U bent hier

CORONAVIRUS - De toestand in Israël

Toestand op 04/07/2021

1 Algemene toestand

Net als in andere landen is ook Israël getroffen door het coronavirus. Aangezien de situatie dynamisch is, is de reactie van de overheid ook dynamisch en verandert ze (bijna) dagelijks.

 • Totaal aantal besmettingen sinds de uitbraak: 842.749 (839.515 op 3 juni)
 • Aantal doden: 6.429 (6.413 op 3 juni)
 • Aantal besmettingen per dag: 323 op 2 juli (op 2 juni: 35)
 • Aantal gevaccineerden: 1e vaccinatie: 5,62 miljoen personen, 2e vaccinatie: 5,17 miljoen personen.

2 Voorzorgmaatregelen

Als gevolg van de stijging van het aantal coronapatiënten zijn gezichtsmaskers in gesloten ruimten verplicht en is het plan om buitenlanders toe te laten in het land uitgesteld tot (ten minste) eind juli.

Voor details zie de website van het Israëlische ministerie van Volksgezondheid.

3 Exitstrategie

Sinds 20 december 2020 is Israël begonnen met het inzetten van het Pfizer-vaccin tegen COVID-19 en bijbehorende mutaties. Na het medisch personeel en de risicogroepen en personen boven de 65 jaar, kan iedereen die 16 of ouder is een afspraak maken bij de gezondheidsmanagementorganisaties om het vaccin toegediend te krijgen. Toch maakt niet iedereen van de gelegenheid gebruik, omdat angst en nepnieuws een rol spelen bij de terughoudendheid om zich te laten vaccineren.

Twee weken na ontvangst van de tweede dosis van het vaccin, krijgen Israëliërs een groen paspoort waarmee ze vrij kunnen reizen, quarantaine kunnen vermijden bij terugkeer uit het buitenland en kunnen deelnemen aan culturele evenementen. 

Het vaccineren van de burgers is momenteel het grootste onderdeel van de exitstrategie. Hoewel het niet verplicht is, worden ouders door het ministerie van Volksgezondheid aangemoedigd hun kinderen van 12 jaar en ouder te laten vaccineren, aangezien onlangs uitbraken bij kinderen zijn gemeld. 

4 Economie

A. Economische impact

Volgens het hoofd van de Centrale Bank van Israël is het land in een crisis beland, terwijl de meeste economische indicatoren toch zeer positief zijn.

Het bruto binnenlands product (bbp) van Israël is in 2020 met 2,4% gekrompen, zo heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek gemeld. Deze uitzonderlijke daling werd veroorzaakt door de COVID-19 pandemie. De daling in 2020 volgde op een groei van 3,4% en 3,5% in respectievelijk 2019 en 2018.

De daling was echter minder dan de prognose van de Bank of Israel van 3,7% en aanzienlijk lager dan in de EU waar de economie met 5% kromp.

De economie groeide in het vierde kwartaal van 2020 met 6,3% t.o.v. het derde kwartaal als gevolg van:

 • de stabiliteit van de hightechsector die het minst door de crisis is getroffen, 
 • een stijging van de particuliere consumptie met 18,2%,
 • een stijging van de investeringen in vaste activa met 66,1% en
 • een stijging van de overheidsuitgaven met 26%.

De economie is in het vierde kwartaal van 2020 echter met 0,4% gekrompen ten opzichte van het overeenkomstige kwartaal van 2019. Deze trend zette zich voort in het eerste kwartaal van 2021, toen het BBP verder kromp met ongeveer 2,5% (exclusief het effect van voertuigen; als deze factor wordt meegerekend, springt de waarde omhoog tot 6,5%).

De shekel bleeft sterk ten opzichte van de dollar en de euro, na een verzwakking toen de regering de herfstlockdown had aangekondigd. Sindsdien is de munt weer sterker geworden. De wisselkoers (4 juni) is NIS 3,27 /$ 1 en NIS 3,88/€ 1.

Zie ook economische indicatoren van de Bank van Israël.

