U bent hier

CORONAVIRUS - De toestand in Israël

Toestand op 14/7/2020

1 Algemene toestand

Net als in andere landen is ook Israël getroffen door het coronavirus. Aangezien de situatie dynamisch is, is de reactie van de overheid ook dynamisch en verandert ze (bijna) dagelijks.

  • Aantal bekende patiënten: 21.393 (7.096 op 30 juni 2020; 2.607 op 9 juni)
  • Aantal doden: 368

Door het versoepelen van de lockdownmaatregelen is het aantal nieuwe coronapatiënten drastisch gestegen.

2 Voorzorgmaatregelen

Israël heeft een beleid van dynamische lockdown, quarantaine en sociale distantiëring gevoerd dat veranderde op basis van verschillende parameters, waaronder de situatie in bepaalde steden of periodes, na gebeurtenissen, die een strenger isolement vereisten, enz.

Na een periode met een laag aantal nieuwe coronagevallen neemt het aantal nieuwe patiënten weer toe. Volgens het Israëlische ministerie van Volksgezondheid kan de huidige situatie worden gekarakteriseerd als een "tweede golf". Het gevolg hiervan is dat, hoewel de markt nog grotendeels open is, enkele maatregelen opnieuw moesten worden ingevoerd, waaronder het beperken van het aantal deelnemers aan bijeenkomsten, evenementen en dergelijke. Het bewaren van sociale afstand, met name wat betreft het openbaar vervoer, evenals de eis om gezichtsmaskers te gebruiken wanneer men in het openbaar is, gaan uiteraard door (de treindienst is met beperkingen en gedeeltelijk hervat). De beperkingen die niet-Israëlieten in wezen verbieden het land binnen te komen, zijn verlengd tot ten minste eind augustus 2020.

De Israëlische luchtvaartmaatschappijen en vrijwel alle buitenlandse luchtvaartmaatschappijen zijn al een hele tijd geleden gestopt met het vliegen van en naar Israël. De verwachtingen dat luchtvaartmaatschappijen in de loop van juni hun vluchten geleidelijk zullen hervatten, worden niet waargemaakt. Het initiatief dat Israël met verschillende landen groene corridors, of groene bubbels, zou creëren, wordt uitgesteld.

3 Exitstrategie

De Israëlische economie is op 19 april begonnen met de openstelling, nadat de regering nieuwe richtlijnen had goedgekeurd.

Veel van de beperkingen die in de afgelopen periode van kracht waren, zijn opgeheven. Over het algemeen zijn activiteiten, zowel economisch als op andere gebieden, toegestaan, waarbij verschillende maatregelen nog steeds van kracht zijn. Zoals boven vermeld is, zijn er nieuwe maatregelen die zijn genomen naar aanleiding van de toename van het aantal nieuwe gevallen. In ieder geval, wordt thuiswerken, waar mogelijk, aangemoedigd om de sociale distantiëring op het werk te garanderen. Intussen heeft de Israëlische regering een paar grootschalig financiële pakketten opgesteld om de economie te ondersteunen en te stimuleren.

4 Economie

A. Economische impact

Volgens het hoofd van de Centrale Bank van Israël is het land in crisis beland, terwijl de meeste economische indicatoren zeer positief zijn.

Op dit moment voelen veel sectoren de impact van de crisis. Zie meer informatie over de toestand van de economie, volgens de Bank van Israël

Op het moment is de werkloosheid gestegen van minder dan 4% vóór de crisis naar meer dan 25% (de meeste werknemers zijn met onbetaald verlof).

B. Handelsbelemmeringen

Botst u buiten de EU op handelsbelemmeringen of andere problemen op het vlak van markttoegang? Laat het ons weten via handelsbelemmering@fitagency.be. Wij analyseren uw aangifte en maken die via de geijkte kanalen over aan de bevoegde instanties.

C. Relancemaatregelen

Zie bovenstaande link naar informatie over het financieel pakket om de economie te ondersteunen en te stimuleren.

D. Economische vooruitzichten

Volgens RSM Shiff Hazenfratz & Co., een Israëlisch accountants- en adviesbureau, schatten hoge ambtenaren van het ministerie van Financiën, de Bank van Israël en het bedrijfsleven dat de schade aan de Israëlische economie als gevolg van de pandemie kan oplopen tot ongeveer 26 miljard euro, ervan uitgaande dat het virus in het tweede kwartaal van 2020 zal worden geëlimineerd.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft een somberder voorspelling gedaan voor de Israëlische economie dan de Bank of Israël. Het IMF ziet de Israëlische economie in 2020 met 6,3% krimpen als gevolg van de impact van de wereldwijde coronaviruspandemie en pas in 2022 weer op het huidige niveau komen. De prognose van de Bank of Israel voorspelde dat de economie in 2020 met 5,3% zou krimpen, maar dat dit ruimschoots zou worden gecompenseerd door een groei van 8,7% in 2021. De prognose van de Bank of Israel is gebaseerd op een terugkeer naar het vroegere economische leven vanaf juni 2020.

Tegelijkertijd beweren, volgens The Jerusalem Post (17 mei), de onderzoekers van S&P Global Ratings dat de Israëlische economie in staat zou moeten zijn om de schok van de coronaviruspandemie op te vangen vanwege de sterke macro-economische basis en de hoge monetaire flexibiliteit. Daarom heeft S&P de AA-waarde van de Israëlische staatskredieten bevestigd. Verder wordt verwacht dat de economie in 2021 met meer dan 6% zal groeien, gesteund door de globale economische opleving en geholpen door de belangrijke hightech sector.

E. Opportuniteiten op korte termijn

Volgens een recent artikel op de Israëlische nieuwswebsite Ynet heeft de coronacrisis een boost gegeven aan de verkoop van kant-en-klare maaltijden en diepvriesproducten. De reden hiervoor: Israëli's zijn op zoek naar comfortabele en snelle maaltijden omdat ze veel minder restaurants bezoeken of kunnen eten op het werk. Daarnaast vermijden ze ook (zoveel mogelijk) om te gaan winkelen. Voor meer informatie, zie hier.

F. Opportuniteiten op lange termijn

Tijdens de lockdown werd door het Israëlische ministerie van Onderwijs, met beperkt succes, geprobeerd om methoden voor het leren op afstand voor de schoolkinderen te gebruiken. Het gebrek aan kennis bij de leerkrachten en het ontbreken van geschikt studiemateriaal zorgde ervoor dat dit afstandsleren niet echt soepel verliep. Bedrijven die relevante kennis, technologie en methodiek kunnen bieden, zullen waarschijnlijk een veelbelovende markt in Israel vinden.

5 Nuttige links

  • Updates over de huidige situatie van de ziekte in Israël,
  • Info en updates van het Israëlische ministerie van Volksgezondheid,
  • Het reisadvies van de Belgische ministerie van Buitenlands zaken,
  • Info op de website van de ambassade van België in Israël.

6 Dossier Coronavirus

Het coronavirus heeft een wereldwijde impact, niet alleen op de gezondheid maar ook op de economie. Ook uw export kan hiervan gevolgen of zelfs hinder ondervinden. 

FIT monitort de risico's dagelijks en ons buitenlands netwerk informeert u over alle implicaties voor Vlaamse exporteurs op hun internationale activiteiten.

In het dossier Coronavirus vindt u een aantal nuttige tips, adviezen en inzichten in de economische impact van de verspreiding van het virus op internationaal ondernemen.

Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van Corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.

14 juli 2020