U bent hier

CORONAVIRUS – De toestand in Hongarije

De Hongaarse regering heeft op 11 maart de noodtoestand aangekondigd en op 30 maart werden de noodbevoegdheden van de regering zonder vervaldatum verlengd. Zodra de noodtoestand voorbij is, verliezen ook speciaal geautoriseerde overheidsbesluiten hun effect.

De gedeeltelijke lockdown begon op zaterdag 28 maart voor onbepaalde tijd, mensen in Hongarije mogen hun huis alleen om 'essentiële redenen' verlaten.

De actuele situatie wordt wekelijks overwogen en op dat moment wordt beslist over eventuele verdere uitbreidingen.

1. Algemene toestand

In Hongarije zijn in totaal 3816 Hongaarse burgers gediagnosticeerd met COVID-19. Het huidige aantal geïnfecteerde mensen is 1311. Het aantal genezen personen is 1996. Het nieuwe coronavirus heeft tot nu toe al 509 levens in Hongarije geëist. In totaal zijn er 11.616 mensen in quarantaine. In totaal zijn er tot nu toe 174.011 tests uitgevoerd (situatie op 28/05/2020).

Een lijst van sterfgevallen wordt gepubliceerd op koronavirus.gov.hu, met leeftijd, geslacht en onderliggende chronische aandoeningen. Het officiële overheidsportaal dat is aangewezen om informatie over de verspreiding van het nieuwe coronavirus (COVID-19) te bekendmaken, publiceert elke dag een coronaviruskaart (zie bijlage).

Hongarije bevindt zich momenteel in de fase van groepsinfecties, wanneer het virus zich verspreidt via sociale interactie. De ziekte kan dus overal voorkomen.

2. Voorzorgsmaatregelen

Niet-Hongaren uit de landen die het centrum van de epidemie vormen, mogen het land niet binnenkomen. Spoorvoertuigen, bussen en burgervliegtuigen die internationale passagiers vervoeren vanaf het grondgebied van deze landen, mogen Hongarije niet binnenkomen (behalve in het geval van doorvoer). Hongaarse staatsburgers die uit deze landen komen, moeten zich automatisch isoleren.

Volgende personen mogen Hongarije binnenkomen: Hongaarse staatsburgers, EER-onderdanen met een permanente verblijfskaart, aan Hongarije erkende diplomaten. Toegang wordt verleend aan alle EER-onderdanen die in het bezit zijn van een registratiebewijs en een Hongaarse adreskaart.

Er wordt geen toegang verleend aan niet-EER-onderdanen, ongeacht of zij in het bezit zijn van een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd.

Familieleden van Hongaarse onderdanen, zijnde EER-onderdanen maar die geen verblijfsvergunning hebben of niet-EER-onderdanen die een verblijfsvergunning hebben zijn welkom om een clementieverzoek in te dienen om het land binnen te komen. Aanvragen voor toestemming voor doorreis van humanitaire hulp kunnen worden ingediend.

De consulaire dienst verstrekt informatie over de huidige beperkingen.

Er wordt dringend op aangedrongen om alleen in geval van extreme nood naar de hulpdiensten en ziekenhuizen te gaan, omdat ze overvol en broedplaatsen voor infectie zijn. Personen die al in quarantaine zijn, mogen hun woonplaats niet verlaten. 

Andere voorzorgsmaatregelen:

 • De Hongaarse luchthavens opereren beperkt.
 • De Hongaarse lage kosten vliegmaatschappij Wizz Air wordt bijna volledig stilgelegd. Vanaf 1 april vliegt zij slechts naar acht bestemmingen vanuit Boedapest en ook de frequentie van deze vluchten wordt verlaagd. Wizz Air is van plan om vanaf 1 mei de vluchten vanuit Wenen te hervatten. Er zullen vluchten aangeboden worden naar 20 bestemmingen, waaronder Milaan, Valencia en Tel Aviv.
 • Massa-evenementen zijn tot 15 augustus landelijk verboden, behalve begrafenissen, bruiloften en kerkelijke evenementen. 
 • 65-plussers kunnen tussen 09.00 uur en 12.00 uur voor hun eigen gezin terecht in een supermarkt, drogisterij, markt of apotheek. De lokale overheid kan anders beslissen over de openingstijden van de markten binnen hun gebied en over de tijdslimiet voor winkelen van de 65-plussers op de markten.
 • Het Parlement blijft operationeel, de regering regeert per decreet gerelateerd aan de COVID-19-crisis.
 • Artsen en medisch personeel wordt verzocht niet naar het buitenland te reizen.
 • Mensen worden aangeraden om thuis te werken als ze kunnen.
 • Vervallen documenten hoeven niet te worden verlengd tot het einde van de noodtoestand.
 • Mondmaskers zijn verplicht in openbaar vervoer, supermarkten, markten en taxi’s vanaf 27 april.
 • Bij overtreding van de regels zouden de overtreders een geldboete van tot HUF 500.000 kunnen krijgen.

