U bent hier

CORONAVIRUS - De toestand in Ecuador

Algemene toestand

Op 18 mei 2022 waren er 872.542 COVID-19-gevallen en 35.610 dodelijke slachtoffers. De meeste besmettingen vinden plaats in de provincies Pichincha en Guayas.

Meer gedetailleerde informatie over de verspreiding van het coronavirus wordt gepubliceerd op: 

Voorzorgsmaatregelen

In het hele land is het gebruik van een masker verplicht in de publieke ruimte, dient de sociale afstand van minimaal twee meter gerespecteerd te worden en wordt aangeraden handen regelmatig te wassen.

Personen ouder dan 12 jaar (waaronder ook buitenlandse toeristen) moeten hun vaccinatiecertificaat voorleggen indien zij openbare ruimtes willen betreden zoals winkels, banken, supermarkten en restaurants.

Internationale vluchten naar Ecuador:

  • De landgrenzen zijn opnieuw open voor commerciële vluchten. Reizigers die vanuit het buitenland komen, moeten in het bezit zijn van een negatieve COVID-19-test (enkel PCR) maximum 72 uur voor vertrek afgenomen of een COVID-19-vaccinatiekaart minstens 2 weken voor aankomst uitgegeven.
  • Reizigers die bij aankomst in Ecuador COVID-19-symptomen vertonen (hoest, koorts, ongemak, reukverlies, smaakverlies, etc.) zullen onderzocht worden door gezondheidspersoneel van het Ministerie van Gezondheidszorg en eventueel een PCR-test moeten ondergaan op de luchthaven. Indien de test positief is, moet de reiziger 14 dagen in quarantaine gaan.
  • Alle reizigers die Ecuador binnenkomen, moeten een gezondheidsverklaring voorleggen, die zal gecontroleerd worden door de luchtvaartmaatschappij. Indien het digitale platform niet beschikbaar is, kan ook een geprinte versie voorgelegd worden aan het personeel van het Ministerie van Gezondheidszorg bij aankomst.

De Ambassade van België voor Ecuador verstrekt informatie over de huidige beperkingen. 

Exitstrategie

Gemeentes kunnen bovendien lokale maatregelen treffen, zoals de toegang tot het strand, het aanpassen van openingstijden en/of het verbieden van bepaalde activiteiten. Het is dan ook aangeraden om lokaal zoveel mogelijk informatie in te winnen over geldende maatregelen en zich daaraan te houden.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid is immunisatie tegen covid-19 de belangrijkste preventiestrategie om de pandemie te beëindigen (artikel El Comercio). Het is belangrijk om te benadrukken dat 80% van de bevolking van Ecuador beide doses van het vaccin tegen covid-19 heeft gekregen (artikel El Comercio).

Economie

Economische impact

De Ecuadoraanse economie sloot 2021 af met een hoger dan verwachte groei van 4,2% volgens de Centrale Bank van Ecuador. De groei van het Bruto Binnenlands Product (BBP) in 2021 laat een herstel zien van de krimp van 7,75% in 2020 (artikel BCE).

Volgens de BCE is de groei van 2021 te danken aan het succes van het vaccinatieplan dat essentieel was om de economie nieuw leven in te blazen; aan de toename van het krediet van het nationale financiële systeem; aan het herstel van de olie-export; aan de goede exportprestaties van de niet-olie-gerelateerde sectoren en aan de toename van de geldtransfers. Deze factoren stimuleerden de huishoudelijke consumptie en de investeringen. Het is belangrijk om te benadrukken dat het herstel van de olie-export te danken is aan de reactivering van de consumptie op wereldniveau die van invloed is geweest op de stijging van de prijs van een vat ruwe olie (artikel Centrale Bank van Ecuador).

Handelsbelemmeringen

Botst u buiten de EU op handelsbelemmeringen of andere problemen op het vlak van markttoegang? Laat het ons weten via handelsbelemmering@fitagency.be. Wij analyseren uw aangifte en maken die via de geijkte kanalen over aan de bevoegde instanties.

Relancemaatregelen

Vanaf de gezondheidscrisis door COVID-19 heeft de regering een reeks maatregelen genomen om de negatieve effecten van de pandemie te minimaliseren en de economie nieuw leven in te blazen, zoals waardebonnen voor de allerarmsten om door de quarantaine te geraken, uitstel van betaling van belastingen voor bedrijven en financiële steun voor kmo's.

Volgens het ministerie van Economische en Sociale Inclusie (MIES) heeft de regering tussen maart 2020 en juli 2021 in totaal USD 796 miljoen ingezet voor steunmaatregelen en sociale bijstand aan meer dan 4,2 miljoen mensen. Het hoge aantal begunstigden is een gevolg van de toename van de armoede, als gevolg van de economische crisis die het land doormaakt en die verergerd werd door de coronapandemie. Vanaf juni 2021 verkeerde 32,2% van de bevolking van Ecuador, ongeveer 5,7 miljoen mensen, in armoede, volgens gegevens van het Nationaal Instituut voor Statistiek en Volkstellingen (INEC). (artikel Primicias).

Economische vooruitzichten

Voor 2022 voorspelt de Centrale Bank van Ecuador (BCE) een voorlopige groei van 2,8%, die te danken zou zijn aan de impuls van de investeringen en de huishoudelijke consumptie.

Volgens de BCE zullen de volgende economische activiteiten in 2022 de hoogste groei laten zien: accommodatie en voedseldiensten, handel en aquacultuur en garnalenvisserij (artikel BCE).

Opportuniteiten op korte termijn

Er zijn opportuniteiten op het vlak van beschermingsmateriaal, testmateriaal en hulpmiddelen in verband met de COVID-19-pandemie. Er geldt een nultarief op invoer van medisch materiaal nodig voor de pandemie (https://www.aduana.gob.ec/boletines/senae-implementa-tarifa-cero/).

Opportuniteiten op lange termijn 

De invoer vanuit de EU zit al een tijdje in stijgende lijn dankzij het vrijhandelsakkoord dat in voege is sinds begin 2017.

Nuttige links

Dossier Coronavirus

Het nieuwe coronavirus heeft een wereldwijde impact, niet alleen op de gezondheid maar ook op de economie. Ook uw export kan hiervan gevolgen of zelfs hinder ondervinden. FIT monitort de risico's dagelijks en ons buitenlands netwerk informeert u over alle implicaties voor Vlaamse exporteurs op hun internationale activiteiten.

In het dossier Coronavirus vindt u een aantal nuttige tips, adviezen en inzichten in de economische impact van de verspreiding van het virus op internationaal ondernemen. Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.

25 mei 2022