U bent hier

CORONAVIRUS - De toestand in Koeweit

Algemene toestand

De uitbraak van het nieuwe coronavirus lijkt in Koeweit onder controle te zijn. De ervaring van de Golfstaat met een ander coronavirus - het Middle East Respiratory Syndrome (MERS) - in 2012, verklaart mee de adequate respons op de huidige pandemie van Covid-19.

Zo beschikten diverse ziekenhuizen in de Golfstaat al over triage-eenheden die gespecialiseerd waren in aandoeningen van de luchtwegen, met ventilatiesystemen die ontworpen zijn om te voorkomen dat gezondheidswerkers besmet raken. Met een aantal gecoördineerde acties wil Koeweit de verspreiding van de pandemie vertragen en het land lijkt daar  goed in te slagen. Koeweit registreerde op 4 april het eerste Covid-19-sterfgeval, terwijl het op 14 april in totaal 1355 gevallen en drie doden had geregistreerd.

Voorzorgsmaatregelen

Voortbouwend op deze voorsprong nam Koeweit strikte voorzorgsmaatregelen nadat de eerste gevallen van Covid-19 eind februari werden geregistreerd:

  • alle niet-cargovluchten in en uit Koeweit werden op 13 maart opgeschort, waarmee het de eerste Golfstaat was die alle passagiersvluchten aan de grond hield;
  • op dezelfde dag werden ook moskeeën en openbare ruimtes zoals parken en stranden gesloten;
  • scholen en universiteiten werden ook gesloten en worden niet verwacht opnieuw te openen voor de zomer;
  • alle openbare instellingen zijn minstens tot 25 april gesloten;
  • sinds 22 maart is er een uitgaansverbod van kracht, tijdens de maand ramadan geldt die tussen 16u en 8u. 

Exitstrategie

Een exitstrategie werd nog niet bekendgemaakt. 

Economie

Economische impact

Naast de negatieve effecten van de coronacrisis, worden de Golfstaten die afhankelijk zijn van olie-inkomsten harder getroffen. De olieprijzen bereikten een historisch dieptepunt door een combinatie van een dalende vraag omwille van de wereldwijde crisis en een overaanbod, dat is ontstaan omdat OPEC+ -alliantiepartners begin maart geen consensus konden bereiken over productieverlagingen. De OPEC+ stemde ondertussen in met een deal op 12 april 2020 voor een dagelijkse productievermindering van ~10 miljoen vaten, maar de prijsvooruitzichten voor de olieprijzen blijven zwak in het licht van de sterk afgenomen vraag.

Handelsbelemmeringen

Botst u buiten de EU op handelsbarrières of andere problemen op het vlak van markttoegang? Laat het ons weten via handelsbelemmering@fitagency.be. Wij analyseren uw aangifte en maken die over aan de bevoegde instanties.

Steun- en relancemaatregelen

Naast de inspanningen op het vlak van gezondheidszorg, hebben de Centrale Bank van Koeweit (CBK) en het 'Higher Steering Committee for Economic Stimulus' stappen ondernomen om de economische gevolgen op te vangen.  

  • Het budget voor ministeries en overheidsdepartementen wordt opgetrokken met 500 miljoen KD voor het fiscale jaar 2020/2021. Dit in tegenstelling tot een aantal andere Golfstaten waar meteen besparingen in de overheidssector werden afgekondigd. 
  • Op 16 maart verlaagde de CBK haar referentierente met 100 basispunten tot 1,5%. De bank heeft kredietverstrekkers verzocht de terugbetaling van leningen van bedrijven die bijzonder door de crisis zijn getroffen, uit te stellen.
  • Op 2 april kondigde het CBK aan een omvangrijk stimuleringspakket te lanceren, gericht op de ondersteuning van belangrijke sectoren en kleine en middelgrote ondernemingen (kmo's). Daarbij wordt onder meer 16,5 miljard USD ter beschikking gesteld voor extra leningen van lokale banken.

Voor een overzicht van alle maatregelen, zie KPMG - Kuwait: Covid-19 Government Relief Measures

Nuttige links

Dossier Coronavirus

Het nieuwe coronavirus heeft een wereldwijde impact, niet alleen op de gezondheid maar ook op de economie. Ook uw export kan hiervan gevolgen of zelfs hinder ondervinden. FIT monitort de risico's dagelijks en ons buitenlands netwerk informeert u over alle implicaties voor Vlaamse exporteurs op hun internationale activiteiten.

In het dossier Coronavirus vindt u een aantal nuttige tips, adviezen en inzichten in de economische impact van de verspreiding van het virus op internationaal ondernemen. Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.

26 april 2020