3. Exitstrategie

Vanaf 4 mei gaat Hongarije de tweede verdedigingsfase in, waarmee het leven in Hongarije langzaam maar onder strikte voorwaarden wordt hervat.

Vanaf maandag 18 mei worden de beperkingen opgeheven, maar het blijft verplicht om een ​​beschermingsafstand van anderhalve meter in acht te nemen en bij het winkelen en het openbaar vervoer moet verplicht een masker worden gedragen. In supermarkten, drogisterijen, apotheken, winkels die medicijnen en medische hulpmiddelen verkopen, kunnen alleen mensen ouder dan 65 jaar tussen 9 en 12 uur hun aankopen doen; daarnaast kunnen districtsbesturen op de lokale markten exclusieve tijdzones voor ouderen creëren. Vanaf zaterdag 30 mei kunnen alle winkelcentra, winkels, stranden, buitenbaden, openluchtmusea, dierentuinen worden geopend en bezocht volgens hun oorspronkelijke openingstijden, de eetgelegenheden kunnen helemaal worden geopend en het daar bestelde voedsel kan lokaal worden gegeten, waar werknemers een masker moeten dragen en accommodaties kunnen opnieuw gasten ontvangen. De diensten zijn voor iedereen toegankelijk, de dienstverrichtende winkel kan open en bezocht worden. Ziekenhuizen zullen gebruik kunnen maken van de bedden die zijn vrijgemaakt ter voorbereiding op grootschalige COVID-19 infecties, de chirurgische operaties kunnen worden hervat. Instituten voor hoger onderwijs zijn volgens de besluiten van de rector in Boedapest en in het platteland reeds te bezoeken, maar de studentenhuizen zelf zijn nog gesloten. Er kunnen ook religieuze ceremonies, burgerlijke bruiloften en begrafenissen worden gehouden in Boedapest, en er is besloten dat het vanaf 1 juni op het platteland en vanaf 15 juni in de hoofdstad mogelijk is om na het huwelijk of begrafenissen familie-evenementen te organiseren met deelname van maximaal tweehonderd mensen.  Openluchtevenementen b.v. theatervoorstellingen en sportevenementen zijn toegestaan met het naleven van afstandsregels en het dragen van maskers. Het is echter verboden om op het terrein van een openluchtmuziek, dansevenement, festival of club te verblijven. De buitengewone toestemming van de regering kan eind juni worden ingetrokken.

Buitenlandse burgers mogen het grondgebied van Hongarije zonder beperkingen betreden, maar enkel en alleen als ze Tsjechisch, Pools, Duits, Oostenrijks, Slowaaks of Koreaans zijn. Bij binnenkomst moet men bevestigen dat hij of zij voor zakelijke doeleinden reist. Hij of zij mag alleen voor zakelijke doeleinden binnenkomen als hij of zij leidinggevende of werknemer is van een bedrijf geregistreerd in de vermelde landen, of als hij of zij een zakelijke relatie heeft met een ander bedrijf dat is geregistreerd in ten minste een van de vermelde landen.

Vanaf 27 mei openen Hongarije, Slowakije en Tsjechië hun grenzen voor elkaars burgers als hun verblijf op het grondgebied van het andere land niet langer duurt dan 48 uur. Over de opheffing van beperkingen is nog niet met Roemenië onderhandeld omdat de epidemiologische situatie tussen de twee landen onevenwichtig is. Een Hongaarse of Oostenrijkse burger die een negatieve coronavirus-test heeft die niet ouder is dan 4 dagen, wordt niet in officiële quarantaine geplaatst. Burgers van Hongarije en Servië kunnen vanaf 25 mei zonder beperkingen de Hongaars-Servische grens oversteken.

