U bent hier

CORONAVIRUS - De toestand in het Verenigd Koninkrijk

1. Algemene toestand

De Britse premier Boris Johnson had de twijfelachtige eer om als eerste wereldleider besmet te raken met het coronavirus. Dit kwam doordat het Verenigd Koninkrijk in de beginfase van de pandemie de coronacrisis niet correct inschatte. De voorzorgsmaatregelen kwamen langzaam op gang en leken de rest van de wereld achterna te lopen. Pas op 19 maart 2020 werd een lockdown in het Verenigd Koninkrijk aangekondigd. In tegenstelling tot zowat alle andere Europese landen, wachtte Johnson erg lang om de bewegingsvrijheid van de Britten in te perken. Initieel zette de Britse regering immers in op een 'herd immunity'-plan. 

De toen 93-jarige Britse Queen Elizabeth verzekerde, in haar eerste paasboodschap ooit, haar onderdanen dat 'het coronavirus ons niet zal overmeesteren'. Het was de tweede keer op korte tijd dat koningin Elizabeth de bevolking toesprak. Dit was heel uitzonderlijk en onderstreepte opnieuw dat het Verenigd Koninkrijk zwaar getroffen werd door de coronapandemie. 

Engeland kende als een van de enige landen in Europa drie lockdowns. Het einde van ‘alle’ coronamaatregelen werd ingeluid op 19 juli 2021 onder de nieuwe gezondheidssecretaris Sajid Javid, dit ondanks de stijgende besmettingscijfers.

In juni 2021 stond het peil van de besmettingen in het VK op meer dan 4,6 miljoen gevallen. Het aantal COVID-19-doden liep er op tot meer dan 128.000 personen.

2. Voorzorgsmaatregelen

Toch lijkt er licht te zijn aan het einde van de Britse COVID-19-tunnel. Het Verenigd Koninkrijk heeft momenteel 67.7% van de volwassen bevolking volledig gevaccineerd en 73.95% ontving al zijn eerste vaccin, samen goed voor meer dan 77 miljoen gegeven dosissen. Hiermee staat het VK op de derde plaats ter wereld voor het grootste aandeel aan gevaccineerde inwoners. Ook al lijkt het de goede richting uit te gaan, het blijft belangrijk om de huidige voorzorgsmaatregelen van de Britse overheid goed te blijven opvolgen. We sommen de geldende COVID-19-regels in het Verenigd Koninkrijk nog even voor u op:

 • Het is nog steeds verplicht om in binnenplaatsen zoals winkels, scholen, ... een mondmasker te dragen dat zowel uw mond als neus bedekt.
 • Er moet zoveel mogelijk van thuis uit gewerkt worden.
 • Bij COVID-19-symptomen moet u een PCR-test laten uitvoeren. Indien u positief test, is zelfisolatie vereist.

3. Reizen naar het Verenigd Koninkrijk

Door de Omicron-variant is het vanaf dinsdag 30 november opnieuw verplicht een PCR-test te laten afnemen bij aankomst in het VK, onafhankelijk van de vaccinatiestatus. Sinds 4 oktober 2021 maakt Engeland niet langer gebruik van het verkeerslicht-systeem, maar zal het twee lijsten hanteren: de rode lijst en de rest van de wereld. België staat op dit ogenblik op de "rest van de wereld" lijst. Meer informatie kan u hier terugvinden.

De regels gelden vanaf dan als volgt:

Reizigers die volledig gevaccineerd zijn, moeten nog steeds:

 • Max. 48u voor vertrek het Passenger Locator Form invullen
 • Een PCR-test boeken vóór dag 2 na aankomst en referentie invullen op de PLF, ook al verblijft men minder dan 48u in het VK.
  Zie hier voor aanbieders van deze betalende test.
 • Bij aankomst in quarantaine gaan (tot het verkrijgen van een negatief resultaat van de PCR-test)

Opgelet! Bevond u zich de voorbije 10 dagen in een land op de rode lijst, dan dient u volgende maatregelen te respecteren:

 • Alleen wie de Britse nationaliteit, of verblijfsstatus in Verenigd Koninkrijk heeft, mag Engeland binnen.
 • Het invullen van PLF voor vertrek, een pre-departure test en het boeken en betalen van 2 PCR-tests.
 • Na aankomst in Engeland: verplichte quarantaine in een hotel en 2 PCR- testen laten afnemen.

Meer informatie hierover kunt u hier terugvinden.

Reizigers die (nog) niet gevaccineerd zijn, of minder dan 14 dagen sinds hun tweede vaccin reizen, moeten:

 • Max. 48u voor vertrek het Passenger Locator Form invullen
 • De pre-departure-test (max. 3 dagen voor vertrek) voltooien vóór aankomst (in het Engels, Frans of Spaans)
 • 10 dagen in zelfisolatie gaan op het opgegeven adres (op het PLF)
 • De PCR-tests voor dag 2 en 8 reserveren en betalen en referentie invullen op de PLF. De prijs voor deze tests varieert tussen de £80 en £390. Zie hier voor aanbieders van deze betalende tests. Aanvullend kan u opteren voor Test to Release, waarbij u een derde test aankoopt voor dag 5 en, indien negatief, men vervroegd de quarantaine mag verlaten.

Uitzonderingen kan u hier terugvinden.

