U bent hier

CORONAVIRUS - De toestand in het Verenigd Koninkrijk

1. Algemene toestand

De Britse premier Boris Johnson had de twijfelachtige eer om als eerste wereldleider besmet te raken met het coronavirus. Dit kwam doordat het Verenigd Koninkrijk in de beginfase van de pandemie de coronacrisis niet correct inschatte. De voorzorgsmaatregelen kwamen langzaam op gang en leken de rest van de wereld achterna te lopen. Pas op 19 maart 2020 werd een lockdown in het Verenigd Koninkrijk aangekondigd. In tegenstelling tot zowat alle andere Europese landen, wachtte Johnson erg lang om de bewegingsvrijheid van de Britten in te perken. Initieel zette de Britse regering immers in op een 'herd immunity'-plan. 

De 93-jarige Britse Queen Elizabeth verzekerde, in haar eerste paasboodschap ooit, haar onderdanen dat 'het coronavirus ons niet zal overmeesteren'. Het was de tweede keer op korte tijd dat koningin Elizabeth de bevolking toesprak. Dit was heel uitzonderlijk en onderstreepte opnieuw dat het Verenigd Koninkrijk zwaar getroffen werd door de coronapandemie. 

Engeland kende als een van de enige landen in Europa drie lockdowns, en bevindt zich momenteel in de laatste fase van de derde lockdown. Het einde van ‘alle’ coronamaatregelen wordt verwacht op 19 juli 2021 onder de nieuwe gezondheidssecretaris Sajid Javid. Deze datum kan nog verlaat worden, daar het Verenigd Koninkrijk opnieuw kampt met een sterke stijging in dagelijkse besmettingen met de deltavariant.

In juni 2021 stond het peil van de besmettingen in het VK op meer dan 4,6 miljoen gevallen. Het aantal COVID-19 doden liep er op tot meer dan 128.000 personen.

2. Voorzorgsmaatregelen

Toch lijkt er licht te zijn aan het einde van de Britse COVID-19-tunnel. Het Verenigd Koninkrijk heeft momenteel 48,9% van de volwassen bevolking volledig gevaccineerd en 66,6% ontving al zijn eerste vaccin, samen goed voor meer dan 77 miljoen gegeven dosissen. Hiermee staat het VK op de derde plaats ter wereld voor het grootste aandeel aan gevaccineerde inwoners. Ook al lijkt het de goede richting uit te gaan, het blijft belangrijk om de huidige voorzorgsmaatregelen van de Britse overheid goed te blijven opvolgen. We sommen de geldende COVID-19-regels in het Verenigd Koninkrijk nog even voor u op:

  • Het is nog steeds verplicht om in binnenplaatsen zoals winkels, scholen, ... een mondmasker te dragen dat zowel uw mond als neus bedekt.
  • Er moet zoveel mogelijk van thuis uit gewerkt worden.
  • Bij COVID-19-symptomen moet u een PCR-test laten uitvoeren. Indien u positief test, is zelfisolatie vereist.

Voor reizigers die in het VK aankomen, hangt het ervan af vanuit welke zone u reist:

  • Reist u vanuit een groene zone, dan moet u een COVID-19 test doen voor of op dag 2.
  • Reist u vanuit een oranje zone, dan moet u 10 dagen in zelfisolatie op de plek waar u verblijft én moet u twee betalende COVID-19-testen laten uitvoeren.
  • Reist u vanuit een rode zone, dan kunt u momenteel niet naar het VK reizen, tenzij u de Britse of Ierse nationaliteit hebt. In dat geval moet u zich isoleren in een hotel en twee COVID-19-testen laten uitvoeren.

Wanneer u reist naar het Verenigd Koninkrijk is het vereist om:

  • Een Passenger Locator Form (PLF) in te vullen: deze kan 48 uur voor aankomst in het Verenigd Koninkrijk ingevuld worden.
  • Een negatieve COVID-19 test voor te leggen die maximaal 72 uur oud is.
  • Bij aankomst 10 dagen in quarantaine te gaan, alsook twee testen op dag 2 en dag 8 uit te laten voeren (tenzij u uit een groene zone komt, dan volstaat dag 2 test).

Er zijn bepaalde activiteiten die in aanmerking komen voor reisvrijstellingen. Die activiteiten, samen met de vrijstellingen, vindt u hier.

Het Raadgevend Comité heeft de regels vastgesteld om deze zomer vrij en veilig binnen de Europese Unie te kunnen reizen. Dit wordt mogelijk dankzij het Europese digitale Coronacertificaat. Het certificaat zal vanaf 1 juli in alle EU-landen worden gebruikt en is het bewijs dat iemand tegen corona is ingeënt, negatief op corona is getest of van corona is hersteld. Opgelet: het is nog niet duidelijk hoe dit in zijn werk zal gaan met niet-EU-certificaten. Momenteel zijn er geen uitzonderingen voor reizigers die het VK betreden vanuit de EU en die reeds volledig gevaccineerd zijn.

Wegens een sterke toename van besmettingen door de deltavariant in het VK wordt reizen naar of komen vanuit het VK voor België verboden. Meer informatie over landen met een inreisverbod voor België vindt u hier. Belgen of mensen die hun hoofdverblijfplaats in België hebben mogen het land wel nog binnen mits het invullen van een PLF, 10 dagen quarantaine en testen op dag 1 en 7 van de quarantaine. Indien hun hoofdverblijfplaats niet in België is, is een negatieve CPR-test voor vertrek ook vereist. Bovenstaande maatregelen gelden nog steeds, ook als men al volledig gevaccineerd is. 

