U bent hier

CORONAVIRUS - De toestand in Argentinië

Algemene toestand

De genomen maatregelen in Argentinië om de coronacrisis te bestrijden, behoren tot de bevoegdheid van de federale overheid. De eerste periode van een de facto lockdown liep van 16 tot en met 20 maart 2020. Na verschillende verlengingen van de quarantaineperiodes is die nu geldig tot 28 juni 2020. Bepaalde activiteiten zijn wel toegelaten:

 • transport voor personeel van ziekenhuizen,
 • autoherstellingen, 
 • kleine herstellingen aan huis,
 • bankverrichtingen voor o.a. het betalen van pensioenen,
 • vrije beroepen zoals architecten, tandartsen, advocaten, boekhouders en notarissen mogen terug aan het werk.

Minder bevolkte provincies waar het totale aantal coronagevallen beperkt is, krijgen tegenwoordig de mogelijkheid “open” te blijven, maar dit in consultatie met de federale overheid en de overheden van de buurprovincies. Andere provincies die steden met meer dan 500.000 inwoners tellen, blijven afgesloten voor mensenmassa's: o.a. Misiones (enclave met 95% van internationale grenzen aan Brazilië en Paraguay), de stad Buenos Aires, La Plata, Córdoba, Santa Fé en Tucumán.  

Voorzorgsmaatregelen

Alle grenzen van Argentinië blijven afgesloten. Vluchten tussen Argentinië en het buitenland blijven verboden met enkele uitzonderingen zoals een paar vluchten van KLM van en naar Amsterdam, Air France met bestemming Parijs, American Airlines met vluchten naar enkele steden in de Verenigde Staten en andere luchtvaartmaatschappijen van de buurlanden van Argentinië. Op basis van onderhandelingen (case by case) kunnen er vluchten plaatsvinden als er Argentijnen in het buitenland gestrand zijn of voor buitenlanders in Argentinië die terug naar hun thuisland willen. 

Er is ook een tekort aan cargovluchten, maar dit moet onderhandeld door de luchtvaartmaatschappijen met de luchtvaartautoriteiten van de federale overheid.

Op 27 april werd een nieuw decreet afgevaardigd: de verkoop van vluchtbiljetten naar het buitenland en vanuit het buitenland naar Argentinië is verboden tot 1 september 2020. Binnenvluchten zijn ook verboden. Deze maatregel werd aangevochten door de International Air Transport Association – IATA door een communiqué van haar vertegenwoordiger voor de regio gestationeerd in de Verenigde Staten.   

Daarnaast gelden ook in Argentinië de maatregelen zoals het dragen van een mondmasker op straat en bewaren van social distance.

Exitstrategie

Er is nog geen exitstratege gepland. Er zijn wel bepaalde maatregelen voor bedrijven waardoor de overheid 50% van de weddes van de medewerkers betaalt, vrijstelling van belastingen geeft en andere flexibele tegemoetkomingen aan de praktische en financiële noden van de bedrijven.

Economie

Economische impact

Er is een sterke daling naar goederen en diensten.  De uitvoer blijft kampen met sterke logistieke problemen door het gebrek aan transportverbindingen. Een ander sterk effect is de wereldwijde daling van de beurzen met ongeveer 35%. Dit heeft rechtstreekse gevolgen in Argentinië. Volgens de OESO zou de Argentijnse economie dalen met  0,5 tot 3%. Anderen spreken van een daling van 6,5%. De sectoren die de meeste gevolgen zullen dragen zijn: kleinhandel, verwerkende industrie, producenten en uitvoerders van grondstoffen en financiële organisaties. De sectoren met de meeste kansen gedurende de pandemie zijn: IT-diensten in het algemeen, e-commerce, farmaceutische sector en de gezondheidssector. 

Handelsbelemmeringen

De belangrijkste belemmeringen op het vlak van buitenlandse handel zijn de logistieke sector en de transportsector, alsook de uitvoer van medicijnen, medische uitrustingen en materialen en uitrusting voor medische laboratoria. Andere uitvoeractiviteiten moeten tijdens deze periode een goedkeuring krijgen. De invoer van medische materialen en uitrustingen, materiaal en toebehoren voor medische laboratoria mogen momenteel ingevoerd worden met vrijstelling van invoerheffingen. Andere belangrijke belemmeringen betreffen het tekort aan deviezen.  

Botst u buiten de EU op handelsbarrières of andere problemen op het vlak van markttoegang? Laat het ons weten via handelsbelemmering@fitagency.be. Wij analyseren uw aangifte en maken die over aan de bevoegde instanties.

Relancemaatregelen

De maatregelen die onlangs meegedeeld werden door de Argentijnse overheid:

 • productieve kredieten,
 • heropstart van PROCREAR (hypothecaire kredieten voor mensen tussen 18 en 35 jaar met maandelijkse betalingen die minder bedragen dan de prijs van de huur van een woning),
 • werkloosheidsverzekeringen,
 • vrijstelling van de betaling van sociale bijdragen voor bedrijven in bepaalde sectoren, 
 • opdrijven van het Plan REPRO (som betaald door de overheid aan medewerkers die niet groter is dan het minimumloon voor een periode van twaalf maanden),
 • een budget van 100 miljard Peso (+/- 1,2 miljard EUR) voor openbare werken.

Economische vooruitzichten

Er zijn verschillende en uiteenlopende prognoses voor de Argentijnse economie. Op basis van de analyses van de Wereldbank zou de Argentijnse economie de tweede meest geraakte zijn in Latijns-Amerika na Mexico met een PIB-daling van ongeveer 6%. De daling in 2021 zou ongeveer 10,6% zijn maar vanaf 2022 zou er terug een groei zijn van 2,2 tot 2,3%. 

De ECLAC, de Economische Commissie voor Latijns-Amerika en de Caraïben van de Verenigde Naties, voorspelt dat de economische groei in de hele regio in 2020 zou  dalen met 5,3% waaronder Argentinië met 6,5%.

Opportuniteiten op korte termijn

Op korte termijn zijn de beste kansen te vinden in materialen en uitrustingen voor laboratoria, medicijnen, medische materialen en uitrusting. Andere kansen zijn ook te vinden in de sectoren van online-diensten, e-commerce, IT-communicatietoepassingen en toebehorende activiteiten.

Opportuniteiten op lange termijn

De agrobusiness, voedingsindustrie, energie, infrastructuur, logistiek, transport en openbare werken zijn de sectoren met de beste kansen op lange termijn. De onderhandelingen over de externe schuld blijven evenwel nog altijd een grote zorg, want het allerlaatste voorstel van Argentinië werd verworpen door de buitenlandse krediteurs.

Nuttige links

Dossier Coronavirus

Het nieuwe coronavirus heeft een wereldwijde impact, niet alleen op de gezondheid maar ook op de economie. Ook uw export kan hiervan gevolgen of zelfs hinder ondervinden.FIT monitort de risico's dagelijks en ons buitenlands netwerk informeert u over alle implicaties voor Vlaamse exporteurs op hun internationale activiteiten.

In het dossier Coronavirus vindt u een aantal nuttige tips, adviezen en inzichten in de economische impact van de verspreiding van het virus op internationaal ondernemen. Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.

19 mei 2020