U bent hier

CORONAVIRUS – De toestand in Hongarije

1. Algemene toestand

Situatie op 02/08/2021 - In Hongarije zijn vandaag 155 nieuwe gevallen bevestigd. Het aantal genezen personen sinds de uitbraak van de pandemie bedraagt 749.185. Het coronavirus heeft tot nu toe al 30.027 levens geëist. In het ziekenhuis liggen er 76 coronapatiënten, van wie 11 aan ademhalingstoestellen. In totaal zijn er 1.365 mensen in quarantaine. Tot nu toe zijn 5.624.451 mensen gevaccineerd, waarvan 5.443.749 al hun tweede vaccinatie hebben gekregen.

Andere informatie over de verspreiding van het nieuwe coronavirus (COVID-19) wordt gepubliceerd op koronavirus.gov.hu

2. Voorzorgsmaatregelen

In Hongarije zijn al meer dan 5 miljoen mensen ingeënt tegen COVID-19, dus de geleidelijke heropening van het land is begonnen en bepaalde restricties worden opgeheven.

Met 5,5 miljoen gevaccineerden is het verplichte gebruik van mondmaskers afgeschaft en zal er geen immuniteitscertificaat meer nodig zijn voor stranden, hotels en restaurants. Binnen afgesloten ruimtes is er geen mondmasker nodig. Bij sportevenementen, concerten, festivals en nachtclubs met muziek en amusement wordt het immuniteitscertificaat nog steeds gevraagd. Het dragen van mondmaskers is gehandhaafd in instellingen voor gezondheidszorg. 

Het EU-vaccinatiecertificaat is nu beschikbaar voor reizen binnen de EU. Burgers die van plan zijn binnen de Europese Unie te reizen, wordt aangeraden het EU-Covid-certificaat digitaal te downloaden of af te drukken door in te loggen op de nationale e-gezondheidsinfrastructuur (EESZT) portal. Op de website is ook een videohandleiding beschikbaar. Het certificaat is geen reisdocument en zal niet officieel worden afgegeven of toegezonden. 

Reizen naar Hongarije

In het algemeen:
Buitenlanders mogen voor privédoeleinden naar Hongarije reizen met clementieverzoek en quarantaineverplichting. Als de buitenlander zijn COVID-19-vaccinatie heeft gekregen en er een bilaterale overeenkomst tussen zijn/haar land en Hongarije bestaat over de aanvaarding van het immuniteitsbewijs, of als hij of zij binnen een periode van zes maanden met het coronavirus besmet is geweest en dit met officiële documenten kan bewijzen, is er geen quarantaineverplichting. Indien de buitenlander uit een buurland (behalve Oekraïne en indien hij of zij per vliegtuig aankomt) afkomstig is, kan hij Hongarije voor privédoeleinden binnenkomen.

Als u voor zakelijke doeleinden reist, gelden de volgende regels:
Indien de buitenlander met officiële documenten kan aantonen dat hij/zij Hongarije voor zakelijke/economische activiteiten binnenkomt, mag hij/zij zonder quarantaineverplichting en zonder clementieverzoek binnenkomen indien hij/zij onderdaan is van een EU-lidstaat of een kandidaat-lidstaat, een EER-lidstaat of Noord-Ierland en het Verenigd Koninkrijk. Indien de buitenlander met de auto vanuit een buurland (behalve Oekraïne) in Hongarije aankomt, is geen certificaat van economische activiteit nodig. Indien de buitenlander per vliegtuig aankomt, kan een negatieve PCR-test of een positieve antigeentest worden gevraagd (naar goeddunken van de luchtvaartmaatschappij). 

Indien een niet-Hongaarse staatsburger Hongarije binnenkomt voor zakelijke of economische activiteiten, moet een bewijs van deelname voor economische/zakelijke doeleinden worden aangeleverd door het invullen en voorleggen van het certificaat dat beschikbaar is via deze link.

De consulaire dienst en de Ambassade van België in Hongarije verstrekt informatie over de huidige beperkingen. 

