U bent hier

Coronavirus - de toestand in Letland

1. Algemene toestand

Op 2 april telde Letland 458 besmettingen en 0 overlijdens als gevolg van de Corona-crisis. Men verwacht dat het aantal besmettingen zal toenemen, onder andere door de repatriëring van landgenoten zijnde toeristen en gastarbeiders naar Letland. Er is geen informatie over de beschikbare capaciteit in de ziekenhuizen en de plaatsen op intensieve zorgen. Een belangrijk aandachtspunt is de niet al te beste toestand van de Letse gezondheidzorg, die te kampen heeft met corruptie. De Letse overheid voorziet in 2 premies voor medisch personeel dat de strijd aangaat met het Corona virus.

Voor meer informatie over Letland en reisadvies zie:

2. Voorzorgsmaatregelen

De Letse overheid kondigde een rist aan maatregelen af om de verspreiding van het virus in te dijken. Hierbij een overzicht van de belangrijkste beslissingen:

 • Het aanbod van gezondheidsdiensten wordt verkleind om Letse inwoners te beschermen tegen het potentiële risico van Covid-19. De levensreddende gezondheidsdiensten en andere diensten die cruciaal zijn voor de continuïteit van de behandeling, blijven behouden.
 • De activiteiten van sportclubs, wedstrijden en repetities, evenals sportactiviteiten in gebouwen, zijn verboden.
 • Het ministerie van Volksgezondheid zal samen met vertegenwoordigers van de respectieve sectoren een plan van maatregelen aannemen om social distancing in tatoeagestudio's, piercingsstudio's en schoonheidssalons te waarborgen.
 • Het Ministerie van Verkeer zal een plan van maatregelen ontwikkelen om het aantal passagiers in het openbaar vervoer te beperken.
 • De bedrijven moeten prioritair zorgen voor de levering van voedsel, medicijnen en essentiële goederen, evenals de levering van grondstoffen die nodig zijn voor de productie voor de binnenlandse markt.
 • Alle scholen zijn gesloten en moeten onderwijs op afstand organiseren.
 • Alle openbare bijeenkomsten van elke omvang - festivals, herdenkingsevenementen, amusement, cultuur, sport en recreatie (inclusief nachtclubs en discotheken), openbare bijeenkomsten, marsen en bijeenkomsten evenals religieuze activiteiten en bijeenkomsten - worden geannuleerd en verboden, ongeacht het aantal deelnemers.
 • Reisbureaus/exploitanten en personenvervoersbedrijven annuleren alle vakantiereizen naar het buitenland.
 • Zakenreizen en detachering van werknemers naar het buitenland worden indien mogelijk geannuleerd.
 • Gevangenisstraffen van korte duur worden uitgesteld.
 • Personen die terugkeren uit het buitenland moeten verplicht 14 dagen in zelfisolatie. Het gebruik van publiek transport is voor hen ten strengste verboden.
 • Staatsbedrijven, intramurale zorgverleners, medische noodhulpdienst, nationale gezondheidsdienst, nationale overheidsdienst, staatspolitie, brandweer- en reddingsdienst, staatsgrenswacht, informatiecentrum van het ministerie van Binnenlandse Zaken, gevangeniswezen, reclassering van de staat , State Land Service, Migration and Citizenship Office of Ministry of Interior, State Chancellery, Centre for Disease Control and Prevention, State Revenue Service, Ministry of Foreign Affairs, Ministry of Education and Science, Court Administration, sociale diensten die onderdak, zorg en hulp bieden en het Ministerie van Defensie mag de wet inzake openbare aanbestedingen niet toepassen voor goederen en diensten die nodig zijn om de uitbraak van Covid-19 te verminderen, passende medische behandelingen en andere noodzakelijke maatregelen te bieden om virussen te bestrijden, waaronder middelen die nodig zijn voor afstandsonderwijs. 
 • De verplaatsing van personen en voertuigen via grensposten in luchthavens, havens, per spoor en via wegen aan de buitengrenzen van de Europese Unie, is met ingang van 17 maart 2020 verbodenmet uitzondering van goederenvervoer. De minister van Binnenlandse Zaken en de minister van Buitenlandse Zaken of commandant van de grenswacht kunnen beperkingen opleggen aan het verkeer van bepaalde personen en voertuigen. Deze bepaling is niet van toepassing op werknemers van transport- en passagiersvervoerbedrijven, bemanningen van passagiers-, vracht- of test-/onderhoudsvluchten/reizen, passagiers en bemanningsleden die terugkeren naar Letland of aan boord van hun schip als er geen symptomen zijn van acute luchtweginfectie en niet in contact geweest zijn met personen besmet met Covid-19.
 • Onderdanen van de Republiek Letland en buitenlanders wier vaste verblijfplaats de Republiek Letland is, worden toegelaten om de Letse grens eenmaal over te steken om naar hun plaats te reizen van permanent verblijf.
 • Onderdanen van de Republiek Estland en de Republiek Litouwen en permanente inwoners van Estland en Litouwen mogen de grens van de Republiek Letland eenmaal overschrijden om naar hun huidige woonplaats te reizen.
 • Alleen voedselwinkels, apotheken, waaronder apotheken voor huisdieren, opticiens, dierenvoeding, hygiëne- en huishoudwinkels, bouw- en tuinartikelenwinkels van winkelcentra, die voldoende sociale afstand hebben verzekerd, zijn open in het weekend en op feestdagen.
 • Vreemdelingen die vóór 13 maart 2020 legaal in de Republiek Letland woonden en wier verblijfsvergunning na 13 maart 2020 is verlopen, mogen in Letland blijven totdat de noodtoestand wordt opgeheven zonder een nieuwe verblijfsvergunning of visum aan te vragen. 
 • Het is verboden om met meer dan 2 personen tegelijkertijd zich op publieke plaatsen te begeven, uitgezonderd familieleden en omwille van de uitoefening van een job.
 • Het niet-naleven van de maatregelen wordt bestraft met boetes voor personen tot EUR 2000. Voor bedrijven kan de boete oplopen tot EUR 5000.

