U bent hier

CORONAVIRUS - De toestand in de VAE

Algemene toestand

Begin juni 2022 werd volgens officiële cijfers van het Ministerie van Volksgezondheid en Preventie (MOHAP) het doel van de nationale vaccinatiecampagne bereikt: 100% van de doelgroep bevolking in de VAE werd volledig gevaccineerd. 

Verder is afgelopen jaar het aantal Covid-19-besmettingen in de VAE sterk gedaald:  september 2022 begon met bijna 500 dagelijkse gevallen, maar daalde tot iets meer dan 300 op de 26e van de maand. Dit is een significante daling.

Daarom werd sinds eind september 2022 beslist het aantal gevallen niet meer dagelijks bekend te maken. Voortaan worden de cijfers op officiële websites bijgewerkt.

COVID-19 updates zijn ook terug te vinden op: https://mohap.gov.ae/en/covid-19/covid-19-updates

Coronamaatregelen

Reizen

Met ingang van 8 november 2022 hoeven passagiers geen COVID-19-vaccinatiecertificaten of negatieve PCR-testresultaten meer voor te leggen om de VAE binnen te komen.

Lokale wetgeving

Het dragen van een masker is optioneel op de luchthavens van Dubai en alle locaties in Dubai, met uitzondering van ziekenhuizen en medische faciliteiten. Luchtvaartmaatschappijen kunnen passagiers verzoeken een masker te dragen, indien dit noodzakelijk wordt geacht.

Sinds 7 november 2022 zijn bijna alle Covid-19 beperkingen in Abu Dhabi opgeheven, wat betekent dat een groene status op de Al Hosn-app en een negatieve PCR-test niet langer vereist zijn om Abu Dhabi-attracties te betreden.

Voor meer informatie, zie: 

Opgelet, bovenstaande regels veranderen snel. Informeer u goed op voorhand. 

Economie

Economische impact en heropleving 

Zoals elders in de wereld was de economische impact van het COVID-19-virus in de VAE groot. 

De sectoren die het meest geraakt werden door deze COVID-19 crisis waren: retail (uitgezonderd voeding), toerisme en hospitality & MICE. Mede onder invloed van Expo 2020 Dubai, dat maar liefst 22 miljoen bezoekers trok, kregen diezelfde sectoren een enorme boost. In april 2022 werd de VAE zelfs het meest herstelde land ter wereld in de reisindustrie genoemd.

Voeg daarbovenop het effect van de hoge olieprijs (ten gevolge van de Russische invasie van Oekraïne) en de robuuste groei van de niet aan olie gerelateerde sectoren en dan krijgt men het ideale recept voor een snelle groei van het BNP voor 2022.

Ondanks een vertraagde wereldeconomie als gevolg van hoge inflatie wereldwijd en andere tegenwind, evenals een strak monetair beleid door centrale banken over de hele wereld, staat de VAE in een sterke basis positie”. 

Nuttige links

Bronnen

Handelsbelemmeringen

Botst u buiten de EU op handelsbarrières of andere problemen op het vlak van markttoegang? Laat het ons weten via handelsbelemmering@fitagency.be. Wij analyseren uw aangifte en maken die over aan de bevoegde instanties.

Dossier Coronavirus

Het nieuwe coronavirus heeft een wereldwijde impact, niet alleen op de gezondheid maar ook op de economie. Ook uw export kan hiervan gevolgen of zelfs hinder ondervinden. FIT monitort de risico's dagelijks en ons buitenlands netwerk informeert u over alle implicaties voor Vlaamse exporteurs op hun internationale activiteiten.

In het dossier 'Coronavirus' vindt u een aantal nuttige tips, adviezen en inzichten in de economische impact van de verspreiding van het virus op internationaal ondernemen. Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.

24 juni 2020