U bent hier

CORONAVIRUS - De toestand in Egypte

Algemeen

Over het algemeen bleef het aantal besmettingen en overlijdens toegewezen aan het COVID-19 virus relatief beperkt in Egypte. De vaccinatiegraad is in Egypte relatief laag vergeleken met de vaccinatiegraad in België. 

Economie

Economische impact

De COVID-19-epidemie heeft de Egyptische economie vooral getroffen door de stilgevallen toerismesector, de verminderde inkomsten van Egyptische arbeiders in het buitenland, de uitstroom van kapitaal en de vertraging van binnenlandse economische activiteiten, aangezien mensen werden verzocht thuis te blijven.

Alleen al de afwezigheid van toeristen veroorzaakte naar schatting maandelijkse verliezen van 26,3 miljard EGP, of 1,5 miljard dollar. Het verlies aan inkomsten uit het toerisme vertegenwoordigt dus ongeveer twee derde van de totale geschatte impact. Ook de logistieke sector heeft problemen en beperkingen ondervonden. 

De economische activiteit in 2020 is sterk gedaald als gevolg van de beperkende maatregelen die vanaf maart 2020 zijn opgelegd. De verwachtingen zijn echter dat de economie van Egypte klaar is voor een sterke groei in 2022. Volatiele energieprijzen, een hogere werkloosheid, aanhoudende risico's in verband met COVID-19 en voedselzekerheid zijn echter risico's voor deze vooruitzichten. Negatieve overloopeffecten op opkomende markten, waaronder Egypte, van wereldwijde financiële verkrapping kunnen wegen op de externe positie en valuta van het land.

Economische vooruitzichten

De groei van het bnp kende een krimp in 2020 vanwege de coronacrisis maar tekende wel nog steeds een groei op van 3,6%. Begin 2022 werd opnieuw een economische groei verwacht van 5,5% per jaar. Sinds de start van de oorlog in Oekraïne in februari 2022 werd deze verwachting naar beneden bijgesteld tot 4,9% gezien de grote afhankelijkheid van Egypte van de import van graan en de verwachting dat grondstofprijzen zullen stijgen.

Dossier Coronavirus

Het nieuwe coronavirus heeft een wereldwijde impact, niet alleen op de gezondheid maar ook op de economie. Ook uw export kan hiervan gevolgen of zelfs hinder ondervinden. FIT monitort de risico's dagelijks en ons buitenlands netwerk informeert u over alle implicaties voor Vlaamse exporteurs op hun internationale activiteiten.

In het dossier Coronavirus vindt u een aantal nuttige tips, adviezen en inzichten in de economische impact van de verspreiding van het virus op internationaal ondernemen. Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.

12 april 2022