Bovenstaande informatie betreft de regelgeving omtrent reizen naar Engeland tijdens de coronapandemie. Klik op één van volgende landen voor de regelgeving in SchotlandNoord-Ierland of Wales.

4. Exitstrategie

Boris Johnson kondigde in februari 2021 een nieuwe exitstrategie aan die het mogelijk maakt om op 19 juli (eerder 21 juni) alle binnenlandse coronamaatregelen af te schaffen. Dit plan bestaat uit vijf fasen.

Op 8 maart ging het plan van start; de Engelse scholen mochten terug openen. Drie weken later mochten tot zes mensen of twee huishoudens buiten afspreken. Ook buitensportactiviteiten mochten weer opstarten. Sinds 12 april zijn ook de winkels en bibliotheken terug open. Cafés en restaurants mochten terug bezocht worden, wel uitsluitend in openlucht. De voorlaatste fase van het plan ging van start op 17 mei. Sindsdien mogen de bewoners van het Verenigd Koninkrijk terug naar de bioscoop, fitness, musea en hotels. Ook de rest van de horeca mag sinds die datum gasten binnen ontvangen, mits de nodige afstand en gebruik van mondmaskers.

Terwijl iedereen geduldig 21 juni aan het afwachten was, ontving men het minder goede nieuws dat, door de sterke stijging in dagelijkse besmettingen, ‘de Dag van de Vrijheid’ met vier weken werd uitgesteld tot ten vroegste 19 juli. Zoals eerder aangehaald heeft de Britse overheid gevolg gegeven aan hun vooropgestelde timing en zijn op heden de COVID-maatregelen niet meer van kracht in Engeland. Let op dat dit enkel het geval is voor Engeland. 

Momenteel zijn er geen uitzonderingen voor mensen die al volledig gevaccineerd zijn en moeten ook zij nog steeds aan bovenstaande voorzorgsmaatregelen voldoen.

Voor meer verduidelijking rond de beperkingen over COVID-19, zie deze link.

5. Economie

Naast een uitzonderlijke gezondheidscrisis is de pandemie ook een ingrijpende wereldwijde economische crisis. Ook de Britse economie is geen uitzondering. Zo kent het bruto binnenlands product een daling van 9,8% in 2020, de sterkste daling in meer dan driehonderd jaar. Voor 2021 is er een positievere toekomst in zicht: de economie heeft zich goed aangepast aan de lockdowns, waardoor in januari 2021 het bbp daalde met slechts 2,5%.

Economen voorspellen dat de economie zich in het najaar van 2021 zal recupereren met een bbp-stijging van 6,5%. Hoe sterk dit herstel is, zal natuurlijk afhangen van hoe hoog de consumentenbestedingen zijn na COVID-19. Daarnaast is het ook belangrijk dat de besmettingen blijven dalen.

De overheid heeft beleidsmaatregelen genomen om een deel van de negatieve economische gevolgen van de pandemie op te vangen. In het Verenigd Koninkrijk zijn er maatregelen aangekondigd om bedrijven en werknemers te steunen. Ze omvatten financiële steun voor bedrijven, werknemers en het grote publiek, alsook pogingen om de economische onzekerheid te verminderen.

6. Impact van Brexit en COVID-19 op de Britse handel in goederen

De wereldwijde gevolgen van de pandemie, in combinatie met de onzekerheid over de gevolgen van het vertrek uit de Europese Unie, hebben bijgedragen tot een grotere volatiliteit van de Britse handel in goederen in 2020 en begin 2021. De totale handel in goederen met EU-landen daalde met 23,1% en die met niet-EU-landen daalde met 0,8%, waarbij Q1 2021 werd vergeleken met Q1 2018.

Uit de BICS-gegevens blijkt dat het grootste deel van de bedrijven die eind februari 2021 problemen hadden, het einde van de EU-overgangsperiode als belangrijkste oorzaak van het probleem aangaven. Het aantal bedrijven dat het coronavirus als voornaamste uitdaging meldde, daalde daarentegen in dezelfde periode.

In de maanden voor het einde van de (Brexit) overgangsperiode werden er in Ierland voorraden aangelegd door bedrijven (vooral in levensmiddelen en chemische producten) om zich voor te bereiden op handelsproblemen. Daardoor was de export naar Ierland voor deze producten 21,1% hoger. Naast het aanleggen van voorraden, zijn goederen sinds januari 2021 bij het vervoer van Groot-Brittannië naar Ierland aan nieuwe controles onderworpen. Die combinatie heeft voor vertragingen aan de grens tussen Groot-Brittannië en Noord-Ierland gezorgd. De uitvoer van levensmiddelen en levende dieren naar Ierland kreeg te maken met het grootste aantal nieuwe controles.

De consumentenvraag in het VK bleef laag tijdens het eerste kwartaal van 2021, toen de regering niet-essentiële winkels, vrijetijds- en culturele centra gesloten hield in de derde nationale lockdown, wat een impact had op de invoer uit Duitsland, de belangrijkste invoermarkt van het Verenigd Koninkrijk. De invoer steeg opnieuw in maart, mogelijks door de voortgang van het Britse vaccinatieprogramma en de aangekondigde exit strategie.

7. Nuttige links

8. Dossier Coronavirus

In het dossier Coronavirus van FIT, vindt u verdere nuttige tips, adviezen en inzichten in de economische impact van de verspreiding van het virus op internationaal ondernemen.

Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be .

29 november 2021