U bent hier

CORONAVIRUS - De toestand in Israël

Toestand op 17/5/2022

1 Algemene toestand

Net als in andere landen is ook Israël getroffen door het coronavirus. Aangezien de situatie dynamisch is, is de reactie van de overheid ook dynamisch en verandert ze regelmatig.

  • Aantal besmettingen per dag: 2.399 op 16 mei; 3.837 op 15 april 
  • Aantal gevaccineerden: 1e dosis: 6.708.3487; 4e dosis: 807.090 (op een bevolking van 9,3 miljoen)

2 Voorzorgmaatregelen

De nieuwe Omicron-variant leidde tot veranderingen of verlenging van het Israëlische beleid. Aangezien het geen zin lijkt te hebben besmetting te voorkomen, is besloten het reisverbod voor buitenlandse bezoekers op te heffen en kunnen zij nu, en tot nader order, Israël binnenkomen, mits zij aan de nodige criteria voldoen.

Met ingang van 21 mei zijn de volgende wijzigingen van kracht:

  • Het zal niet nodig zijn een negatief resultaat op een COVID-test voor te leggen alvorens aan boord te gaan van een vlucht naar Israël.
  • Het vereiste voor PCR-tests voor personen die Israël binnenkomen, wordt opgeheven.
  • Het zal niet nodig zijn om na binnenkomst in Israël gedurende 24 uur in quarantaine te blijven.

Zie hier de meest recente richtlijnen en regels betreffende het inreizen in en het uitreizen uit Israël. Het is absoluut noodzakelijk deze richtlijnen te raadplegen voordat men van plan is op reis te gaan.

Voor meer details zie de website van het Israëlische ministerie van Volksgezondheid

3 Exitstrategie

Sinds 20 december 2020 is Israël begonnen met het inzetten van het Pfizer-vaccin tegen COVID-19 en bijbehorende mutaties. Na het medisch personeel en de risicogroepen en personen boven de 65 jaar, kan iedereen die 5 of ouder is een afspraak maken bij de gezondheidsmanagementorganisaties om het vaccin toegediend te krijgen. Toch maakt niet iedereen van de gelegenheid gebruik, omdat angst en nepnieuws een rol spelen bij de terughoudendheid om zich te laten vaccineren.

Na ontvangst van de derde dosis van het vaccin, krijgen Israëliërs een groen paspoort (geldig voor 6 maanden) waarmee ze, onder andere, kunnen deelnemen aan culturele evenementen. De booster maakt de verlenging van het Groen Paspoort met 6 maanden mogelijk.

Verschillende groepen van de bevolking krijgen reeds de tweede booster (een vierde prik).

Het vaccineren van de burgers is momenteel het grootste onderdeel van de exitstrategie. Hoewel het niet verplicht is, worden ouders door het ministerie van Volksgezondheid aangemoedigd hun kinderen van 5 jaar en ouder te laten vaccineren, aangezien onlangs uitbraken bij kinderen zijn gemeld. 

4 Economie

A. Economische impact

Volgens het hoofd van de Centrale Bank van Israël is het land in een crisis beland, terwijl de meeste economische indicatoren toch zeer positief zijn.

Het bruto binnenlands product (bbp) van Israël is in 2020 met 2,4% gekrompen, zo heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek gemeld. Deze uitzonderlijke daling werd veroorzaakt door de COVID-19 pandemie. De daling in 2020 volgde op een groei van 3,4% en 3,5% in respectievelijk 2019 en 2018. Volgens de data is de economische activiteit van Israël in 2021 groeide met 8,1% in 2021. Verwacht wordt dat het zal met 4,9% in 2022 en 4% in 2023 groeien.

De jaar-op-jaar verandering van het bbp bedroeg 15,4%. Het bbp-cijfer in het tweede kwartaal van 2021 bedroeg 80.562 miljoen dollar, Israël is nummer 26 in de rangschikking van het driemaandelijkse bbp van de 52 landen die CountryEconomy.com publiceert.

 Israeli Economic DataBron: Bank of Israel (sept. 2021)

De Israëlische tech-industrie vertoont geen tekenen van afremming en vertoonde in het tweede kwartaal van 2021 een sterke opleving in het aantrekken van kapitaal, volgens gegevens die werden gepubliceerd door het IVC Research Center en het advocatenkantoor Meitar. Volgens de Israëlische IVC-Meitar Tech Review werd in de eerste helft van 2021 een all-time record gevestigd met $ 11,9 miljard dat werd opgehaald, meer dan het totale bedrag dat in 2020 werd opgehaald ($ 10,3 miljard). 