Het transitverkeer van en naar West-Europa blijft op de Roemeens-Hongaarse route gewaarborgd. De doorvoermogelijkheden zijn uitgebreid met Roemeense burgers die worden vervoerd met auto's, bussen en minibussen, die verder reizen vanaf de luchthaven Liszt Ferenc, of wiens vliegtuigen in Hongarije aankomen en van daaruit vertrekken. Bestuurders en hun passagiers die voor dit doel aankomen, worden ook bij binnenkomst vrijgesteld van de officiële quarantaine.

Vanaf woensdag 13 mei kan een clementieaanvraag voor vrijstelling van de inreisregels voor het personenverkeer alleen nog maar elektronisch worden ingediend. Het is voldoende dat mensen die in één huishouden wonen één document invullen, waarin het clementieverzoek moet worden onderbouwd, als mogelijk ook gestaafd met een document. Gevallen die vrijstelling verdienen zijn: deelnemen aan een officiële Hongaarse procedure, zaken doen of werken met een passende uitnodigingsbrief, gebruik maken van gezondheidszorg met een verwijzing naar de desbetreffende behandeling, deelnemen aan een examen als student, bijwonen van een begrafenis van een naast familielid en reizen naar het beginpunt van een transporttaak in Hongarije. De formulieren die nodig zijn voor de elektronische administratie zijn beschikbaar op de website van de politie.

Tot het einde van het schooljaar, tot 15 juni, blijft het afstandsonderwijs van kracht. Kleuterscholen en kinderdagverblijven op het platteland zullen vanaf de tweede helft van mei, en in Boedapest vanaf 2 juni weer normaal functioneren. Instellingen moeten kinderen ontvangen zonder certificaat en in de zomer kan een instelling maximaal voor twee weken sluiten. Vanaf 2 juni mogen leraren en leerlingen elkaar ontmoeten voor educatieve doeleinden.

4. Economie

a. Economische impact

De epidemie heeft de Hongaarse verwerkende industrie al getroffen, aangezien de index in februari daalde tot 50.1 punten, het laagste niveau sinds de zomer van 2013. Het toerisme is al aanzienlijk afgenomen en ook bevoorrading in toeleveringsketens ondervinden problemen, die zowel de Hongaarse industrie als de buitenlandse handel zullen treffen.

De werkloosheid in Hongarije is in maart gestegen toen de coronaviruspandemie het land trof, en de volgende maanden zou de werkloosheid sterk kunnen stijgen. Het aantal werkzoekenden in Hongarije is in maart gestegen tot 281.000, blijkt uit een datakaart van de Hongaarse Nationale Diensten voor Arbeidsvoorziening (NFSZ). Dit is 17.000 hoger dan in februari, dat aangeeft dat de negatieve impact van de coronavirus pandemie op de arbeidsmarkt onmiddellijk was, hoewel er cyclische factoren mogelijk ook aan hebben bijgedragen. Er zijn momenteel ongeveer 330.000 werklozen in Hongarije (22 april), ruim 60.000 meer dan vóór het begin van de coronaviruscrisis en bijna 70.000 meer dan in april 2019.

Bedrijven begonnen met het ontslaan van werknemers nadat de noodtoestand was afgekondigd en er beperkingen waren ingesteld, vermoedelijk vooral in de zwaarst getroffen sectoren, maar het aantal werkzoekenden is slechts licht gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar. Het aandeel werkzoekenden in de actieve bevolking is gestegen van 5,7% tot 6% in maart en tot 7,0% in april, het hoogste cijfer in drie jaar.

De Hongaarse fabrieken van Audi, Hankook, Suzuki, Mercedes-Benz, Opel, Bridgestone en Denso staakten de productie vanaf 23 maart. Hun productie begon geleidelijk opnieuw. Op 14 april startte de productie opnieuw in de fabriek van Audi in Győr en in die van Hankook Tire in Rácalmás. Audi Hungaria gebruikt 3D-printers om componenten te maken voor beschermende maskers, de eerste prototypes zijn al afgerond. De productie werd in twee ploegen herstart bij Denso Gyártó Magyarország Kft in Székesfehérvár. Bridgestone heeft ook haar fabrieken in de EMEA-regio opnieuw opgestart, die sinds korte tijd op verminderde capaciteit draaiden. Op 29 april starten de productielijnen in de Suzuki-fabriek in Esztergom weer en vanaf 28 april zet de Mercedes-fabriek haar werkzaamheden in Kecskemét voort. Opel in Szentgotthárd heeft ook aangegeven klaar te zijn om de productie opnieuw op te starten.

