U bent hier

Nieuws

Europese producenten van biologische producten kunnen hun producten promoten in de Japanse markt op de EUfood2Japan-website van het EU-Japan Centre for Industrial Cooperation. Onder voorwaarden maakt het EU-Japan Centre for Industrial Cooperation een profiel van uw firma aan op de website in het Engels en het Japans, en ondersteunt u daarna in het vinden van een Japanse partner.

VicenzaOro is nog steeds het internationale referentie-event voor goud en juwelen. Producenten, merken, aankopers, journalisten, opiniemakers en trendsetters uit de hele wereld ontdekken in première de tendensen en nieuwigheden en worden door dit event geïnspireerd.
Deze editie werd echter de meest succesvolle editie ooit in het 70-jarige bestaan van de beurs! Er waren meer dan 1.300 merken, 11,5 % meer bezoekers dan de laatste editie voor de pandemie in januari 2020 en een verdubbeling van het aantal internationale aankopers (meer dan 400).

De Belgium-Ukraine Business Club (BUBC) is een gloednieuw initiatief dat de handelsrelaties tussen België en Oekraïne wil versterken. De EU-Ukraine Business Reception die ze samen met de Oekraïense ambassade in België, de Vertegenwoordiging van Oekraïne bij de EU en de Oekraïense Kamer van Koophandel organiseren op 13 februari biedt ondernemers met activiteiten in of interesse voor Oekraïne een uitgelezen kans om hun netwerk op te starten of verder uit te bouwen. 

Empack 2023, een vakbeurs over verpakking gecombineerd met een luik over Logistics & Automation, vond plaats in Zürich op 25 en 26 januari 2023. Wilt u weten wat de hoofdthema’s waren van deze interessante beurs? Lees dan het bijhorende verslag.

Het ontwerp voor de nieuwe commerciële haven van Durrës, die in het Porto Romano-gebied zal gebouwd worden, is een samenwerkingsproject tussen de regering van Albanië, het Nederlandse bedrijf Royal HaskoningDHV en hun lokale partner Abkons. Op 1 februari 2023 wordt een pre-tender meeting georganiseerd in de Albanese hoofdstad Tirana. Het zou mogelijk zijn deze sessie ook online te volgen na inschrijving.

Sinds eind December 2022 heeft Ghana de betaling van geselecteerde buitenlandse schulden stopgezet. Het gaat hier over Eurobonds, commerciële leningen en de meeste bilaterale schulden.

Het EU-Japan Centre for Industrial Cooperation en het Investment and Technology Promotion Office van de Organisatie van de Verenigde Naties voor Industriële Ontwikkeling (UNIDO) organiseren samen op 17 februari 2023 een pitch- en netwerkevenement om Europese en Japanse bedrijven samen te brengen voor duurzame projecten in Europa, Japan of opkomende markten (Afrika, ASEAN etc.). Innovatieve Japanse bedrijven die duurzame technologieën ontwikkelen op het gebied van energie, milieu en agribusiness zullen zichzelf voorstellen tijdens het evenement.

Van 2 tot 6 juli 2023 zal een EU-topdelegatie onder leiding van EU-landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski Japan aandoen. Het doel is het promoten van Europese landbouwproducten en dranken en hun deelname aan de markt uit te breiden. Bedrijven kunnen deelnemen aan deze delegatie mits inschrijving tegen 31 januari 2023.

De handelsstatistieken wijzen op een vertraagde groei in de handelsbetrekkingen tussen de EU-landen en Indonesië, namelijk +1% voor de periode januari-november 2022. Goed nieuws is dat het lokale Ministerie van Handel bevestigde dat er in december 2022 subsantiële vooruitgang werd geboekt in de onderhandelingen m.b.t. de I-EU CEPA (vrijhandelsakkoord) en dat een positieve conclusie er voor het einde van 2023 zou moeten zijn.

Minder goed nieuws voor onze Europese - en dus ook Vlaamse - exporteurs is dat er alweer een reeks NTM's (non-tarrif measures) werden ingesteld die de lokale productie bevoordelen ten opzichte van de invoer.

Op vrijdag 13 januari 2023 keurde de Poolse Sejm, amendementen van de Senaat op de wijziging van de Wet inzake Maritieme Veiligheid, goed. De nieuwe wet regelt onder meer het recht op voorverkoop van eigendommen in de havens en moet de bouw van windparken vergemakkelijken.

Niger organiseert haar allereerste Business Forum, en dit op 7 & 8 februari 2023 in het Mahatma Gandhi International Conference Centre. Tijdens de twee dagen zullen de sessies via videoconferentie online worden uitgezonden en zal er een tentoonstellingsruimte zijn voor Nigerese, Europese en Afrikaanse bedrijven

De corona-incidentie in Duitsland daalt verder en bedraagt momenteel 107/100.000/7, terwijl ze vorige week nog 163 bedroeg (in BE: 52/100.000/7). Ook het aantal IC-patiënten blijft dalen en ligt op 1.107 (vorige week: 1.309). Tegen de achtergrond van deze dalende cijfers heeft de federale minister van Volksgezondheid Lauterbach beslist om de mondmaskerplicht in het interregionale verkeer (hogesnelheidstreinen) met ingang van 2 februari 2023 af te schaffen. In het lokale openbare verkeer, in ziekenhuizen en apotheken blijft in de meeste Bundesländer de mondmaskerplicht wel nog van kracht. Sinds begin deze week bestaat er eveneens een officiële testplicht voor reizigers die Duitsland vanuit China willen binnenkomen. Daarnaast worden ook alle niet-noodzakelijke reizen naar China afgeraden door het Duitse Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Pagina's