U bent hier

Coronavirus brengt Iraanse economie nieuwe zware klap toe

Algemene toestand

Op 18 februari 2020 rapporteerde Iran het eerste geval van corona in de stad Qom. Sindsdien verspreidt het virus zich razendsnel over het hele land. Momenteel spreken de officiële cijfers over meer dan 7000 besmettingen en meer dan 200 sterfgevallen. Volgens heel wat analisten liggen de werkelijke cijfers nog heel wat hoger.

Scholen werden ondertussen gesloten en inwoners worden aangemaand niet te reizen, maar vooralsnog werden geen verregaande quarantainemaatregelen genomen. Toch zijn de economische gevolgen van de uitbraak niet min voor het land, dat sinds de herinvoering van Amerikaanse sancties in 2018, al een tijd in economisch zwaar weer zit. Een aantal sectoren wordt bijzonder hard getroffen.

  • De Iraanse exportcijfers zijn de afgelopen twee weken met 35% gedaald in vergelijking met de twee weken voor de  uitbraak van het coronavirus. De export naar China kende de afgelopen maand een daling van 10 tot 20%, goed voor een verlies van 250 tot 500 miljoen USD, aldus Pedram Soltani, een Iraanse ondernemer en voorlopig voorzitter van de Iran Chamber of Commerce.
  • De grenzen met Turkmenistan, Armenië, Turkije en Irak blijven gesloten, terwijl de handel met Kazakhstan, de VAE, Afghanistan (na enkele onderbrekingen) en Pakistan wel min of meer vlot verloopt.
  • Iran beschikt over een goed uitgebouwde gezondheidszorg. Niet dringende operaties worden momenteel uitgesteld, zodat de beschikbare medische capaciteit volop kan worden ingezet voor de bestrijding van het coronavirus.
  • De industrie krijgt rake klappen. Zo komt 80% van de onderdelen voor de Iraanse auto-industrie normaalgezien uit China. Dit toeleveringskanaal is grotendeels stilgevallen.
  • De toeristische industrie zit in zwaar weer. De annulatie van internationale vluchten van en naar Iran zet de transportsector en de toeristische sector (reisbureaus, hotels, musea ...) onder zware druk. Omdat er momenteel beperkingen gelden op reizen naar heel  provincies binnen Iran , belooft de nieuwjaarsperiode (op 21 maart wordt Nowruz gevierd) in mineur te verlopen.
  • Een aantal online platformen, vooral de food delivery-services, ziet dan weer een opmerkelijke stijging van zijn activiteiten. 

Overheidsmaatregelen

Ondertussen heeft de overheid een aantal maatregelen genomen om de impact van de crisis op ondernemingen te matigen. Zo worden deadlines voor het terugbetalen van bankleningen twee maanden verlengd, de termijnen voor afbetalen van belastinggeschillen worden verlengd, net als de aanvraagtermijnen voor subsidies en wettelijke uitzonderingsmaatregelen.  

Dossier 'Coronavirus'

Het coronavirus heeft een wereldwijde impact, niet alleen op de gezondheid maar ook op de economie. Ook uw export kan hiervan gevolgen of zelfs hinder ondervinden. FIT monitort de risico's dagelijks en ons buitenlands netwerk informeert u over alle implicaties voor Vlaamse exporteurs op hun internationale activiteiten.

In het dossier Coronavirus vindt u een aantal nuttige tips, adviezen en inzichten in de economische impact van de verspreiding van het virus op internationaal ondernemen. Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van Corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.

10 maart 2020