Er wordt aangedrongen om alleen in geval van extreme nood naar de hulpdiensten en ziekenhuizen te gaan, omdat deze overbezet zijn en het broedplaatsen voor infectie zijn. Personen die al in quarantaine zijn, mogen hun woonplaats niet verlaten. 

3. Exitstrategie

De regering heeft het certificaat van immuniteit ingevoerd. Er zijn drie manieren om immuniteit aan te tonen: als iemand al gevaccineerd is of is bevestigd dat hij of zij al was geïnfecteerd met een coronavirus, of als er een sterk vermoeden is dat iemand geïnfecteerd was en dit door een daaropvolgende antilichaamtest bevestigd wordt. In dit geval is de dag van herstel van infectie de begindatum van de immuniteit, die wordt gerechtvaardigd door een negatieve test na een positieve PCR-test of een antigeen-sneltest. Als iemand alleen een positieve test heeft, maar er geen aanvullende tests meer gedaan werden, dan is de 10e dag na de test de officiële dag van herstel. Het immuniteitscertificaat is 6 maanden na herstel geldig. Het certificaat is in dit geval ook gratis, het wordt verzonden door de overheid. Als iemand al is ingeënt, hoeft het certificaat niet te worden aangevraagd, het wordt door de overheid per post bezorgd. Het certificaat dat is afgegeven voor de vaccinatie heeft geen geldigheidsduur.

De mobiele applicatie van de nationale e-gezondheidsinfrastructuur (EESZT) is beschikbaar als een elektronische, meer gedetailleerde versie van het Hongaarse immuniteitscertificaat. De app, die beschikbaar is op Android en iOS, bevat de naam van de persoon, het tijdstip van inenting en het type vaccin waarmee hij is ingeënt. Deze info is niet beschikbaar op het fysieke immuniteitscertificaat. Na registratie en download van de app wordt alleen een QR-code gedeeld, gevolgd door de naam van de gebruiker, het TAJ-nummer, de datum van inenting en de bevestiging van de inenting. Het type vaccin wordt pas getoond na het scannen van de QR-code.

Voor massale vaccinatie van de bevolking is een prioriteitsvolgorde vastgesteld op basis van vrijwilligerswerk en kwetsbaarheid voor COVID-19. Indien iemand zijn/haar gegevens onjuist heeft ingevoerd bij de registratie voor de vaccinatie, en daardoor onjuiste gegevens aantreft in de aan hem/haar toegezonden melding, kan de gegevens aanpassen via het telefoonnummer 1818 of op het e-mailadres adatvedelem@neak.gov.hu. Na registratie voor een vaccinatie, kunt u een afspraak maken voor vaccinaties op de elektronische gezondheidsdiensten website. Voor vaccinatie moet u een ingevuld toestemmingsformulier meebrengen. Jongeren tussen 16 en 18 jaar kunnen zich nu ook inschrijven voor het vaccin. Jongeren worden gevaccineerd met het Pfizer-vaccin. Vanaf 4 mei kunnen buitenlanders die in Hongarije wonen en Hongaren die in het buitenland wonen en geen verzekeringsnummer hebben, zich laten registreren voor vaccinatie. 

De derde vaccinatie wordt in Hongarije toegestaan op bevel van het hoofd van de Hongaarse volksgezondheidsdienst. Als een persoon een derde vaccinatie wenst te krijgen, moet hij of zij zich laten registreren via de webpagina van de nationale e-gezondheidsinfrastructuur (EESZT) en de vaccinator beslist welke vaccinatie de patiënt kan krijgen. Het is belangrijk te weten dat de derde vaccinatie pas 4-6 maanden na het tweede vaccin kan worden gegeven. Men kan zich na de tweede helft van de 30e week registreren voor deze derde vaccinatie. 