Het volume van de bouwactiviteiten in Hongarije was in maart 2020 5,2% kleiner dan in februari en 3,4% achter in vergelijking met maart 2019, zo meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (KSH) op donderdag. Ondanks de anemische gegevens heeft de bouwsector de stagnerende trend, die al een jaar aanhoudt, niet doorbroken. De cijfers van het bureau voor de statistiek en de kenmerken van de sector suggereren dat de coronacrisis een geleidelijke en langzame inkrimping van de bouwsector zal veroorzaken in plaats van een plotselinge ineenstorting die in verschillende andere sectoren wordt waargenomen.

Alle openbare evenementen zijn verboden in Hongarije. Hierdoor heeft HUNGEXPO meegedeeld dat de beurzen CONSTRUMA en INDUSTRY DAYS worden uitgesteld. De nieuwe datum voor CONSTRUMA is 10-14 juni 2020, INDUSTRY DAYS tal plaatsvinden in oktober 2020.

We voegen GKI's meest recente samenvatting van de economische effecten van de COVID-19-crisis in Hongarije bij (zie bijlage).

Het bruto binnenlands product van Hongarije steeg met 2,2% volgens onbewerkte gegevens en met 2,0% volgens voor seizoeninvloeden en kalender aangepaste en afgestemde gegevens in het 1e kwartaal van 2020 in vergelijking met de overeenkomstige periode van het voorgaande jaar. De buitengewone situatie als gevolg van de coronavirus-pandemie had een negatieve invloed op de productie van de meeste sectoren, maar de dienstensector en, in mindere mate, de industrie bleven de stuwende krachten achter de groei in het eerste kwartaal als geheel. We voegen KSH's recente vergelijkende grafiek bij (zie bijlage).

b. Handelsbelemmeringen

Het Hongaars Nationaal Instituut voor Farmacie en Voeding (OGYÉI) heeft aangekondigd dat Hongarije vanaf 3 april de export van propofol voor minimaal 6 maanden heeft verboden. Op 9 april werd verdere informatie aangekondigd over het verbod op de uitvoer van farmaceutische producten uit het grondgebied van Hongarije met betrekking tot antibiotica, verdovende analgetica en hypnotica. 

c. Relancemaatregelen

De Hongaarse regering nam maatregelen voor economische bescherming. Eerst heeft het kabinet tot eind 2020 een moratorium op alle bestaande leningen ingevoerd. Kleine belastingbetalers (gespecificeerde belasting voor kleine belastingbetalers) actief in sommige sectoren werden vrijgesteld van het betalen van hun specifieke belasting.

Aanbieders van mediadiensten ontvangen een tijdelijke belastingvrijstelling voor verloren advertentie-inkomsten. Huisuitzettingen, inbeslagnemingen, fiscale executieprocedures worden opgeschort tot het einde van de noodsituatie. Ouderschapsverloven, bevallingsverloven worden verlengd tot het einde van de noodsituatie.

Het kabinet wijst 9.200 miljard HUF toe voor economische beschermingsmaatregelen, wat zich vertaalt in 18-20% van het BBP en het zou uiteindelijk zelfs nog hoger kunnen gaan.

Het actieplan voor economische bescherming heeft tot doel zoveel banen te creëren als het virus vernietigt. De vijf programma's van het door de regering gelanceerde economische reddingspakket omvatten het volgende:

