U bent hier

CORONAVIRUS - De toestand in Israël

Toestand op 19/11/2020

1 Algemene toestand

Net als in andere landen is ook Israël getroffen door het coronavirus. Aangezien de situatie dynamisch is, is de reactie van de overheid ook dynamisch en verandert ze (bijna) dagelijks.

  • Aantal nieuwe patiënten: 780 op 18 november (649 op 1 november)
  • Aantal geïnfecteerde patiënten: 8.381
  • Aantal doden: 2.739

2 Voorzorgmaatregelen

Israël heeft een beleid van dynamische lockdown, quarantaine en sociale distantiëring gevoerd dat veranderde op basis van verschillende parameters, waaronder de situatie in bepaalde steden of periodes, na gebeurtenissen, die een strenger isolement vereisten, enz.

De besmettingen in Israël zijn tot medio september blijven toenemen ondanks de door de overheid genomen maatregelen. In september voerde de overheid daarom opnieuw een bijna volledige lockdown in om het virus aan banden te leggen. Op 18 oktober, na 4 weken, werd de lockdown versoepeld. Dit volgde op een drastische daling van het aantal nieuwe dagelijkse besmettingen. Sindsdien zijn er aanvullende maatregelen ingevoerd om meer activiteiten op de markt mogelijk te maken. Als gevolg hiervan is het aantal gevallen weer langzaam gestegen.

De versoepeling houdt o.m. in dat burgers zich opnieuw meer dan 1 km van huis mogen begeven en dat meer handelszaken de deuren terug openen. Er zijn echter nog veel beperkingen van kracht. De internationale luchthaven gaat gedeeltelijk weer open. Op dit moment mogen alleen Israëli's het land verlaten en binnenkomen (met uitzondering van buitenlandse paspoorthouders waarvan hun aanwezigheid in Israël volgens bepaalde criteria essentieel wordt geacht en niet kan worden vervangen door onlinemeetings).

Voor details zie de website van het Israëlische ministerie van Volksgezondheid.

3 Exitstrategie

Na het openstellen van de markt midden april en het toestaan van zoveel mogelijk (economische) activiteiten, kwamen de overheid en de meeste deskundigen tot de conclusie dat er (opnieuw) maatregelen nodig waren door de drastische en voortdurende toename van het aantal coronapatiënten. Vanaf 18 oktober zijn de maatregelen opnieuw versoepeld. 

Net als voorheen is de Israëlische regering van plan een aantal grootschalige financiële pakketten in te stellen om de economie te ondersteunen en te stimuleren. Maar, op dit moment, er is geen sprake van een concrete exitstrategie.

Het feit dat Israël actief bezig is met het ontwikkelen van een vaccin tegen Covid-19 kan het land, op lange termijn, in zijn exitstrategie helpen. Zie hier meer details.

4 Economie

A. Economische impact

Volgens het hoofd van de Centrale Bank van Israël is het land in crisis beland, terwijl de meeste economische indicatoren zeer positief zijn.

Volgens een publicatie van de 'Bank of Israel' (Research Department Staff Forecast, October 2020), zijn er twee scenario's:

  1. Gecontroleerde situatie - Het bbp zal naar verwachting met 5% krimpen in 2020. De groei in 2021 zal naar verwachting relatief hoog zijn, ongeveer 6,5 %. Het gemiddelde niveau van de activiteit zal echter ongeveer 5% lager zijn dan de trend van voor de crisis. 
  2. Minder gecontroleerde situatie (meer lockdowns) - Het bbp zal in 2020 naar verwachting met 6,5% krimpen. De groei in 2021 zal naar verwachting 1% bedragen. In een dergelijk scenario zal het gemiddelde niveau van de activiteit ongeveer 11,5% lager zijn dan de trend van voor de crisis. 

De shekel was verzwakt ten opzichte van de dollar en de euro nadat het coronaviruskabinet de lockdown had aangekondigd. Sindsdien is de munt weer wat sterker geworden. De wisselkoers (19 november) is NIS 3,35/$ en NIS 3,97/€.

De Bank van Israël heeft vóór de nieuwe lockdown haar prognose voor de Israëlische economie positief bijgesteld, maar zei dat de krimp 7% kan bedragen als het besmettingspercentage verslechtert en er weer een lockdown wordt opgelegd. Algemeen wordt verwacht dat het jaar 2020 de slechtste economische cijfers in de geschiedenis van het land zullen opleveren.

