U bent hier

CORONAVIRUS – Polen – De situatie aan de grenzen – update 5/06/2020

Op 3 juni 2020 werd op de website van de Poolse Grenswacht een update gepubliceerd over de situatie aan de Poolse grenzen en de maatregelen bij het oversteken ervan.

Hieronder vindt u een overzicht van ​​de belangrijkste bepalingen.

Het grenstoezicht aan de staatsgrens wordt verlengd tot 12 juni 2020. De grens met Duitsland, Tsjechië, Slowakije en Litouwen kan alleen op aangewezen plaatsen worden overgestoken.

De controles zullen worden voortgezet in zeehavens en luchthavens.

Beperkingen op de binnenkomst van buitenlanders in Polen worden ook gehandhaafd.

Waar kun je de Poolse grens oversteken?

De staatsgrens kan worden overgestoken:

 • aan de grens met Duitsland:

                      - algemene grensovergangen: Jędrzychowice, Olszyna, Świecko, Krajnik Dolny, Kołbaskowo, Świnoujście-Garz, Zgorzelec, Gubin, Słubice, Kostrzyn nad Odrą;

                      - grensovergangen enkel voor voetgangers: Zgorzelec, Gubin, Słubice, Kostrzyn nad Odrą;

 • aan de grens met Litouwen: Budzisko, Ogrodniki;
 • aan de grens met Slowakije: Barwinek, Chyżne;
 • aan de grens met Tsjechië:

                    - algemene grensovergangen: Cieszyn-Chotĕbuz, Gorzyczki, Nowe Chałupki, Kudowa Słone, Trzebina, Jakuszyce, Gołkowice, Lubawka en Głuchołazy alsook (met tijdsbeperkingen) in:

                                   - Wiechowice - van maandag tot en met vrijdag tussen 5 - 7u, 13 - 15u, 17 - 19u, 21 - 23u; op zaterdag en zondag tussen 5 - 7u, 17 - 19u,

                                  - Pietrowice - van maandag tot vrijdag tussen 5 - 7u, 14u - 19u, 21u - 23u; op zaterdag en zondag tussen 17 - 19u, 17 - 19u

                                  - Boboszów - van maandag tot zondag tussen 4 - 8u, 12 - 16u, 20 - 24u

                                  - Zawidów - van maandag tot zondag tussen 4 - 8u, 12 - 16u, 20 - 24u,

                    - grensovergangen enkel voor voetgangers: Cieszyn-Český Tĕšín (Vriendschapsbrug).

Aan de grens met Rusland, Wit-Rusland en Oekraïne is het grensverkeer aanzienlijk verminderd. De grens met Rusland kan alleen worden overgestoken in Bezledy en Grzechotki, de grens met Wit-Rusland - in Kuźnica, Bobrowniki en Terespol en met Oekraïne - in Dorohusk, Korczowa, Hrebenne en Medyka (enkel voetgangersverkeer).

Wie mag Polen binnenkomen?

 • staatsburgers van de Republiek Polen,
 • buitenlanders die echtgenoten of kinderen zijn van burgers van de Republiek Polen of die voortdurend onder hun hoede blijven,
 • buitenlanders met een Poolse kaart,
 • hoofden van diplomatieke missies en leden van de diplomatieke en consulaire staf van de missie, d.w.z. personen met een diplomatieke rang en leden van hun familie,
 • buitenlanders die het recht hebben op permanent of tijdelijk verblijf op het grondgebied van de Republiek Polen,
 • buitenlanders die het recht hebben om op het grondgebied van de Republiek Polen te werken, d.w.z. buitenlanders die onder dezelfde voorwaarden mogen werken als Poolse staatsburgers, die een werkvergunning hebben, een bewijs van inschrijving in het register met betrekking tot seizoensarbeid, een verklaring over werk toevertrouwen aan een buitenlander op het grondgebied van de Republiek Polen die:

                  - werkzaamheden verrichten op het grondgebied van de Republiek Polen of

                  - documenten overleggen waaruit blijkt dat de werkzaamheden onmiddellijk na het overschrijden van de grens zullen beginnen;

 • buitenlanders die een vervoermiddel hebben voor het vervoer van personen of goederen, en hun doorreis plaatsvindt in het kader van hun beroepsactiviteiten die bestaan ​​in het vervoer van goederen of van personen,
 • leerlingen en studenten die in Polen studeren,
 • burgers van de lidstaten van de EU, de EER of Zwitserland en hun echtgenoten en kinderen met het doel het grondgebied van de Republiek Polen over te steken (transit), die niet meer dan 12 uur duren vanaf het moment dat ze de grens van de Republiek Polen zijn gepasseerd, tot hun woon- of verblijfplaats.
 • chauffeurs die wegvervoer uitvoeren in het kader van internationaal wegvervoer of internationaal gecombineerd vervoer die over het grondgebied van de Republiek Polen doorreizen met een ander vervoermiddel dan het voertuig dat voor het wegvervoer wordt gebruikt.

In bijzonder gerechtvaardigde gevallen die hierboven niet zijn vermeld, mag de commandant van de grenswacht, na toestemming van het hoofd van de grenswacht, buitenlanders toestaan ​​het grondgebied van de Republiek Polen binnen te komen.

Wettelijke basis: 

Rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 13 marca 2020 r. w sprawie przywrócenia tymczasowo kontroli granicznej osób przekraczających granicę państwową stanowiącą granicę wewnętrzną (Dz.U. 2020, poz. 434 z późn. zm.)

Rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 13 marca 2020 r. w sprawie czasowego zawieszenia lub ograniczenia ruchu granicznego na określonych przejściach granicznych (Dz.U. 2020, poz. 435 z późn.zm.)

Rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 21 maja 2020 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie czasowego zawieszenia lub ograniczenia ruchu granicznego na określonych przejściach granicznych (Dz.U. 2020, poz. 905)

https://www.strazgraniczna.pl/pl/aktualnosci/8447,Koronawirus-przekracza...

5 juni 2020