U bent hier

CORONAVIRUS - De toestand in Canada

Algemene toestand

Québec is momenteel de sterkst getroffen provincie (aantal gevallen op 16 juni 2020, Canada: 99.426, Québec: 54.146, Montreal 26.757). In de provincie Québec zijn er 5.269 sterfgevallen. Wat betreft Ontario telt men 32.554 cases en +2.500 sterfgevallen, waarvan respectievelijk 13.420 en bijna 1.000 in Toronto.

De overheid heeft opvallend snel strenge maatregelen uitgevaardigd, die goed door de lokale bevolking opgevolgd worden. Vanaf 18 maart gingen de Canadese grenzen dicht voor alle personen met uitzondering van personen met de Canadese nationaliteit of met een permanente verblijfsvergunning.

Het aantal nieuwe besmettingen is, na een korte piek begin mei, sindsdien weer in dalende lijn, waarbij op 26 mei voor het eerst in twee maanden minder dan 1.000 nieuwe gevallen gemeld werden op één dag. Sinds 8 juni zakt dit aantal tot minder dan 500 per dag.

In Québec en Ontario blijven de rust- en verzorgingstehuizen een uitdaging omdat hier momenteel de meeste mensen aan het virus sterven. Er is een tekort aan personeel (dit was al langer een probleem en momenteel zijn er door ziekte veel medewerkers afwezig) en aan beschermingsmateriaal. Beide provincies hebben dan ook de hulp van leger ingeroepen.

Voorzorgsmaatregelen

 • De overheid vraagt alle niet-essentiële (internationale) verplaatsingen te vermijden. Tussen de provincies en ook tussen de verschillende regio´s in Québec zijn er checkpoints die momenteel gradueel afgebouwd worden.
 • In sommige provincies is een zelf-quarantaine van 2 weken bij aankomst verplicht, zelfs bij het reizen tussen provincies en dus niet alleen voor wie uit het buitenland komt.
 • Alle winkels zijn weer open (behalve grote shoppingcentra).
 • Alle belangrijke events in Québec zijn afgelast tot eind augustus.
 • Personen uit de Europese Unie (zonder verblijfsvergunning) kunnen tot eind juni niet naar Canada reizen. Personen met de Canadese nationaliteit of personen met een verblijfsvergunning kunnen wel naar Canada reizen. Bij aankomst in Canada is er een verplichte quarantaine van 2 weken op een vast adres dat kan gecontroleerd worden. Op het niet navolgen hiervan staan er boetes tot 750.000 CAD en 6 maand gevangenis.
 • Op het vliegtuig en in Canadese luchthavens is sinds 20 april het dragen van een mondmasker verplicht. 
 • Vluchten
  • Air Canada: Sinds 1 juni worden opnieuw wekelijks 3 directe vluchten Brussel-Montreal aangeboden door Air Canada, vanaf juli 5 per week 
  • WestJet blijft aan de grond tot 25 juni
  • Air Transat staat stil tot 23 juli, waar dit voordien nog 30 juni was en voorziet in 2020 geen rechtstreekse vluchten naar Brussel meer
  • Porter Airlines hervat ten vroegste 23 juli, waar dit voordien nog 29 juni was
  • Sunwing ten vroegste 31 juli, waar dit voordien nog 25 juni was
  • Air France / KLM: sterk gereduceerd aanbod
  • Lufthansa: wijzigen regelmatig policy, zie website: https://www.lufthansa.com/xx/en/flightplan
  • Meer info: https://www.aircanada.com/ca/en/aco/home/book/travel-news-and-updates/2020/china-travel.html#/na

Exitstrategie

Er is een voorlopige exitstrategie voor de economie. Wel is telewerken nog steeds zoveel mogelijk aangewezen over alle mogelijke sectoren heen.

Quebec – heropening is, vooral in Montréal, verschillende keren uitgesteld wegens het niet afvlakken van de curve. Volgende planning is onder voorbehoud:

 • Open tot op heden: garages, mijnsector …

Buiten Greater Montreal Area

 • Stage 1 – vanaf 4 mei: retailers aan de straatkant (niet in shoppingcentra)
 • Stage 2 & 3 – vanaf 11 mei: bouwsector, arbeidersploegen tot 50 man, individuele buitensporten

Inclusief Greater Montréal Area (GMA)

Ontario

 • Stage 1: vanaf 19 mei: retailers aan de straatkant (niet in shoppingcentra), vervoersbedrijven, parken en sportterreinen (bijna allemaal, clubhuizen blijven gesloten), algemene afspraken bij verzorginstellingen, bibliotheken, religieuze diensten (enkel drive-in), tuin- en huisonderhoud, dierenartsen en -verzorgers
 • Stage 2: vanaf 12 juni: meer werkplekken en publieke gebieden weer openbaar maken, grotere groepssamenkomsten, continue bescherming voor gevoelige bevolkingsgroepen
 • Stage 3: datum nog te bepalen: alle werkplekken op een verantwoordelijke manier openen, restricties op publieke samenkomsten beperken, continue bescherming voor gevoelige bevolkingsgroepen
 • Meer info: https://www.ontario.ca/page/reopening-ontario-stages

Voor het onderwijs is er in de provincie Québec op 27 april wel al een exitstrategie onder voorbehoud aangekondigd.
Op 11 mei openen de crèches en het lager onderwijs opnieuw behalve in ´groot Montreal´ waar dit pas op 19 mei gebeurd. De aanwezigheid van de leerlingen is vrijwillig.
Middelbaar onderwijs, Cégep en universitair onderwijs houden het op afstandsonderwijs tot het einde van het schooljaar eind juni.
Bij het lager en middelbaar onderwijs zijn er geen eindexamens in juni.

