U bent hier

CORONAVIRUS - De toestand in Kosovo

1 Algemene toestand

De situatie in Kosovo is in november aanzienlijk verslechterd, met een sterke stijging van nieuwe COVID-19-gevallen. Momenteel zijn er 78.340 officiële besmettingen bevestigd sinds de uitbraak van de pandemie en 1.723 doden.

2 Voorzorgsmaatregelen

Op 12 november is een uitgebreide reeks nieuwe maatregelen aangekondigd om de verspreiding van het virus in te dammen. Maskers blijven verplicht in openbare ruimtes en religieuze ceremonies zijn verboden (behalve begrafenissen). Openbare bijeenkomsten zijn beperkt tot vijf personen. Het openbaar vervoer is beperkt tot 50% van de normale capaciteit. Restaurants en cafés moeten sluiten tussen 20u en 5u en er is in deze tijdspanne ook een vervoersbeperking in regio's met een hoog risico.

Meer informatie vindt u hier en hier.
Meer informatie over reizen naar Kosovo vindt u hier.

3 Economie

a. Economische impact

In 2019 groeide het bbp van Kosovo met naar schatting 4%, voornamelijk dankzij de binnenlandse consumptie en de export van diensten. Ondanks de aanhoudende economische groei na de wereldwijde financiële crisis van 2008, blijft het gemiddelde bbp per hoofd van Kosovo eerder bescheiden. De werkloosheidscijfer bleef tussen 2013 en 2018 gemiddeld boven de 30% van de beroepsbevolking.
Als gevolg van de uitbraak van COVID-19 zal de Kosovaarse economie naar verwachting met meer dan 6% krimpen in 2020. De daling is grotendeels toe te schrijven aan de afnemende uitvoer van diensten en de investeringen in vaste activa, die respectievelijk met 63% en 41% afnamen in vergelijking met het voorgaande jaar. De Kosovaarse diaspora heeft de binnenlandse consumptie sterk gesteund door tussen januari en juli 2020 526 miljoen euro over te maken. Dit komt neer op 47 miljoen euro meer dan in dezelfde periode in 2019. 

Meer informatie vindt u hier.

b. Handelsbelemmeringen

Botst u buiten de EU op handelsbelemmeringen of andere problemen op het vlak van markttoegang? Laat het ons weten via handelsbelemmering@fitagency.be. Wij analyseren uw aangifte en maken die via de geijkte kanalen over aan de bevoegde instanties.

c. Relancemaatregelen

Informatie over de relancemaatregelen van de regering van Kosovo vindt u hier.

d. Economische vooruitzichten

De economie zal dit jaar sterk krimpen als gevolg van de pandemie, maar er wordt verwacht dat volgend jaar een duidelijk herstel zal optreden. De private consumptie wordt verwacht fiks toe te nemen en bovendien zou een versterking van de buitenlandse vraag de externe sector moeten ondersteunen. De vooruitzichten blijven vertroebeld door mogelijke volgende golven van COVID-19. Volgens FocusEconomics zal de economie met 4,8% in 2021 groeien (0,6 procentpunt lager dan de prognose van vorige maand) en met 4,1% in 2022.

Meer informatie vindt u hier.

e. Opportuniteiten

De regering van Kosovo werkt eraan het land te positioneren als een regionale hub voor IT-gerelateerde producten en diensten, wat onder de huidige omstandigheden meer dan ooit noodzakelijk is. Kosovo is het jongste land van Europa, de beroepsvolking heeft er sterke IT-vaardigheden en de kennis van het Engels is wijdverspreid. De telecommunicatie van het land schakelt over naar 3G- en 4G-diensten. Er bestaan in de nabije toekomst mogelijkheden om ondersteunende diensten te bieden voor 4G-netwerken.

Kosovo heeft dringend behoefte aan hoogwaardige en gespecialiseerde gezondheids- en medische diensten, faciliteiten en producten. De sector wordt gedomineerd door de openbare sector, maar de investeringen van de particuliere sector zijn de laatste tijd toegenomen. Veel Kosovaren reizen naar het buitenland voor medische verzorging.

4 Nuttige links

5 Dossier coronavirus

Het coronavirus heeft een wereldwijde impact, niet alleen op de gezondheid maar ook op de economie. Ook uw export kan hiervan gevolgen of zelfs hinder ondervinden. FIT monitort de risico's dagelijks en ons buitenlands netwerk informeert u over alle implicaties voor Vlaamse exporteurs op hun internationale activiteiten. Voor verdere informatie over het coronavirus, kunt u terecht bij dossier coronavirus.

Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van corona, kunt u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.

18 maart 2021