B. Handelsbelemmeringen

Botst u buiten de EU op handelsbelemmeringen of andere problemen op het vlak van markttoegang? Laat het ons weten via handelsbelemmering@fitagency.be. Wij analyseren uw aangifte en maken die via de geijkte kanalen over aan de bevoegde instanties.

C. Relancemaatregelen

Zie bovenstaande link naar informatie over het financieel pakket, aangekondigd vóór de tweede lock-down, om de economie te ondersteunen en te stimuleren.

D. Economische vooruitzichten

Er zijn voorlopig nog geen vooruitzichten gemaakt van de nasleep van de laatste lockdown. 

Vóór de huidige ontwikkeling, en volgens RSM Shiff Hazenfratz & Co. (een Israëlisch accountants- en adviesbureau), schatten hoge ambtenaren van het ministerie van Financiën, de Bank van Israël en het bedrijfsleven dat de schade aan de Israëlische economie als gevolg van de pandemie kan oplopen tot ongeveer 26 miljard euro, ervan uitgaande dat het virus in het tweede kwartaal van 2020 zou worden geëlimineerd.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft een somberder voorspelling gedaan voor de Israëlische economie dan de 'Bank of Israel'. Het IMF ziet de Israëlische economie in 2020 met 6,3% krimpen als gevolg van de impact van de wereldwijde coronaviruspandemie en pas in 2022 weer op het pre-crisisniveau komen. De prognose van de 'Bank of Israel' voorspelde dat de economie in 2020 met 5,3% zou krimpen, maar dat dit ruimschoots zou worden gecompenseerd door een groei van 8,7% in 2021. De prognose van de 'Bank of Israel' is gebaseerd op een terugkeer naar het vroegere economische leven vanaf juni 2020.

De huidige politieke situatie in Israël heeft aanzienlijke negatieve gevolgen voor de economie. Eén van de gevolgen van deze situatie is dat Israël geen reguliere begroting voor 2020 heeft en dat er nog geen begroting voor 2021 is opgesteld. Dit gezegd zijnde, hebben de internationale kredietbeoordelingsbureaus de huidige (hoge) status van Israël onveranderd gelaten. Verder wordt door sommige deskundigen verwacht dat de economie in 2021 met meer dan 6% zal groeien, gesteund door de globale economische opleving en geholpen door de belangrijke hightechsector die, algemeen gesproken, uitstekend blijft presteren.

E. Opportuniteiten op korte termijn

Volgens een recent artikel op de Israëlische nieuwswebsite Ynet heeft de coronacrisis een boost gegeven aan de verkoop van kant-en-klare maaltijden en diepvriesproducten. De reden hiervoor: Israëli's zijn op zoek naar comfortabele en snelle maaltijden omdat ze veel minder restaurants bezoeken of kunnen eten op het werk. Daarnaast vermijden ze ook (zoveel mogelijk) om te gaan winkelen. Voor meer informatie, zie hier.

F. Opportuniteiten op lange termijn

Tijdens de lockdown werd door het Israëlische ministerie van Onderwijs, met beperkt succes, geprobeerd om methoden voor het leren op afstand voor de schoolkinderen te gebruiken. Het gebrek aan kennis bij de leerkrachten en het ontbreken van geschikt studiemateriaal zorgde ervoor dat dit afstandsleren niet echt soepel verliep. Bedrijven die relevante kennis, technologie en methodiek kunnen bieden, zullen waarschijnlijk een veelbelovende markt in Israël vinden.

5 Nuttige links

  • Updates over de huidige situatie van de ziekte in Israël,
  • Info en updates van het Israëlische ministerie van Volksgezondheid,
  • Het reisadvies van de Belgische ministerie van Buitenlands Zaken,
  • Info op de website van de ambassade van België in Israël.

6 Dossier Coronavirus

Het coronavirus heeft een wereldwijde impact, niet alleen op de gezondheid maar ook op de economie. Ook uw export kan hiervan gevolgen of zelfs hinder ondervinden. 

FIT monitort de risico's dagelijks en ons buitenlands netwerk informeert u over alle implicaties voor Vlaamse exporteurs op hun internationale activiteiten.

In het dossier Coronavirus vindt u een aantal nuttige tips, adviezen en inzichten in de economische impact van de verspreiding van het virus op internationaal ondernemen.

Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van Corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.

19 november 2020