3. Economische impact

De economische impact op de wereldeconomie zal aanzienlijk zijn en dus ongetwijfeld een weerslag hebben op Letland. Analisten verwachten dat de economie in het tweede kwartaal van 2020 met minstens 10% zal krimpen, en met een verlies van 5,8% zal afklokken voor het ganse jaar. De Letse nationale bank verwacht een verlies van 6;5% voor 2020.

De Letse regering plant een pakket met voor EUR 1 miljard aan maatregelen:

 • Tijdelijke ondersteuning van werkgevers bij het vergoeden van ziekteverlofbetalingen en de salarissen van werknemers tijdens inactiviteit.
 • Mogelijkheid om belastingen tot drie jaar uit te stellen en een verlenging voor het indienen van de belastingsaangifte. De belastingsdienst zal de goedgekeurde btw-betalingen al binnen 30 dagen na indiening van btw-aangiften terugbetalen. 
 • Altum - het publiek  Development Finance Institution - en verschillende banken zullen leninggaranties en leningen verstrekken aan bedrijven die door de Covid-19-crisis zijn getroffen.
 • De rentetarieven op leningen voor bedrijven in de toeristische sector worden met 50% verlaagd voor kleine en middelgrote ondernemingen en met 15% voor grote ondernemingen in toerisme en aanverwante sectoren.
 • 75% van de lonen van werknemers uit de meest getroffen sectoren zal betaald worden door de overheid gedurende 2 maanden en met een maximum van EUR 700.

4. Dossier Coronavirus

Het coronavirus heeft een wereldwijde impact, niet alleen op de gezondheid maar ook op de economie. Ook uw export kan hiervan gevolgen of zelfs hinder ondervinden.

FIT monitort de risico's dagelijks en ons buitenlands netwerk informeert u over alle implicaties voor Vlaamse exporteurs op hun internationale activiteiten.

In het dossier Coronavirus vindt u een aantal nuttige tips, adviezen en inzichten in de economische impact van de verspreiding van het virus op internationaal ondernemen.

Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van Corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.

2 april 2020