4. Economie

a. Economische impact

Arbeidsparticipatie

In april 2021 hadden 4,56 miljoen tussen 15 en 74 jaar een baan. Dat zijn er 36.000 meer dan in dezelfde periode in 2020 en 57.000 minder dan in maart 2021. In de periode februari-april 2021 bedroeg het gemiddeld aantal werkzame personen 4,57 miljoen het hoogste voortschrijdende gemiddelde van de afgelopen drie maanden. De werkgelegenheid nam toe op de binnenlandse primaire arbeidsmarkt en nam af bij werknemers in de publieke sector en werknemers in het buitenland. In de periode februari-april 2021 waren er 9.000 werkzame personen minder dan een jaar eerder (0,2%), namelijk 4,57 miljoen. Op de primaire arbeidsmarkt nam de werkgelegenheid toe met 28.000 personen. Het aantal werklozen in april 2021 bedroeg 211.000, 24.000 meer dan in dezelfde periode vorig jaar en 17.000 meer dan in maart. Het werkloosheidspercentage is in een jaar tijd met 0,5% gestegen tot 4,4%. In de periode februari-april 2021 bedroeg het gemiddelde aantal werklozen 206.000, 32.000 meer dan een jaar eerder. Het werkloosheidspercentage bedroeg 4,3%, 0,6% hoger dan een jaar eerder. De gemiddelde werkloosheidsduur bedroeg 7,9 maanden maar 27,3% van de werklozen was al een jaar of langer op zoek naar een baan. Eind april 2021 was volgens de administratieve gegevens van de Nationale Dienst voor Arbeidsvoorziening het totaal aantal ingeschreven werkzoekenden ten opzichte van een jaar eerder met 13% gedaald tot 288.000.

Kleinhandel

In april 2021 is het volume van de detailhandel in voor kalenderjaar gecorrigeerde gegevens met 10,6% gestegen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, als gevolg van de geleidelijke opheffing van de beperkingen vanaf halverwege de maand, en het dieptepunt in april vorig jaar. In april stegen de verkoopvolumes met 3,3% in gespecialiseerde en niet-gespecialiseerde voedingswinkels en met ongeveer een vijfde in de non-fooddetailhandel en de detailhandel in motorbrandstoffen in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. In de periode januari-april 2021 is het volume van de verkopen ongewijzigd gebleven ten opzichte van dezelfde periode van het voorgaande jaar. In de gespecialiseerde en niet-gespecialiseerde levensmiddelendetailhandel is het volume van de verkopen met 3,3% gestegen. De omzet steeg met 2,9% in niet-gespecialiseerde winkels in voedings- en genotmiddelen, die 75% van de detailhandel in voedings- en genotmiddelen uitmaken, en met 5,1% in gespecialiseerde winkels in voedings- en genotmiddelen. De opheffing van de beperkingen en het basiseffect hadden een typisch effect op de detailhandel in non-foodartikelen, die in totaal met 21,3% groeide. De verkoopvolumes in tankstations voor motorvoertuigen stegen met 19,2%. De binnenlandse detailhandelsverkopen bedroegen HUF 1.064 miljard tegen lopende prijzen.

Industrie

In maart 2021 overtrof het volume van de industriële productie het lage basisniveau van maart van het voorgaande jaar met 16,5%. Op basis van voor aantal werkdagen gecorrigeerde gegevens steeg de productie met 16,2%. Volgens voor seizoensinvloeden en werkdagen gecorrigeerde gegevens was de industriële productie 0,4% hoger dan in februari 2021. De industriële productie lag in maart - volgens de voor seizoensinvloeden en werkdagen gecorrigeerde gegevens - 0,4% boven het niveau van de voorgaande maand en steeg met 68% ten opzichte van het dieptepunt van april 2020, waarmee zelfs het beste resultaat van vóór de pandemie werd overtroffen.

De binnenlandse verkoop in de industrie steeg met 10,6%, terwijl de binnenlandse verkoop in de be- en verwerkende industrie 8,3% hoger lag dan in dezelfde maand van het voorgaande jaar. Binnen de industrie steeg de productie met 16,8% in de verwerkende industrie en daalde zij met 8,6% in de winning van delfstoffen. De productie van de energie-industrie (levering van elektriciteit, gas, stoom en gekoelde lucht) is met 9,6% gestegen, hoofdzakelijk als gevolg van het koudere weer in vergelijking met het voorgaande jaar.