De shekel bleeft sterk ten opzichte van de dollar en de euro, na een verzwakking toen de regering de herfstlockdown van 2020 had aangekondigd. Sindsdien is de munt weer sterker geworden. De wisselkoers (2 jan.) is NIS 3,11 /$ 1 en NIS 3,54/€ 1. 

Zie ook economische indicatoren van de Bank van Israël.

B. Handelsbelemmeringen

Botst u buiten de EU op handelsbelemmeringen of andere problemen op het vlak van markttoegang? Laat het ons weten via handelsbelemmering@fitagency.be. Wij analyseren uw aangifte en maken die via de geijkte kanalen over aan de bevoegde instanties.

C. Relancemaatregelen

Zie bovenstaande link naar informatie over het financieel pakket, aangekondigd vóór de tweede lockdown, om de economie te ondersteunen en te stimuleren.

D. Economische vooruitzichten

Volgens het bovengenoemde verslag van de OESO zal de economie in 2022 met 4,9% en in 2023 met 4% groeien. De aan de gang zijnde vaccinatiecampagne, een zich geleidelijk herstellende arbeidsmarkt en de afnemende onzekerheid zullen de binnenlandse vraag ondersteunen. De sterke groei van de uitvoer van hightechdiensten zal aanhouden. Het herstel kan trager verlopen indien de gezondheidssituatie opnieuw verslechtert, of indien de inflatie sterker of hardnekkiger stijgt dan in de prognoses wordt aangenomen. De groei zou sterker kunnen zijn indien de opgebouwde besparingen sneller worden opgenomen.

De huidige politieke situatie in Israël die het afgelopen jaar gestabiliseerd was (vergeleken met de laatste jaren), lijkt, althans door sommigen, weer even wankel te worden. De internationale kredietbeoordelingsbureaus hebben de huidige (hoge) status van Israël onveranderd gelaten. 

Zie recente economische verwachtingen in de bijlage.

E. Opportuniteiten op korte termijn

Ondanks de coronacrisis heeft de Israëlische hightechindustrie in 2020 geen prijs betaald, integendeel en vooral wat een paar van haar subsectoren betreft. Dit betekent dat het potentieel van de lokale markt niet alleen groot is door zijn loutere omvang, maar ook omdat hij het beter heeft gedaan dan vergelijkbare industrieën in veel andere landen. Vlaamse high tech bedrijven die beschikken over cutting-edge technologieën en producten die unieke oplossingen kunnen bieden aan Israëlische bedrijven, zullen daar een interessante markt vinden. 

Volgens een artikel op de Israëlische nieuwswebsite Ynet heeft de coronacrisis een boost gegeven aan de verkoop van kant-en-klare maaltijden en diepvriesproducten. De reden hiervoor: Israëli's zijn op zoek naar comfortabele en snelle maaltijden omdat ze veel minder restaurants bezoeken of kunnen eten op het werk. Daarnaast vermijden ze ook (zoveel mogelijk) om te gaan winkelen. Voor meer informatie, zie hier.

F. Opportuniteiten op lange termijn

Tijdens de lockdown werd door het Israëlische ministerie van Onderwijs, met beperkt succes, geprobeerd om methoden voor het leren op afstand voor de schoolkinderen te gebruiken. Het gebrek aan kennis bij de leerkrachten en het ontbreken van geschikt studiemateriaal zorgde ervoor dat dit afstandsleren niet echt soepel verliep. Bedrijven die relevante kennis, technologie en methodiek kunnen bieden, zullen waarschijnlijk een veelbelovende markt in Israël vinden.

5 Nuttige links

  • Updates over de huidige situatie van de ziekte in Israël,
  • Info en updates van het Israëlische ministerie van Volksgezondheid,
  • Het reisadvies van de Belgische ministerie van Buitenlands Zaken,
  • Info op de website van de ambassade van België in Israël.
  • Voor nieuws over hervormingen in de invoer van levensmiddelen, zie hier en hier.

6 Dossier Coronavirus

Het coronavirus heeft een wereldwijde impact, niet alleen op de gezondheid maar ook op de economie. Ook uw export kan hiervan gevolgen of zelfs hinder ondervinden. 

FIT monitort de risico's dagelijks en ons buitenlands netwerk informeert u over alle implicaties voor Vlaamse exporteurs op hun internationale activiteiten.

In het dossier Coronavirus vindt u een aantal nuttige tips, adviezen en inzichten in de economische impact van de verspreiding van het virus op internationaal ondernemen.

Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van Corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.

17 mei 2022

Bijkomende informatie