Economie

Economische impact

Het IMF en de meeste banken verwachten dit jaar een daling van de economie tussen 4 en 6,5 % van het bnp. Voor 2022 wordt niet verwacht om opnieuw het economisch peil van voor de coronacrisis te bereiken.

De oliesector, één van de belangrijkste exportsectoren in Canada, lijdt onder de historisch lage olieprijs en de overvolle oliereserves. Op 20 april werd de olie zelfs aan een negatieve prijs verhandeld. Samen met de daling van de olieprijzen verzwakte de Canadese dollar met ongeveer 4 % t.o.v. de euro.

Vooral de kmo-sector lijdt onder deze crisis. Hopelijk gebeurt de uitrol van de hoofdzakelijk federale steunmaatregelen ter waarde van 240 mld CAD (ongeveer 10 % van het bnp) snel genoeg om deze bedrijven te ondersteunen.

Daarnaast wordt de landbouwsector extra ondersteund. April is de maand wanneer veel tijdelijke (vroeger veelal buitenlandse) werknemers starten. Momenteel hebben die een probleem om naar Canada te reizen en als het al lukt, dienen ze bij aankomst 2 weken in quarantaine te gaan. Daarnaast werkt een groot deel van de vleesverwerkende industrie aan een lager ritme door veel zieke werknemers en het probleem om in de werkplaatsen de nodige afstand te houden.

Vooral de autoverkoop stuikt in elkaar, alsook de retail waar voor april y-o-y een daling van 15% genoteerd werd. Online maakt dit met een stijging van 40% y-o-y, wellicht gedeeltelijk goed voor bedrijven die hun offline activiteiten (alvast gedeeltelijk) online kunnen verder zetten.

Sommige grote bedrijven, vooral actief in de reissector, volgen de wereldwijde trend van massale ontslagen. Canada Goose (-2%) en Air Canada (tot -20.000). Tegelijk wensen de provinciale overheden gedurende de zomer massaal personeel aan te werven en op te leiden om in de verzorgingssector aan de slag te gaan (10.000 personen in Québec). Enerzijds om de tekorten, die de voorbije weken pijnlijk duidelijk werden, op te vangen maar anderzijds ook om een tweede golf van het Covid-19-virus op te kunnen vangen.

Handelsbelemmeringen

Momenteel zijn er weinig of geen handelsbelemmeringen.
Voor de export van cruciale goederen in de medische sector geproduceerd in Canada is er een exportvergunning nodig.

Botst u buiten de EU op handelsbarrières of andere problemen op het vlak van markttoegang? Laat het ons weten via handelsbelemmering@fitagency.be. Wij analyseren uw aangifte en maken die over aan de bevoegde instanties.

Relancemaatregelen

De federale overheid van Canada heeft na de uitbraak van Covid-19 heel wat economische steunmaatregelen geïmplementeerd. Deze steunmaatregelen bedragen in totaal ongeveer 240 mld CAD (160 mld €), ongeveer 10 % van het bnp.

Vooral volgende economische sectoren worden direct ondersteund :

 • steun voor de oliesector (die lijdt onder een lage olieprijs)
 • steun aan de luchtvaartindustrie (zie boven)
 • steun aan de landbouwsector die momenteel veel tijdelijke arbeidscontracten aanbiedt (omdat er te weinig tijdelijke buitenlandse werknemers naar Canada kunnen reizen)
 • steun aan de cultuur- en mediasector
 • uitstel van betaling van verschillende belastingen en taksen 

Economische vooruitzichten

Het IMF en de meeste banken verwachten dit jaar een daling van de economie tussen 4 en 6,5 % van het bnp. Voor 2022 wordt niet verwacht om opnieuw het economisch peil van voor de coranacrisis te bereiken. 
De werkloosheid die voor de crisis onder de 5% was gedaald kan stijgen tot 15% waarna deze weer gradueel zal afnemen.

Nuttige links

Dossier Coronavirus

Het coronavirus heeft een wereldwijde impact, niet alleen op de gezondheid maar ook op de economie. Ook uw export kan hiervan gevolgen of zelfs hinder ondervinden. FIT monitort de risico's dagelijks en ons buitenlands netwerk informeert u over alle implicaties voor Vlaamse exporteurs op hun internationale activiteiten.

In het dossier Coronavirus vindt u een aantal nuttige tips, adviezen en inzichten in de economische impact van de verspreiding van het virus op internationaal ondernemen. Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.

22 juni 2020