B. Handelsbelemmeringen

Botst u buiten de EU op handelsbelemmeringen of andere problemen op het vlak van markttoegang? Laat het ons weten via handelsbelemmering@fitagency.be. Wij analyseren uw aangifte en maken die via de geijkte kanalen over aan de bevoegde instanties.

C. Relancemaatregelen

Zie bovenstaande link naar informatie over het financieel pakket, aangekondigd vóór de tweede lockdown, om de economie te ondersteunen en te stimuleren.

D. Economische vooruitzichten

Er zijn voorlopig nog geen vooruitzichten gemaakt van de nasleep van de laatste lockdown. 

Zoals vermeld heeft de Israëlische economie het in 2020 veel beter gedaan dan verwacht. De vraag is hoe de toekomst er op korte en middellange termijn uit zal zien. Als de huidige trend doorzet en de regering economische pakketten blijft aanbieden aan de sectoren en mensen die het hardst door de crisis zijn getroffen, is er reden voor optimisme.

De huidige politieke situatie in Israël heeft wel aanzienlijke negatieve gevolgen voor de economie. Eén van de gevolgen van deze situatie is dat Israël geen reguliere begroting voor 2020 heeft en dat er nog geen begroting voor 2021 is opgesteld. De internationale kredietbeoordelingsbureaus hebben echter de huidige (hoge) status van Israël onveranderd gelaten. Verder wordt door sommige deskundigen verwacht dat de economie in 2021 met meer dan 6% zal groeien, gesteund door de globale economische opleving en geholpen door de belangrijke hightechsector die, algemeen gesproken, uitstekend blijft presteren.

Zie recente economische verwachtingen in de bijlage.

E. Opportuniteiten op korte termijn

Ondanks de coronacrisis heeft de Israëlische hightechindustrie in 2020 geen prijs betaald, integendeel en vooral wat een paar van haar subsectoren betreft. Dit betekent dat het potentieel van de lokale markt niet alleen groot is door zijn loutere omvang, maar ook omdat hij het beter heeft gedaan dan vergelijkbare industrieën in veel andere landen. Vlaamse high tech bedrijven die beschikken over cutting-edge technologieën en producten die unieke oplossingen kunnen bieden aan Israëlische bedrijven, zullen daar een interessante markt vinden. 

Volgens een artikel op de Israëlische nieuwswebsite Ynet heeft de coronacrisis een boost gegeven aan de verkoop van kant-en-klare maaltijden en diepvriesproducten. De reden hiervoor: Israëli's zijn op zoek naar comfortabele en snelle maaltijden omdat ze veel minder restaurants bezoeken of kunnen eten op het werk. Daarnaast vermijden ze ook (zoveel mogelijk) om te gaan winkelen. Voor meer informatie, zie hier.

F. Opportuniteiten op lange termijn

Tijdens de lockdown werd door het Israëlische ministerie van Onderwijs, met beperkt succes, geprobeerd om methoden voor het leren op afstand voor de schoolkinderen te gebruiken. Het gebrek aan kennis bij de leerkrachten en het ontbreken van geschikt studiemateriaal zorgde ervoor dat dit afstandsleren niet echt soepel verliep. Bedrijven die relevante kennis, technologie en methodiek kunnen bieden, zullen waarschijnlijk een veelbelovende markt in Israël vinden.

5 Nuttige links

 • Updates over de huidige situatie van de ziekte in Israël,
 • Info en updates van het Israëlische ministerie van Volksgezondheid,
 • Het reisadvies van de Belgische ministerie van Buitenlands Zaken,
 • Info op de website van de ambassade van België in Israël.

6 Dossier Coronavirus

Het coronavirus heeft een wereldwijde impact, niet alleen op de gezondheid maar ook op de economie. Ook uw export kan hiervan gevolgen of zelfs hinder ondervinden. 

FIT monitort de risico's dagelijks en ons buitenlands netwerk informeert u over alle implicaties voor Vlaamse exporteurs op hun internationale activiteiten.

In het dossier Coronavirus vindt u een aantal nuttige tips, adviezen en inzichten in de economische impact van de verspreiding van het virus op internationaal ondernemen.

Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van Corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.

5 juli 2021

Bijkomende informatie