U bent hier

CORONAVIRUS - De toestand in Indonesië

1. Algemene toestand

In Indonesië werden tot op heden ongeveer 6,5 miljoen positieve gevallen met het Coronavirus geïdentificeerd en bezweken er (officieel) om en bij de 160.000 mensen aan de ziekte. Midden januari werden de eerste omikron-besmettingen vastgesteld, waarop een korte periode met een sterke opstoot van positieve gevallen volgde. Gelukkig is die periode achter de rug en gelden er momenteel geen inreisbeperkingen meer voor personen met een dubbele vaccinatie. Toch blijven er lokaal enkele regels overeind zoals de verplichting om indoor een mondmasker te dragen.

Vaccinatie

Het vaccinatieprogramma heeft reuzenstappen gezet: er werden al meer dan 200 miljoen mensen voor de eerste keer gevaccineerd (96,2% van de bevolking), 167 miljoen (80,4%) voor de tweede keer. Voor de boosters staat de teller op bijna 4 miljoen.

Tot op heden werd bij 15 miljard US$ voor de gezondheidssector voorbehouden en worden de vaccins gratis aangeboden aan de bevolking. Vaccins worden toegediend vanaf de leeftijd van 6 jaar.

2. Reizen naar Indonesië

(let op: dit kan ieder moment aangepast worden door de lokale overheid, daarom is het belangrijk om de Indonesische ambassade voor vertrek te raadplegen)

Ook op de website van het Belgische ministerie Buitenlandse zaken kan de laatste update gevonden worden via Indonesië | FOD diplomatie (belgium.be)

Download en activeer Lindungi Peduli-applicatie op uw mobiele apparaat:

3. Reizen in Indonesië

Hieronder volgen de meest recente algemene voorwaarden voor binnenlandse reizen die verwijzen naar de circulaire SE No.24/2022 van de regering:

Iedereen die reist in privé- en openbare voertuigen is verantwoordelijk voor zijn eigen gezondheid en is onderworpen aan en voldoet aan de geldende voorwaarden.

Elke binnenlandse reiziger (PPDN) is verplicht om de PeduliLindungi-applicatie te gebruiken als voorwaarde om binnen het land te reizen. (PeduliLindungi – Apps on Google Play)

PPDN moet aan de volgende reiseisen voldoen:

  • PPDN met de leeftijd van 18 jaar en ouder moet de derde dosis vaccin (booster) hebben gekregen;
  • PPDN heeft de status van vreemdeling, afkomstig van buitenlandse reizen met de leeftijd van 18 jaar en ouder moet een tweede vaccin hebben gekregen;
  • PPDN met de leeftijd van 6-17 jaar moet de tweede dosis vaccin hebben gekregen;
  • PPDN met de leeftijd van 6-17 jaar buitenlandse reizen is uitgesloten van de vaccinatieplicht; en
  • PPDN jonger dan 6 jaar is uitgesloten van de vaccinatievereisten, maar is verplicht om te reizen met een begeleider die aan de covid-19-vaccinatievereisten heeft voldaan.
  • PPDN zoals bepaald in nummer 3 is niet vereist om een negatief resultaat van een RT-PCR-test of snelle antigeentest te tonen en kan in het binnenland reizen door strikte gezondheidsprotocollen te implementeren.

PPDN met bijzondere gezondheidsproblemen of co-morbide ziekten waardoor reizigers geen vaccinaties kunnen krijgen, uitgesloten van vaccinatie-eisen, hoeven geen negatief resultaat van een RT-PCR-test of snelle antigeentest te tonen en moeten een doktersverklaring bijvoegen van een Overheidsziekenhuis waarin staat dat betrokkene de Covid-19-vaccinatie niet heeft en/of kan krijgen.

Treinreizigers krijgen het volgende bijkomende advies: PT KAI (Situs Resmi PT Kereta Api Indonesia (Persero) (kai.id)) heeft aangekondigd dat klanten van de KAI langeafstandstreinen vanaf 18 jaar een derde vaccinatie of een booster moeten krijgen. Bovendien moeten passagiers tussen de 6 en 17 jaar ook een tweede maal gevaccineerd zijn. Deze maatregel is vanaf 30 augustus 2022 van toepassing.

Maatregelen op een lange-afstandstrein vanaf 30 augustus:

  • Voor personen vanaf 18 jaar:

Verplicht derde vaccin (booster).
Voor buitenlanders die afkomstig zijn van buitenlandse reizen is een dubbele vaccinatie verplicht. Diegenen die niet op medische gronden zijn ingeënt, moeten een doktersattest van een overheidsziekenhuis tonen.

  • Voor personen tussen de 6 en 17 jaar:

Verplichte dubbele vaccinatie.
Komen van buitenlandse reizen: geen verplichte vaccinatie.
Niet/niet ingeënt op medische gronden: verplicht doktersattest van een overheidsziekenhuis.

  • Reizigertjes jonger dan 6 jaar hoeven niet te worden gevaccineerd en hoeven geen negatief resultaat van de Rapid Antigen Test of RT-PCR te tonen, begeleiders voldoen uiteraard wel aan de reisvoorwaarden.

Maatregelen voor lokale treinen en agglomeraties vanaf 30 augustus:

  • Minimum vereiste is een eerste dosis met een vaccin.
  • Geen verplichting om om een negatieve snelle antigeentest of RT-PCR-resultaatcertificaat te tonen.
  • Bij een niet-inenting op medische gronden is er de verplichting om een doktersverklaring van een overheidsziekenhuis voor te leggen.
  • Reizigertjes jonger dan 6 jaar hoeven niet te worden gevaccineerd en hoeven geen negatief resultaat van de Rapid Antigen Test of RT-PCR te tonen, begeleiders voldoen uiteraard wel aan de reisvoorwaarden.

Reizigers moeten in goede gezondheid verkeren, een masker dragen op de trein en in het station. Het  mondmasker moet een 3-laags stoffen of medisch masker zijn dat de neus, de mond en de kin bedekt.

Om de 4 uur wisselen de reizigers van masker en gebruikte mondmaskers worden op de gepaste plek achterlaten. Klanten worden dringend verzocht om tijdens de reis op geen enkele wijze noch telefonisch, noch persoonlijk te spreken.

4. Nuttige links

5. Dossier Coronavirus

Het coronavirus heeft een wereldwijde impact, niet alleen op de gezondheid maar ook op de economie. Ook uw export kan hiervan gevolgen of zelfs hinder ondervinden.

FIT monitort de risico's dagelijks en ons buitenlands netwerk informeert u over alle implicaties voor Vlaamse exporteurs op hun internationale activiteiten.

In het dossier Coronavirus vindt u een aantal nuttige tips, adviezen en inzichten in de economische impact van de verspreiding van het virus op internationaal ondernemen.

Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van Corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.

31 mei 2022