 1. Banen redden: de staat is bereid om een werkprogramma voor korte tijd te steunen door een deel van de loonkosten voor haar rekening te nemen. Op 10 april werd het reglement van een loonsubsidieprogramma van 'Kurzarbeit' (Duits voor een subsidieregeling voor arbeidstijdverkorting) aangekondigd. De subsidie is betaalbaar voor maximaal drie maanden. Het subsidiepercentage is 70% van de betalingen voor afwezigheden in verhouding tot 30%, 40% of 50% van de verloren werktijd, verminderd met voorschotten op de inkomstenbelasting en premies. Het is gemaximaliseerd op het dubbele van het op dat moment geldende minimumloon. De nieuwe regels zijn op 16 april in werking getreden.
 2. Banen creëren: de regering steunt investeringen ter waarde van 450 miljard HUF.
 3. Ondersteuning van prioritaire sectoren: toerisme, voedingsindustrie, bouw, landbouw, logistiek, transport, film en creatieve industrieën. De maatregelen ter bescherming van het toerisme hebben een budget van 600 miljard HUF. De regeling biedt restaurants en hotels de mogelijkheid om te renoveren en de betrokken bedrijven in het algemeen om diensten van hogere kwaliteit op te zetten.
 4. Financieringsmaatschappijen: preferentiële leningen van bijna 2.000 miljard HUF zullen ter beschikking worden gesteld aan de bedrijfssectoren, in combinatie met staatsgaranties van meer dan 500 miljard HUF.
 5. Het 13e-maandpensioen is als volgt opgebouwd: eerst wordt een kwart uitbetaald (2021), daarna de helft (2022), in het derde jaar driekwart (2023) en vervolgens jaarlijks voor de ganse 13 maanden.

Andere belangrijke maatregelen:

Vanaf 1 juli 2020 wordt het tarief van de premiebelasting verlaagd met twee procentpunten, van 17,5% naar 15,5%. Vanaf 1 januari 2021 wordt de belasting voor kleine ondernemingen verlaagd met één procentpunt, van 12% naar 11%.

Degenen die tijdens de noodtoestand hun baan verliezen, verliezen hun sociale zekerheidsbescherming niet. Vanaf 1 mei 2020 stellen, declareren en betalen werkgevers een onkostenvergoeding voor hun werknemers voor onbetaald verlof ten bedrage van 7.710 HUF (ongeveer 22 EUR) per maand.

Documenten over verzoeken om betaald ziekteverlof aan te vragen kunnen ook in elektronische vorm worden ingediend.

Wegvervoerders hoeven tijdens de noodsituatie en tot de 30e dag na de laatste dag ervan geen EKÁER-risicoverzekering te betalen. Bovendien krijgen ze de eerder betaalde verzekeringsbedragen terug.

Tot 30 juni 2020 wordt geen belasting over de sociale premie geheven over het bedrag van de secundaire arbeidsvoorwaarden die worden overgemaakt naar de zogenaamde Széchenyi Pihenő ("SZÉP")-kaartrekening (dwz de belastingdruk wordt verlaagd van de huidige 32,5% naar 15%).

De deadline voor rapportageverplichtingen en aanverwante belastingaangiftes is uitgesteld tot 30 september. De deadline voor btw-teruggave wordt teruggebracht tot 20 dagen voor belastingbetalers die als betrouwbaar zijn aangemerkt en 30 dagen voor gewone belastingbetalers.

Het kabinet is gestart met online trainingen en ondersteunt beroepsopleiding en omscholing in een leersysteem op afstand. De staat neemt 95% van het collegegeld op in de beroepsopleiding van getroffen werknemers en lanceert ook een studielening voor volwassenenonderwijs tegen een rente van 0%.

De Hongaarse regering legt dit jaar een eenmalige heffing op aan kredietinstellingen en de opbrengst zal worden overgemaakt naar het nieuw opgericht Epidemiologische Fonds. Het tarief van de belasting is 0,19% op de belastingbasis boven 50 miljard HUF en het budgettair doel is om 55 miljard HUF via deze belasting te innen. De belasting kan in drie gelijke tranches worden betaald. De nieuwe heffing wordt opgelegd bovenop de 65 miljard HUF aan bankbelasting die dit jaar verschuldigd is, en kan in de komende vijf jaar worden afgeschreven van de bankbelasting.

Het Nationaal Programma voor Voedselcrisisbeheersing maakt ook deel uit van het Actieplan voor de Bescherming van de Economie. Een subsidie van 25 miljard HUF is toe te wijzen aan  voedsel- en landbouwbedrijven die in een moeilijke situatie verkeren als gevolg van de epidemie.

d. Economische vooruitzichten

In de nasleep van de uitbraak van COVID-19 heeft de Hongaarse regering haar BBP-groeiraming voor 2020 verlaagd van 4,0% tot 3,5%, in de overtuiging dat Hongarije als open economie ook zal worden getroffen door de wereldwijde epidemie. Het kabinet maakte zijn inschatting voor een recessie van 3,0% in de tweede helft van maart, in de veronderstelling dat Hongarije in het tweede kwartaal uit de pandemie kan komen. De regering zal haar BBP- en tekortprognoses eind april herzien, aangezien de coronaviruspandemie een grotere economische tol gaat eisen dan verwacht.

