U bent hier

CORONAVIRUS - De toestand in het Verenigd Koninkrijk

1. Algemene toestand

De Britse premier Boris Johnson had de twijfelachtige eer om als eerste wereldleider besmet te raken met het coronavirus. De voorzorgsmaatregelen kwamen langzaam op gang en leken de rest van de wereld achterna te lopen. Pas op 19 maart 2020 werd een lockdown in het Verenigd Koninkrijk aangekondigd. In tegenstelling tot zowat alle andere Europese landen, wachtte Johnson erg lang om de bewegingsvrijheid van de Britten in te perken. Initieel zette de Britse regering immers in op een 'groepsimmuniteitplan'.

De toen 93-jarige Britse Queen Elizabeth verzekerde, in haar eerste paasboodschap ooit, haar onderdanen dat 'het coronavirus ons niet zal overmeesteren'. Het was de tweede keer op korte tijd dat koningin Elizabeth de bevolking toesprak. Dit was heel uitzonderlijk en onderstreepte opnieuw dat het Verenigd Koninkrijk zwaar getroffen werd door de coronapandemie. 

Het einde van ‘alle’ coronamaatregelen werd ingeluid op 19 juli 2021 onder de nieuwe gezondheidssecretaris Sajid Javid, dit ondanks de stijgende besmettingscijfers. Ondanks de beperkende maatregelen (afreismaatregelen en binnenlandse maatregelen zoals het dragen van een mondmasker op het openbaar vervoer) die doorheen 2021 werden aangekondigd, bleef de Britse overheid vastberaden om het merendeel aan restrictieve maatregelen (lockdown, sluiten van horeca/nachtclubs, enz.) niet opnieuw te introduceren. Zelfs na de grote druk die er kwam bij de opmars van de omikronvariant. 

2. Voorzorgsmaatregelen

Toch lijkt er licht te zijn aan het einde van de Britse COVID-19-tunnel. In het Verenigd Koninkrijk is, momenteel 85% van de bevolking die in aanmerking komt (recent ook opgesteld voor kinderen vanaf 12 jaar) volledig gevaccineerd en kreeg 91,4% al een eerste vaccinatie. Dit is samen goed voor meer dan 139 miljoen dosissen. Een overzicht van de geldende maatregelen in het Verenigd Koninkrijk, met opdeling per jurisdictie (Schotland, Wales, Noord-Ierland en Engeland), kan u hier raadplegen.

3. Reizen naar het Verenigd Koninkrijk

Zowel voor de heen- als terugreis VK-België, raden wij u aan om een kijkje te nemen op de website van het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken (reisadvies). Aangezien afreisregels snel aan wijzigingen onderhevig zijn, kan u op deze website de meest recente terugvinden. Daarnaast kan u, ingeval u reist met de Eurostar, een overzicht vinden van afreisregels per bestemming, op de website van Eurostar.

Bovenstaande informatie betreft de regelgeving omtrent reizen naar Engeland tijdens de coronapandemie. Klik op een van volgende landen voor de regelgeving in SchotlandNoord-Ierland of Wales.

4. Economie

Naast een uitzonderlijke gezondheidscrisis zorgt de pandemie ook voor een ingrijpende wereldwijde economische crisis. Ook de Britse economie wordt hierdoor getroffen. Zo kende het bruto binnenlands product (bbp) een daling van 9,8% in 2020, de sterkste daling in meer dan driehonderd jaar. Voor 2021 is er een positievere toekomst in zicht: de economie heeft zich goed aangepast aan de lockdowns, waardoor in januari 2021 het bbp daalde met slechts 2,5%.

De overheid heeft beleidsmaatregelen genomen om een deel van de negatieve economische gevolgen van de pandemie op te vangen. Zo zijn er steunmaatregelen aangekondigd, gaande van financiële steun voor bedrijven, werknemers en het grote publiek tot pogingen om de economische onzekerheid te verminderen.

In november 2021 zou de economie van het VK met naar schatting 0,9% zijn gegroeid, waarmee zij 0,7% boven het niveau van februari 2020 zou zijn uitgekomen. Herzieningen zijn gebruikelijk, maar volgens het ONS was de economie van het VK ongeveer even groot als toen de pandemie uitbrak.

De bezorgdheid over de kosten van levensonderhoud (zogenaamde 'cost of living') en de druk op de inkomens van huishoudens nam toe naarmate 2021 vorderde. In december 2021 bedroeg de inflatie 5,4%. Dit is het snelste tempo van prijsstijgingen sinds maart 1992. De grootste bijdrage aan de prijsstijgingen in de 12 maanden tot december kwam van vervoer (zoals de kosten van brandstoffen en tweedehandsauto's), huisvesting en huishoudelijke diensten (zoals water, elektriciteit en brandstof). Economen verwachten dat de inflatie in het voorjaar verder zal oplopen, met een stijging van de energieprijzen in april 2022.

5. Impact van Brexit en COVID-19 op de Britse handel in goederen

De wereldwijde gevolgen van de pandemie, in combinatie met de onzekerheid over de gevolgen van het vertrek uit de Europese Unie, hebben bijgedragen tot een grotere volatiliteit van de Britse handel in goederen in 2020 en begin 2021. De totale handel in goederen met EU-landen daalde met 23,1% en die met niet-EU-landen daalde met 0,8%, waarbij Q1 2021 werd vergeleken met Q1 2018.

Uit de BICS-gegevens blijkt dat het grootste deel van de bedrijven die eind februari 2021 problemen hadden, het einde van de EU-overgangsperiode als belangrijkste oorzaak van het probleem aangaven. Het aantal bedrijven dat het coronavirus als voornaamste uitdaging meldde, daalde daarentegen in dezelfde periode.

In de maanden voor het einde van de (Brexit) overgangsperiode werden er in Ierland voorraden aangelegd door bedrijven (vooral in levensmiddelen en chemische producten) om zich voor te bereiden op handelsproblemen. Daardoor was de export naar Ierland voor deze producten 21,1% hoger. Naast het aanleggen van voorraden, zijn goederen sinds januari 2021 bij het vervoer van Groot-Brittannië naar Ierland aan nieuwe controles onderworpen. Die combinatie heeft voor vertragingen aan de grens tussen Groot-Brittannië en Noord-Ierland gezorgd. De uitvoer van levensmiddelen en levende dieren naar Ierland kreeg te maken met het grootste aantal nieuwe controles.

De consumentenvraag in het VK bleef laag tijdens het eerste kwartaal van 2021. Toen hield de regering niet-essentiële winkels, vrijetijds- en culturele centra gesloten, tijdens de derde nationale lockdown. Dit had een impact op de invoer uit Duitsland, de belangrijkste invoermarkt van het Verenigd Koninkrijk. De invoer steeg opnieuw in maart, mogelijks door de voortgang van het Britse vaccinatieprogramma en de aangekondigde exitstrategie.

De COVID-19-pandemie heeft in het eerste en tweede kwartaal van 2020 geleid tot een sterke daling van de internationale handel in goederen. Sindsdien is er sprake van een herstel, ook doorheen 2021. Meer informatie kan u vinden op de website van de Europese Commissie en in het rapport gepubliceerd door de Britse overheid.

6. Nuttige links

8. Dossier Coronavirus

In het dossier Coronavirus van FIT, vindt u verdere nuttige tips, adviezen en inzichten in de economische impact van de verspreiding van het virus op internationaal ondernemen.

Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be .

3 december 2021