De vervaardiging van vervoermaterieel, die 28% van de industriële productie vertegenwoordigt, groeide opmerkelijk, namelijk met 28%, voornamelijk als gevolg van de lage basiswaarde die werd veroorzaakt door tijdelijke fabriekssluitingen in dezelfde periode van het voorgaande jaar. De productie van voedingsmiddelen, dranken en tabaksproducten, die 10% van de verwerkende industrie uitmaakt, is met 1,1% toegenomen, als gevolg van een daling van de export en een stijging van de binnenlandse verkoop. De verwerking en conservering van vlees en de productie van vleesproducten, die het grootste gewicht in de schaal leggen (25%), zijn met 6,6% gestegen. Van de subsecties nam de vervaardiging van cokes en geraffineerde aardolieproducten het sterkst toe, namelijk met 53%. 

De industriële productie steeg in alle regio's van Hongarije, het sterkst (+23%) in de regio's Pest en West-Transdanubië, terwijl de laagste stijging werd gemeten in Zuid-Transdanubië (5,7%). Het totale aantal nieuwe orders in de be- en verwerkende industrie steeg met 21% in vergelijking met maart 2020. De nieuwe binnenlandse orders stegen met 8,7%, de nieuwe exportorders met 23%. De totale ordervoorraad lag eind maart 1,5% boven het niveau van het voorgaande jaar.

In januari-maart 2021 is de industriële productie met 4% gestegen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Het volume van de export, goed voor 65% van de totale verkoop, steeg met 6%, de binnenlandse verkoop, goed voor 35% van de totale verkoop, steeg met 3,3%. Alleen in de zuidelijke Grote Laagvlakte is de industriële productie gedaald (met 4,7%). In de andere regio's werden volumestijgingen tussen 0,3% en 11,2% opgetekend; de grootste groei werd waargenomen in Noord-Hongarije.

Bouwproductie

Het volume van de bouwproductie in maart 2021, gebaseerd op ruwe gegevens, was 4,3% hoger dan het niveau van het voorgaande jaar. De output in de hoofdgroep van de bouw van gebouwen steeg met 6,4%, in de weg- en waterbouw bleef de output op het niveau van vorig jaar. Op basis van voor seizoensinvloeden en werkdagen gecorrigeerde indexcijfers is de bouwproductie met 11,5% gestegen in vergelijking met februari 2021. In het eerste kwartaal zijn de producentenprijzen in de bouw met 7% gestegen in vergelijking met dezelfde periode van het voorgaande jaar.

Economische groei en inflatie

In het eerste kwartaal van 2021 is de economische productie, gecorrigeerd voor seizoeninvloeden en kalenderinvloeden, met 2% gestegen ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Het bruto binnenlands product is in het eerste kwartaal van 2021 met 2,1% gedaald ten opzichte van hetzelfde kwartaal van het voorgaande jaar. De seizoen- en kalendergecorrigeerde productie was in 2021 2% hoger dan in het voorgaande kwartaal en 1,6% lager dan in hetzelfde kwartaal van het voorgaande jaar.

De industriële productie steeg met 3,4%, met inbegrip van de verwerkende industrie met 4,1%, in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. De grootste bijdrage aan de expansie van de verwerkende industrie werd geleverd door de toename van de productie van elektrische apparatuur. De toegevoegde waarde van de bouwnijverheid is met 2,4% gedaald en die van de landbouw met 2,5% gestegen ten opzichte van dezelfde periode van het voorgaande jaar.

De bruto toegevoegde waarde in de dienstensector daalde met 3,5%, met de grootste dalingen in de sectoren accommodatie en voedselvoorziening (-47,7%) en vervoer en opslag (-11,1%). De handelsprestaties daalden met 0,3%. De toegevoegde waarde van vrije beroepen, wetenschappelijke en technische activiteiten en administratieve activiteiten is met 5,4% gedaald en die van kunst, amusement en overige diensten met 9,4%. De activiteiten op het gebied van financiën, verzekeringen en pensioenfondsen zijn met 3,4% toegenomen. De toegevoegde waarde in het openbaar bestuur is met 2,5% gestegen, terwijl onderwijs en gezondheidszorg met respectievelijk 3,8% en 2,3% zijn gedaald.

