U bent hier

CORONAVIRUS - De toestand in Finland

1. Algemene toestand

Hoewel er in Finland nog mensen besmet worden met en ziek worden door corona, vormt dit geen grote druk op het gezondsheidssysteem. Daarom zijn alle restricties opgegeven. Als de situatie bijvoorbeeld tijdens de winter drastisch zou veranderen, kunnen sommige restricties terug ingevoerd worden.

De Finnen hebben zich beter dan eender welke andere EU-natie aangepast aan het thuiswerken. Veel mensen werken nog altijd 2 of 3 dagen per week van thuis uit.

Finnair heeft op dit ogenblik twee of drie rechtstreekse vluchten per dag tussen Brussel en Helsinki en sinds november 2021 biedt ook Ryanair drie rechtstreekse vluchten per week aan tussen Charleroi en Helsinki.

2. Voorzorgsmaatregelen

Niet van toepassing.

3. Exitstrategie 

Niet van toepassing

4. Economie

a) Economische impact

Het bbp van Finland daalde in 2020 uiteindelijk veel minder dan aanvankelijk werd verwacht: -2,3%. In Q1 van 2021 daalde het nog 0,1% in vergelijking met Q4/2020 (1% in vergelijking met Q1/2020). De groei van het bbp in 2021 werd op 2,9% geschat, en de verwachting voor 2022 was +3% (maar dit was voor het oorlog in Oekraïne). Finland voerde minder strikte maatregelen in, waardoor de daling in de economie kleiner uitvalt dan in veel andere Europese landen. Het uitgebreid en goed functionerende thuiswerken en gedeeltelijk ook de al voor de pandemie vertragende economie, droegen ook hun steentje bij tot dit resultaat.

Er waren eind maart 192.000 werkzoekenden in Finland, wat 31.000 minder was dan in maart 2021, maar nog altijd 22.000 meer dan in augustus 2019. Veel werkgevers hebben tijdens de pandemie het nieuwe vereenvoudigde proces voor tijdelijke werkloosheid gebruikt in plaats van werknemers te ontslaan, waardoor zowel de bedrijven als de arbeidsmarkt snel weer kon opstarten wanneer bijvoorbeeld de horeca weer mocht opendoen.

Ondanks de pandemie is er geen gevreesde golf van faillissementen opgetekend.

b) Handelsbelemmeringen

Binnen de interne EU-markt mogen er in principe geen handelsbelemmerende maatregelen bestaan. Vindt u dat de overheid van een andere EU-lidstaat tegen dat principe zondigt? Worden de interne marktregels verkeerd toegepast? Dan kan u terecht bij het Enterprise Europe Network. Dit netwerk geeft advies bij klachten van bedrijven tegen andere bedrijven of tegen overheidsadministraties.

​Er zijn geen officiële handelsbelemmeringen in Finland. De regering had op 18 augustus 2020 de verkoop van de geneesmiddelen paracetamol en dexamethason beperkt om de voorraad veilig te stellen. Deze beperking gold tot 15 januari 2021.

c) Relancemaatregelen

Tijdens de pandemie werd er door de verschillende steunpakketten in totaal 10 miljard euro uitgedeeld aan bedrijven en organisaties, zowel thematisch (om de activiteiten te ontwikkelen en onderzoek te vorderen) als per sector (horeca, evenementen en cultuur, toerisme, eenmanszaken, etc.). In vergelijking met andere Europese landen heeft Finland minder directe steun aan bedrijven aangeboden omdat er andere methodes bestonden, zoals (tijdelijke) verlagingen van de sociale kosten voor werkgevers en versoepelde werkloosheidsregelingen.

d) Economische vooruitzichten

De Finse economie heeft de pandemie, tot nu toe, beter dan verwacht doorstaan. De ontwikkeling van het bbp in 2021 heeft de schade van 2020 al ingehaald. Hoewel de werkloosheidsgraad nog te hoog is en maar langzaam verbetert, lijkt de schok van de pandemie slechts een tijdelijk effect erop te hebben gehad. Kleine en middelgrote ondernemingen geven aan dat ze zeer positief naar de toekomst kijken en veel grotere verwachtingen hebben op investeringen en groei dan wat het geval was voor de pandemie. Ook de consumenten zijn zeer positief ingesteld.

Door de steunpakketten en andere kosten voor de overheid verbonden aan de pandemie is de staatsschuld tijdens de pandemie echter met 17% gegroeid en is nu hoger dan ooit de laatste 20 jaar (ligt nu op 53% van de bbp).

e) Opportuniteiten op korte termijn

De doe-het-zelfwinkels en bouwmarkten in Finland zijn door de pandemie gewoon opengebleven. In de eerste helft van 2020 steeg de verkoop in deze sector zelfs met 10,5%. Veel mensen werkten van thuis uit of waren (tijdelijk) werkloos, en hadden tijd om renovaties en kleine projecten door te voeren. Ook de bouwsector heeft de hele tijd normaal doorgewerkt, en heeft tot nu toe geen gebrek aan personeel of materiaal. De bouwmarkten en doe-het-zelfwinkels in Finland bedienen zowel de professionele bouwbedrijven als de particuliere klanten.

Ook de planten- en bloemenwinkels (+6.5%), winkels met dagdagelijkse consumptiegoederen (+7.2%) en consumentenelektronica (+8.1%) doen het goed.

De markt voor fietsen en elektrische scooters groeit sterk in Finland. Het fietsen verving andere sporten die als minder veilig werden beschouwd en vervangt nog steeds gedeeltelijk het gebruik van het openbaar vervoer.

Andere kansrijke sectoren zijn voeding en dranken, geneesmiddelen en andere producten en toestellen die met de gezondheidszorg verbonden zijn.

f) Opportuniteiten op lange termijn

Het is natuurlijk nog vroeg om te voorspellen of de coronacrisis de economie van Finland ook op lange termijn veel zal veranderen. In ieder geval zijn de sectoren, die hierboven als opportuniteiten op korte termijn vermeldt staan, ook op lange termijn interessant in Finland.

Ook alles wat met cleantech en duurzaam bouwen te maken heeft, heeft kansen in Finland. Dit is omdat de regering Finland in 2035 klimaatneutraal wil maken en daarna klimaatnegatief, o.a. door hout als bouwmateriaal te promoten.

5. Nuttige links

6. Dossier coronavirus

Het coronavirus heeft een wereldwijde impact, niet alleen op de gezondheid maar ook op de economie. Ook uw export kan hiervan gevolgen of zelfs hinder ondervinden.

FIT monitort de risico's dagelijks en ons buitenlands netwerk informeert u over alle implicaties voor Vlaamse exporteurs op hun internationale activiteiten.

In het dossier coronavirus vindt u een aantal nuttige tips, adviezen en inzichten in de economische impact van de verspreiding van het virus op internationaal ondernemen.

Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.

15 september 2022