Let wel, deze regels kunnen verschillend zijn voor de 4 landen die deel uitmaken van het Verenigd Koninkrijk nl. Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland. Wilt u graag up-to-date blijven van wijzigingen over internationaal reizen, dan kunt u zich voor meldingen inschrijven via de website van de Britse overheid

3. Exitstrategie

Boris Johnson kondigde in februari 2021 een nieuwe exitstrategie aan die het mogelijk maakt om op 19 juli (eerder 21 juni) alle binnenlandse coronamaatregelen af te schaffen. Dit plan bestaat uit vijf fasen.

Op 8 maart ging het plan van start; de Engelse scholen mochten terug openen. Drie weken later mochten tot zes mensen of twee huishoudens buiten afspreken. Ook buitensportactiviteiten mochten weer opstarten. Sinds 12 april zijn ook de winkels en bibliotheken terug open. Cafés en restaurants mochten terug bezocht worden, wel uitsluitend in openlucht. De voorlaatste fase van het plan ging van start op 17 mei. Sindsdien mogen de bewoners van het Verenigd Koninkrijk terug naar de bioscoop, fitness, musea en hotels. Ook de rest van de horeca mag sinds die datum gasten binnen ontvangen, mits de nodige afstand en gebruik van mondmaskers.

Terwijl iedereen geduldig 21 juni aan het afwachten was, ontving men het minder goede nieuws dat, door de sterke stijging in dagelijkse besmettingen, ‘de Dag van de Vrijheid’ met vier weken werd uitgesteld tot ten vroegste 19 juli. Zoals eerder aangehaald heeft de Britse overheid gevolg gegeven aan hun vooropgestelde timing en zijn op heden de COVID-maatregelen niet meer van kracht in Engeland. Let op dat dit enkel het geval is voor Engeland. 

Momenteel zijn er geen uitzonderingen voor mensen die al volledig gevaccineerd zijn en moeten ook zij nog steeds aan bovenstaande voorzorgsmaatregelen voldoen.

Voor meer verduidelijking rond de beperkingen over COVID-19, zie deze link.

4. Economie

Naast een uitzonderlijke gezondheidscrisis is de pandemie ook een ingrijpende wereldwijde economische crisis. Ook de Britse economie is geen uitzondering. Zo kent het bruto binnenlands product een daling van 9,8% in 2020, de sterkste daling in meer dan driehonderd jaar. Voor 2021 is er een positievere toekomst in zicht: de economie heeft zich goed aangepast aan de lockdowns, waardoor in januari 2021 het bbp daalde met slechts 2,5%.

Economen voorspellen dat de economie zich in het najaar van 2021 zal recupereren met een bbp-stijging van 6,5%. Hoe sterk dit herstel is, zal natuurlijk afhangen van hoe hoog de consumentenbestedingen zijn na COVID-19. Daarnaast is het ook belangrijk dat de besmettingen blijven dalen.

De overheid heeft beleidsmaatregelen genomen om een deel van de negatieve economische gevolgen van de pandemie op te vangen. In het Verenigd Koninkrijk zijn er maatregelen aangekondigd om bedrijven en werknemers te steunen. Ze omvatten financiële steun voor bedrijven, werknemers en het grote publiek, alsook pogingen om de economische onzekerheid te verminderen.

5. Impact van Brexit en COVID-19 op de Britse handel in goederen

De wereldwijde gevolgen van de pandemie, in combinatie met de onzekerheid over de gevolgen van het vertrek uit de Europese Unie, hebben bijgedragen tot een grotere volatiliteit van de Britse handel in goederen in 2020 en begin 2021. De totale handel in goederen met EU-landen daalde met 23,1% en die met niet-EU-landen daalde met 0,8%, waarbij Q1 2021 werd vergeleken met Q1 2018.

Uit de BICS-gegevens blijkt dat het grootste deel van de bedrijven die eind februari 2021 problemen hadden, het einde van de EU-overgangsperiode als belangrijkste oorzaak van het probleem aangaven. Het aantal bedrijven dat het coronavirus als voornaamste uitdaging meldde, daalde daarentegen in dezelfde periode.

In de maanden voor het einde van de (Brexit) overgangsperiode werden er in Ierland voorraden aangelegd door bedrijven (vooral in levensmiddelen en chemische producten) om zich voor te bereiden op handelsproblemen. Daardoor was de export naar Ierland voor deze producten 21,1% hoger. Naast het aanleggen van voorraden, zijn goederen sinds januari 2021 bij het vervoer van Groot-Brittannië naar Ierland aan nieuwe controles onderworpen. Die combinatie heeft voor vertragingen aan de grens tussen Groot-Brittannië en Noord-Ierland gezorgd. De uitvoer van levensmiddelen en levende dieren naar Ierland kreeg te maken met het grootste aantal nieuwe controles.

De consumentenvraag in het VK bleef laag tijdens het eerste kwartaal van 2021, toen de regering niet-essentiële winkels, vrijetijds- en culturele centra gesloten hield in de derde nationale lockdown, wat een impact had op de invoer uit Duitsland, de belangrijkste invoermarkt van het Verenigd Koninkrijk. De invoer steeg opnieuw in maart, mogelijks door de voortgang van het Britse vaccinatieprogramma en de aangekondigde exit strategie.

6. Nuttige links

7. Dossier Coronavirus

In het dossier Coronavirus van FIT, vindt u verdere nuttige tips, adviezen en inzichten in de economische impact van de verspreiding van het virus op internationaal ondernemen.

Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be .

20 juli 2021