U bent hier

CORONAVIRUS - De toestand in de VAE

Algemene toestand

De verspreiding van COVID-19 lijkt in de Verenigde Arabische Emiraten over het algemeen onder controle te zijn, maar het gevaar is duidelijk nog niet geweken. Op 15 februari werden de eerste infecties gemeld. Op 24 juni telde de Verenigde Arabische Emiraten 45.683 personen die besmet zijn geweest met het nieuwe coronavirus en 305 sterfgevallen.

De nieuwswebsite Emirates News Agency - WAM informeert via een speciale link over het nieuwe coronavirus. 

Voorzorgsmaatregelen

 • De VAE test op grote schaal op COVID-19. De huidige aantallen wijzen op een dalende trend. 
 • Het dragen van een mondmasker is verplicht. Wie zich hier niet aan houdt, riskeert een boete van 3000 AED (ongeveer 725 EUR).
 • Ook het houden van voldoende afstand is verplicht. In de VAE wordt verwacht dat u 2 meter afstand houdt.
 • Op 25 juni werd het uitgaansverbod in Dubai opgeheven.
 • Het emiraat Abu Dhabi heeft zijn grenzen tot nader order gesloten. U kan dus niet zomaar van Dubai naar Abu Dhabi reizen. Sinds 1 juli kan wie een recente (48u) negatieve COVID-19-test kan voorleggen, opnieuw het emiraat Abu Dhabi binnen. 

Exitstrategie

Langzaamaan worden de restricties opgeheven: 

 • Bedrijven werken opnieuw aan een capaciteit van 100%, telewerk is het nieuwe normaal. 
 • Shoppingcentra zijn open van 10:00 tot 22:00. 
 • Restaurants zijn open en moeten de richtlijnen betreffende 'social distancing' volgen. 
 • Publieke stranden en sommige openbare parken worden gradueel opnieuw geopend. 

Dubai heeft ondertussen aangekondigd ook de reisbeperkingen te verlichten. Vanaf 23 juni kunnen inwoners van de VAE terugkeren naar het land, mits toestemming van de overheid, een COVID-test en het in acht nemen van de nodige quarantainemaatregelen. Vanaf 1 juli zijn ook toeristen opnieuw welkom. Een COVID-test zal afgenomen worden op de luchthaven en alle passagiers moeten 96u in quarantaine of toch minstens tot de testresultaten bekend zijn. Bij een positieve test volgt een verplichte zelf-quarantaine van 14 dagen. 

Voor meer informatie, zie: 

Opgelet, bovenstaande regels veranderen snel. Informeer u goed op voorhand. 

Economie

Economische impact

Zoals elders in de wereld zal de economische impact van het COVID-19-virus op de economie van de VAE enorm zijn. De economie presteerde al minder goed in de aanloop naar deze crisis. De scherpe daling in de olieprijzen, omwille van de dalende wereldwijde vraag, maar ook ten gevolge van de prijzenoorlog die Saudi-Arabië en Rusland begin maart zijn gestart, betekenen een flinke streep door de rekening. Dit heeft tot gevolg dat de overheid drastisch zal moeten besparen in een tijd waarin extra uitgaven nodig zijn.

De sectoren die het meest geraakt worden door deze crisis zijn: retail (uitgezonderd voeding), toerisme en hospitality & MICE. Momenteel vallen er massaal bedrijfssluitingen en ontslagen te noteren in deze en andere sectoren. 

Op 9 april maande het ministerie van Financiën van Dubai overheidsinstanties aan om alle bouwprojecten die nog niet zijn begonnen, tot nader order uit te stellen en geen kostenverhogingen toe te staan ​​voor lopende bouwprojecten. Administratieve en algemene uitgaven moeten met ten minste 20% verminderd worden.

De wereldtentoonstelling Expo 2020 Dubai, die normaalgesproken van start zou gaan op 20 oktober 2020, wordt uitgesteld tot 2021.

Steun- en relancemaatregelen

 • Op 5 april kondigde de Centrale Bank van de VAE aan dat een eerder afgekondigd stimuleringspakket werd verdubbeld tot 256 miljard AED (69,7 miljard USD). Maatregelen omvatten onder meer de verlenging van uitstel van particuliere en bedrijfsschulden tot het einde van het jaar, samen met verschillende initiatieven om de liquiditeit te vergroten.
 • Eind maart maakte Dubai een stimuleringspakket voor zijn vrije zones bekend, bedoeld om de bedrijfscontinuïteit te bevorderen voor de 45.000 bedrijven die er actief zijn. Het vijfpuntenplan omvat het uitstellen van huurbetalingen voor zes maanden, het intrekken van boetes voor zowel bedrijven als particulieren en het terugbetalen van borgsommen en garanties.

Handelsbelemmeringen

Botst u buiten de EU op handelsbarrières of andere problemen op het vlak van markttoegang? Laat het ons weten via handelsbelemmering@fitagency.be. Wij analyseren uw aangifte en maken die over aan de bevoegde instanties.

Nuttige links

Dossier Coronavirus

Het nieuwe coronavirus heeft een wereldwijde impact, niet alleen op de gezondheid maar ook op de economie. Ook uw export kan hiervan gevolgen of zelfs hinder ondervinden. FIT monitort de risico's dagelijks en ons buitenlands netwerk informeert u over alle implicaties voor Vlaamse exporteurs op hun internationale activiteiten.

In het dossier 'Coronavirus' vindt u een aantal nuttige tips, adviezen en inzichten in de economische impact van de verspreiding van het virus op internationaal ondernemen. Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.

24 juni 2020