Door de gewijzigde situatie zal Hongarije moeten afwijken van de begroting voor 2020. De doelstelling voor het begrotingstekort is verhoogd van 1,0% van het BBP tot 2,7%. De financieringsbehoefte van de centrale begroting is met 1.234 miljard HUF gestegen, van 367 miljard HUF tot 1.601 miljard HUF.

Rekening houdend met de huidige markttrends verwacht het nationale ASB een HUF 900 miljard lager omzetvolume in de detailhandel in vergelijking met de oorspronkelijke plannen.

De Hongaarse inflatie wordt in twee richtingen door de epidemie beïnvloed: aan de ene kant houden dalende brandstofprijzen als gevolg van het coronavirus de prijzen tegen, terwijl de vraag naar voedingsmiddelen groeit, en veel winkels bijna geen voorraad meer hebben. Hierdoor kan de prijs van dergelijke voedingswaren omhoogschieten en dus ook de inflatie.

e. Opportuniteiten op korte termijn

Net als in andere landen is en blijft er een grote vraag naar medische apparatuur en hulpmiddelen in verband met de COVID-19-pandemie. Op dit moment worden dit soort producten voornamelijk uit China naar Hongarije geïmporteerd. Vlaamse medische bedrijven zouden in dit segment marktaandeel kunnen winnen. 

f. Opportuniteiten op lange termijn

De gezondheidszorg moet in Hongarije worden geherstructureerd en gemoderniseerd, en de huidige pandemie heeft nog duidelijker gemaakt dat de sector snel ontwikkeld moet worden. Particuliere ziekenhuizen zullen de markt veroveren en er zal een groeiende vraag zijn naar medische apparatuur en medische hulpmiddelen (niet met betrekking tot COVID-19) in de particuliere gezondheidszorg.

Automatisering en robotisering zullen terrein winnen. In Hongarije zijn de bedrijven nog niet ver gevorderd, maar ze zullen zwaar moeten investeren in deze segmenten.

Digitalisering zal meer en meer aanwezig zijn in het dagelijkse bedrijfsleven. Cybersecurity zal een belangrijk onderwerp zijn. Technologiebedrijven en dienstverleners kunnen met hun innovatieve oplossingen gemakkelijker de markt betreden.

Hongarije heeft een uitstekende productiecapaciteit in e-mobiliteit opgebouwd. Er zal een groeiende vraag zijn naar groene en slimme oplossingen in de automobielsector. Leveranciers in dit segment hebben unieke mogelijkheden op de Hongaarse markt.

Bedrijven met liquiditeitsproblemen zullen failliet gaan en er zullen nieuwe mogelijkheden zijn voor buitenlandse investeerders om bedrijven in Hongarije over te nemen en zo snel een nieuw marktaandeel te veroveren. De Hongaarse regering heeft als doel nieuwe banen te creëren in ruil voor de banen die verloren gaan. Nieuwe investeringen en overnames die banen redden zullen door de overheid gesubsidieerd worden.

5. Nuttige links

Voor bijkomende informatie over de toestand in Hongarije, zie:

Ministerie van Buitenlandse Zaken
Nationaal Centrum voor Volksgezondheid
Consulaire Diensten Hongarije - Belgische Ambassade te Boedapest
Officiële website van de Hongaarse regering over het coronavirus
Coronavirus-hotlines:
+36 80 277 455 (HU)
+36 80 277 456 (EN)
koronavirus@bm.gov.hu

6. Dossier Coronavirus

Het coronavirus heeft een wereldwijde impact, niet alleen op de gezondheid maar ook op de economie. Ook uw export kan hiervan gevolgen of zelfs hinder ondervinden.

FIT monitort de risico's dagelijks en ons buitenlands netwerk informeert u over alle implicaties voor Vlaamse exporteurs op hun internationale activiteiten.

In het dossier Coronavirus vindt u een aantal nuttige tips, adviezen en inzichten in de economische impact van de verspreiding van het virus op internationaal ondernemen.

Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van Corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.

28 mei 2020

Bijkomende informatie