De dienstensector droeg 2,1% en de bouw 0,1% bij aan de daling van het bruto binnenlands product met 2,1% in het eerste kwartaal. Binnen de dienstensector droegen handel, reparatie van motorvoertuigen en accommodatie en voedselvoorziening het meest bij (0,8%) tot de bbp-krimp. In de industrie verbeterden de prestaties met 0,7%.

De reële consumptie van de huishoudens is met 3,7% gedaald ten opzichte van dezelfde periode van het voorgaande jaar. De consumptieve bestedingen van de huishoudens, de grootste component van de werkelijke consumptie, zijn met 4,8% gedaald.

Veel evenementen van HUNGEXPO werden geannuleerd of uitgesteld. Informatie over de nieuwe datum van de evenementen vindt u op de website van HUNGEXPO.

b. Handelsbelemmeringen

Het Hongaars Nationaal Instituut voor Geneesmiddelen en Voeding (OGYÉI) heeft aangekondigd dat Hongarije vanaf 11 december de export van Gelofusine en Gelaspan 4%, tot intrekking maar niet later dan 11 juni 2021, verboden. Voor verdere informatie bezoekt u de website van OGYÉI

Binnen de interne EU-markt mogen er in principe geen handelsbelemmerende maatregelen bestaan. Vindt u dat de overheid van een andere EU-lidstaat tegen dat principe zondigt? Worden de interne marktregels verkeerd toegepast? Dan kan u terecht bij het Enterprise Europe Network. Dit netwerk geeft advies bij klachten van bedrijven tegen andere bedrijven of tegen overheidsadministraties.

c. Relancemaatregelen

De Hongaarse regering nam maatregelen voor economische bescherming. Eerst heeft het kabinet tot eind 2020 een moratorium op alle bestaande leningen ingevoerd. Het moratorium werd door de regering tot 31 augustus 2021 verlengd voor sommige sociale groepen (gezinnen met kinderen, gepensioneerden, werklozen, ambtenaren). Bedrijven moeten een aanvraag indienen als ze het moratorium willen verlengen. Als hun inkomen met meer dan 25 procent is gedaald, mogen ze gebruikmaken van het moratorium. Voor leningen aan huishoudens en bedrijven die zijn aangegaan vóór de epidemie legt de overheid een opzegverbod op voor 6 maanden.

Het actieplan voor economische bescherming heeft tot doel zoveel banen te creëren als het virus vernietigt. De vijf programma's van het door de regering gelanceerde economische reddingspakket omvatten het volgende:

  1. Banen redden: de staat is bereid om een werkprogramma voor korte tijd te steunen door een deel van de loonkosten voor haar rekening te nemen.
  2. Banen creëren: de regering steunt investeringen ter waarde van HUF 450 miljard.
  3. Ondersteuning van prioritaire sectoren: toerisme, voedingsindustrie, bouw, landbouw, logistiek, transport, film en creatieve industrieën. De maatregelen ter bescherming van het toerisme hebben een budget van HUF 600 miljard. De regeling biedt restaurants en hotels de mogelijkheid om te renoveren en zo diensten van hogere kwaliteit op te zetten.
  4. Financieringsmaatschappijen: preferentiële leningen van bijna HUF 2.000 miljard zullen ter beschikking worden gesteld aan de bedrijfssectoren, in combinatie met staatsgaranties van meer dan HUF 500 miljard.
  5. Het 13de-maandpensioen is als volgt opgebouwd: eerst wordt een kwart uitbetaald (2021), daarna de helft (2022), in het derde jaar driekwart (2023) en vervolgens jaarlijks voor de totale 13 maanden.

