en verplicht bij het bezoek aan horeca, discotheek, vrijetijdsbestedingen en in sommige winkels. Werkgevers zijn vrij om de coronapas ook in te voeren op de werkvloer. Het mondmasker blijft vanaf 6 jaar verplicht op het openbaar vervoer en in winkels.
  • Cafés, bars en restaurants zijn open, zowel binnen als buiten. Hotels blijven open, hun restaurant en bar volgen dezelfde versoepeling als gewone cafés en restaurants; Roomservice en take away blijft mogelijk. https://covid19.public.lu/en/sanitary-measures/restaurants-bars.html

  • Winkels blijven open.

  • Publiek en private bijeen komsten zijn toegelaten, mits het in acht nemen van de beschermende maatregelen (regemaltig de handen wassen, niezen en hoesten in de elleboog of in een papieren zakdoekje dat achteraf weggegooid wordt, geen handen schudden of kussen, 2 m afstand houden van kwetsbare personen of ouderen, vermijden om het eigen gezicht aan te raken met de handen, zo weinig mogelijk rondreizen, dragen van een neus-mondmasker). https://covid19.public.lu/en/sanitary-measures/gatherings.html
  • Binnen- en buitensportfaciliteiten zijn open voor het publiek. Sport- en fysieke fitnessactiviteiten zijn toegestaan, maar onder bepaalde voorwaarden: zie https://covid19.public.lu/en/sanitary-measures/sport-religion-culture.html.
  • Het dragen van een masker is onder alle omstandigheden in het openbaar vervoer verplicht. https://covid19.public.lu/en/sanitary-measures/public-transport.html
  • Vermijd nauw contact: begroet elkaar zonder handen te schudden en zonder elkaar aan te raken; vermijd het delen van objecten of apparatuur (tablet, potloden, communicatieapparatuur, enz.).

Meer informatie is terug te vinden in het coronadossier voor bedrijven en burgers op de website van het ministerie van Economische Zaken.
De nationale politie zal deze regels handhaven en controleren; bij niet-naleving zijn er boetes van toepassing.

Reizen naar en vanuit Luxemburg

Regelmatig gelden er nieuwe of bijkomende maatregelen omtrent reizen naar en vanuit Luxemburg.

3. Exitstrategie

Het doel van de regering in 2020 was een geleidelijke beëindiging van de maatregelen in 3 fasen door te voeren. 
Maar ondertussen is ook Luxemburg geconfronteerd geweest met curves die afwisselend in stijgende en dalende lijn gaan. De exit-strategie die nu gehanteerd wordt is die van de vaccinaties. 

Meer weten: 

4. Economische impact

De Luxemburgse regering kondigde op 25 maart 2020 een gedetailleerde lijst van maatregelen aan voor de stabilisatie van de economische situatie. U vindt dit overzicht op de website van het ministerie van Economische Zaken.

De overheid ontwikkelde een website waarop burgers, zelfstandigen, KMO en grote bedrijven alle maatregelen kunnen terugvinden die hen betreffen. Ook op de website van het Ministerie van Economie kan u info vinden. En ook de Luxemburgse Kamer van Koophandel opende een website met advies en informatie voor ondernemers.

Als onderdeel van de post-Covid-19 economische herstelstrategie "Neistart Lëtzebuerg", heeft Luxinnovation, met de steun van het Ministerie van Economische Zaken, een nieuw strategisch innovatieprogramma opgezet, genaamd "Fit 4 Resilience".

Meer weten: 

5. Dossier coronavirus

Het coronavirus heeft een wereldwijde impact, niet alleen op de gezondheid maar ook op de economie. Ook uw export kan hiervan gevolgen of zelfs hinder ondervinden.
FIT monitort de risico's dagelijks en ons buitenlands netwerk informeert u over alle implicaties voor Vlaamse exporteurs op hun internationale activiteiten.

In het dossier coronavirus vindt u een aantal nuttige tips, adviezen en inzichten in de economische impact van de verspreiding van het virus op internationaal ondernemen.

Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be

26 oktober 2021