U bent hier

CORONAVIRUS - De toestand in Albanië

1 Algemene toestand

Het aantal bevestigde besmettingsgevallen sinds het begin van de uitbraak bedraagt 65.994 en 1.261 personen zijn overleden.

2 Voorzorgsmaatregelen

Ook in Albanië zijn er nog altijd maatregelen van toepassing om de verspreiding van het coronavirus te vermijden (zoals bijvoorbeeld beperkingen tot vervoersverkeer, thuiswerk,... ). Een update van de maatregelen vindt u hier (u vindt er ook informatie over het reizen naar Albanië). 

3 Economie

a. Economische impact

Er wordt verwacht dat de economie in 2020 met ongeveer 7,5% zal krimpen, als gevolg van haar afhankelijkheid van toerisme en geldovermakingen uit het buitenland. Ook het begrotingstekort van 2020 zal oplopen tot ongeveer 7% van het bbp en de overheidsschuld tot iets meer dan 80% van het bbp.

Meer informatie vindt u hier.

b. Handelsbelemmeringen

Botst u buiten de EU op handelsbelemmeringen of andere problemen op het vlak van markttoegang? Laat het ons weten via handelsbelemmering@fitagency.be. Wij analyseren uw aangifte en maken die via de geijkte kanalen over aan de bevoegde instanties.

c. Relancemaatregelen

Informatie over de relancemaatregelen vindt u hier.

d. Economische vooruitzichten

De economie zal dit jaar in een scherp tempo krimpen, voordat ze in 2021 terug herstelt. Het onvoorspelbare verloop van de pandemie en de fragiele begrotingspositie van het land zijn risicofactoren om mee rekening te houden. Volgens FocusEconomics zal de economie in 2021 met 6,% groeien, wat 0,2 procentpunt lager is dan de schatting van vorige maand. In 2022 voorspelt men een groei van 4,7%.

Meer informatie vindt u hier.

e. Opportuniteiten

Vóór de uitbraak van de pandemie waren er al veel mogelijkheden op de onlinemarkt die voor vele Albanezen nog onbekend terrein is. Denk hierbij aan IT-ontwikkeling, virtuele assistentie, ontwerpers, kwaliteitsborging en andere klantendiensten. De toename van het gebruik van pinpassen en creditcards en het nieuwe aantrekkelijke internettijdperk, hebben ook gewezen op kansen bij de ontwikkeling van e-commerce-activiteiten. De gezondheidscrisis maakt dat het land ook vrij bruusk moet overschakelen op een meer digitale manier van werken. Omdat het nu meer dan ooit cruciaal is om andere strategieën te ontwikkelen, kan dit opportuniteiten bieden voor buitenlandse bedrijven om hun producten, diensten en technologieën op de Albanese markt te introduceren.  

4 Nuttige links

5 Dossier coronavirus

Het coronavirus heeft een wereldwijde impact, niet alleen op de gezondheid maar ook op de economie. Ook uw export kan hiervan gevolgen of zelfs hinder ondervinden. FIT monitort de risico's dagelijks en ons buitenlands netwerk informeert u over alle implicaties voor Vlaamse exporteurs op hun internationale activiteiten. Voor verdere informatie over het coronavirus, kunt u terecht bij dossier coronavirus.

Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van corona, kunt u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.

15 januari 2021