U bent hier

Coronavirus: de toestand in Colombia

 

1. Algemene toestand

Op 2 maart werd in Colombia het eerste geval van Covid-19 ontdekt. Deze aantallen zullen hoogstwaarschijnlijk blijven toenemen, aangezien er veel tests worden uitgevoerd waarvan de resultaten positief kunnen zijn. Vandaar dat de overheid maatregelen neemt.  

2. Maatregelen

De Colombiaanse overheid heeft de afgelopen dagen verschillende maatregelen genomen naar aanleiding van de COVID 19-crisis. Een overzicht van alle maatregelen vindt u in bijlage (in het Frans).
Vanwege de ontwikkelingen in de afgelopen dagen, hebben de Colombiaanse autoriteiten een aantal maatregelen genomen voor reizigers, zoals het beperken van de toegang voor buitenlanders en niet-residenten uit Europa en Azië, vanaf 16 maart zonder einddatum.
Er is ook besloten om evenementen voor meer dan 500 mensen te annuleren, waaronder de Procolombia Business Roundtable in Medellin en de jaarlijkse IADB-bijeenkomst in Barranquilla.
Alle openbare en particuliere scholen en universiteiten zijn vanaf 16 maart tot 20 april gesloten na een besluit van de president van Colombia.
Bovendien heeft de administratie openbare en particuliere bedrijven aanbevolen om zoveel mogelijk thuis te werken, vergaderingen te beperken en alleen vergaderingen te houden die strikt noodzakelijk zijn.

Maar daarnaast heeft de Colombiaanse overheid maatregelen genomen om de handel te vergemakkelijken in tijdens moeilijke tijden.

  1. Verschillende fysieke inspecties en de behandeling van bepaalde documenten worden opgeheven. Voor meer info zie bijlage startende met nummer 7
  2. Bepaalde (fyto-)sanitaire certificaten kunnen nu elektronisch worden ingediend. Voor meer info zie bijlage startende met de nummers 5 en 8
  3. Tijdelijke afschaffing van de verplichting om fysieke kopieën van het EUR-1 oorsprongscertificaat aan te bieden. Voor meer info zie bijlage startende met nummer 6

Colombia hanteert een exportban op kritieke materialen en medicijnen. Wordt u, als Vlaams bedrijf hierdoor benadeeld, laat het weten aan FIT. 

3.Dossier Coronavirus

 Het coronavirus heeft een wereldwijde impact, niet alleen op de gezondheid maar ook op de economie. Ook uw export kan hiervan gevolgen of zelfs hinder ondervinden.

FIT monitort de risico's dagelijks en ons buitenlands netwerk informeert u over alle implicaties voor Vlaamse exporteurs op hun internationale activiteiten.

In het dossier Coronavirus vindt u een aantal nuttige tips, adviezen en inzichten in de economische impact van de verspreiding van het virus op internationaal ondernemen.

Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van Corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.

2 april 2020