Economie-beschermende maatregelen:

Vanaf 1 juli 2020 wordt het tarief van de premiebelasting verlaagd met 2 procentpunten, van 17,5% naar 15,5%. Vanaf 1 januari 2021 wordt de belasting voor kleine ondernemingen verlaagd met 1 procentpunt, van 12% naar 11%.

De bedrijfsbelasting voor kmo-bedrijven en eenmanszaken wordt per 1 januari gehalveerd.

De uitkeringen voor woningrenovatie, die deel uitmaken van de maatregelen voor gezinsbescherming en gezinsondersteuning van de overheid, zijn uitgebreid: onder andere vanaf 1 januari 2021 daalt de btw op nieuwbouwwoningen van 27% naar 5%. 

Vanaf 14 november is de btw op afhaalmaaltijden en dranken officieel verlaagd naar 5%. De btw-verlaging heeft geen invloed op de verzendkosten.

Officiële documenten die tijdens de nieuwe noodsituatie vervallen (na 4 november), blijven tot 60 dagen na het einde van de noodsituatie geldig. De verordening is alleen van toepassing op documenten die zijn afgegeven door de Hongaarse autoriteiten en geldig zijn op het grondgebied van Hongarije. Verlopen documenten kunnen alleen in Hongarije worden gebruikt, ze worden in het buitenland niet geaccepteerd. 

d. Opportuniteiten op korte termijn

Net als in andere landen is en blijft er een grote vraag naar medische apparatuur en hulpmiddelen in verband met de COVID-19-pandemie. Op dit moment wordt dit soort producten voornamelijk vanuit China naar Hongarije geïmporteerd. Vlaamse medische bedrijven zouden in dit segment marktaandeel kunnen winnen. 

e. Opportuniteiten op lange termijn

De gezondheidszorg moet in Hongarije worden geherstructureerd en gemoderniseerd, en de huidige pandemie heeft nog duidelijker gemaakt dat de sector snel ontwikkeld moet worden. Particuliere ziekenhuizen zullen de markt veroveren en er zal een groeiende vraag zijn naar medische apparatuur en medische hulpmiddelen (niet met betrekking tot COVID-19) in de particuliere gezondheidszorg.

Automatisering en robotisering zullen terrein winnen. In Hongarije zijn de bedrijven nog niet zo ver gevorderd en zullen zwaar moeten investeren in deze segmenten.

Digitalisering zal meer en meer aanwezig zijn in het dagelijkse bedrijfsleven. Cybersecurity zal een belangrijk onderwerp zijn. Technologiebedrijven en dienstverleners kunnen met hun innovatieve oplossingen gemakkelijker de markt betreden.

Hongarije heeft een uitstekende productiecapaciteit in e-mobiliteit opgebouwd. Er zal een groeiende vraag zijn naar groene en slimme oplossingen in de automobielsector. Leveranciers in dit segment hebben unieke mogelijkheden op de Hongaarse markt.

Bedrijven met liquiditeitsproblemen zullen failliet gaan en er zullen nieuwe mogelijkheden zijn voor buitenlandse investeerders om bedrijven in Hongarije over te nemen om zo versneld nieuw marktaandeel te veroveren. De Hongaarse regering heeft als doel nieuwe banen te creëren ter vervanging van de banen die verloren gaan. Nieuwe investeringen en overnames die banen redden, zullen door de overheid gesubsidieerd worden.

5. Nuttige links

Voor bijkomende informatie over de toestand in Hongarije, zie:

Coronavirus-hotlines:
+36 80 277 455 (HU)
+36 80 277 456 (EN)
koronavirus@bm.gov.hu

6. Dossier Coronavirus

Het coronavirus heeft een wereldwijde impact, niet alleen op de gezondheid maar ook op de economie. Ook uw export kan hiervan gevolgen of zelfs hinder ondervinden.
FIT monitort de risico's dagelijks en ons buitenlands netwerk informeert u over alle implicaties voor Vlaamse exporteurs op hun internationale activiteiten.
In het dossier Coronavirus vindt u een aantal nuttige tips, adviezen en inzichten in de economische impact van de verspreiding van het virus op internationaal ondernemen.
Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van Corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.

30 juli 2021