U bent hier

CORONAVIRUS – De toestand in Turkije

1. Algemene toestand

In Turkije blijft het verschil tussen de officiële cijfers en de realiteit bestaan, maar vermits het land intussen economische problemen heeft en de Covid situatie niet echt escaleert trekken steeds minder mensen zich iets aan van de cijfers.

Op volgende websites wordt de huidige situatie helder voorgesteld:

Momenteel is de situatie als volgt:

  • Geen avondklok meer.
  • Geen verplichting meer voor een groene HES code (cfr. Corona-alert in België). De app werd zelfs gedeactiveerd voor de HES code.
  • Voor interntionaal luchtverkeer gelden de eisen van de landen waarnaartoe men vertrekt vanuit Turkije (dus PLF voor inreis naar Belgie). Turkije is geen EU land, dus het PLF blijft vereist.
  • Vaccinatie of negatieve test voor reizen naar Turkije.
  • Maskerplicht enkel in ziekenhuizen en op openbaar vervoer.

Inwoners die in eerste instantie een Sinovac vaccin gekregen hadden, hebben de kans gehad om daarbovenop nog 3 Biotech/Pfizer vaccins te krijgen (volledige 1e en 2e dosis alsmede een boostervaccin). Voor internationaal reizen naar Europa was dit nodig en het toont aan dat het vertrouwen in de Chinese vaccins niet groot is. Niemand kan uitleggen of de personen die na toediening van het Sinovac vaccins Biontech/Pfizer vaccins gekregen hebben, dubbel geteld worden in de statistieken.

Daarnaast heeft Turkije een eigen vaccin ontwikkeld dat de naam TURKOVAC heeft gekregen. Er is heel wat te doen geweest rond dit vaccin. Toen de orde van geneesheren de effectiviteit en veiligheid van het vaccin in twijfel trok door het ontbreken van testresultaten werden ze door de regering hard aangepakt, Ze verdedigden zich met de mededeling dat wetenschappers zich niet met politiek bezighielden. Het vaccin heeft dan ook zeer beperkt succes, vermits iedereen kan kiezen met welk vaccin men ingeënt wordt. Van de lokale productie van het Russische “Sputnik” is de laatste maanden geen sprake meer.

2. Voorzorgsmaatregelen

Social distancing, mondmaskers

Geen specifieke regels meer. De destijds aangebrachte stickers en geafficheerde richlijnen blijven wel overal zichtbaar.

Reizen

De regels voor reizen in Turkije zijn terug te vinden op volgende website:
https://www.turkishairlines.com/en-tr/announcements/coronavirus-outbreak/turkey-travel-rules/

3. Economie

a. Economische impact

De coronacrisis heeft volgens de Turkse overheid slechts een geringe impact gehad op de economie van het land. De economische impact van Covid verdwijnt in Turkije in het niets in vergelijking met de beleidskeuzes van de overheid die een veel grotere negatieve impact hebben gehad. Met de werkloosheidscijfers en de inflatiecijfers is het gesteld zoals met de coronacijfers. Geen transparantie en niemand die de officiële cijfers gelooft.

b. Economische vooruitzichten

De economische vooruitzichten in Turkije hangen, los van de coronacrisis, af van de onorthodoxe maatregelen van de overheid. Met een lage intrest rate en torenhoge inflatie weten zelfs de meest vooraanstaande economisten niet meer in welke richting het land zal evolueren. Er wordt met interesse uitgekeken naar (al dan niet vervroegde) verkiezingen.

c. Opportuniteiten op korte termijn

Het is onduidelijk wat de opportuniteiten op korte termijn zullen zijn, in acht nemend dat de schatkist leeg is en de koopkracht van de Turkse bevolking in grote mate verminderd is door de coronacrisis, het wisselkoersverlies en de inflatie.

d. Opportuniteiten op lange termijn

Het is afwachten hoelang de huidige economische politiek nog zal aanhouden. Maar iedereen is ervan overtuigd dat met een degelijk beleid de economische opportuniteiten in Turkije zeker aanwezig blijven.

4. Nuttige links

Voor bijkomende informatie over de toestand in Turkije, zie:

5. Dossier Coronavirus

Het coronavirus heeft een wereldwijde impact, niet alleen op de gezondheid maar ook op de economie. Ook uw export kan hiervan gevolgen of hinder ondervinden. FIT monitort dagelijks de risico's, ons buitenlands network informeert u over alle implicaties voor Vlaamse exporteurs op hun internationale activiteiten.

In het dossier Coronavirus vindt u een aantal nuttige tips, adviezen en inzichten in de economische impact van de verspreiding van het virus op internationaal ondernemen.

Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van Corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.

8 februari 2022

Bijkomende informatie