U bent hier

Consumptie en markt van diepvriesproducten in Hongarije

Volgens de Bonduelle-enquête van vorig jaar streeft bijna de helft (43%) van de binnenlandse bevolking ernaar voedsel te kopen dat snel en gemakkelijk kan worden bereid. In de winter is de vraag naar diepvriesgroenten groot. Groene erwten zijn het hele jaar door populair, evenals sperziebonen, gele sperziebonen, broccoli en verschillende groentemixen die dienen als ingrediënten voor snel bereide maaltijden, waardoor Bonduelle marktleider is in de categorie diepvriesproducten. Het omzetaandeel van deze producten is stabiel. In de herfst-winterperiode zoeken klanten echter ook naar andere producten in het hele segment.

In Hongarije is het aantal mensen dat dagelijks groenten consumeert extreem laag. Volgens gegevens van Eurostat, staat Hongarije op de laatste plaats van de EU-lidstaten. Uit een onderzoek van Bonduelle en de Nationale Vereniging van Hongaarse Diëtisten in september vorig jaar bleek dat slechts 4% van de bevolking dagelijks diepvriesgroenten consumeert, terwijl de meesten (43%) dit wekelijks of maandelijks doen (33%). Het groeiend gezondheidsbewustzijn, vegetarische en veganistische diëten zijn allemaal argumenten om ingevroren groenten en fruit tijdens de winter te consumeren. Als gevolg van een veranderende levensstijl kunnen mensen het zich veroorloven om in hun dagelijkse leven bevroren voedsel te hebben. Er is een groeiende vraag naar gezonde, innovatieve en zogenaamd 'on the go'-producten. Een van de meest prominente trends is dat consumenten tijd besparen tijdens het koken, zodat menu's 'home office-friendly' kunnen zijn. In koelere tijden wordt de trend van gezonde tussendoortjes steeds meer typerend, de nadruk ligt op gezonde ingrediënten, op 'dicht bij de natuur'-lijn volgens Agrosprint Zrt. Bovendien is de vooruitgang van plantaardige producten ook aanzienlijk. Ondanks dit alles ligt de consumptie nog steeds onder het Europese gemiddelde. De consumptie per hoofd van de bevolking van diepvriesgroenten en fruit in Hongarije komt op ca. 10 kg/persoon/jaar, terwijl het in West-Europa veel hoger is, ca. 35-40 kg/persoon/jaar. In termen van consumptie van diepvriesproducten staat de omvang van de Hongaarse markt op de 17e plaats in de Europese Unie. Er hebben zich de afgelopen jaren geen fundamentele veranderingen voorgedaan in de structuur van de markt, maar tijdens de eerste golf van COVID-19 is de vraag naar diepgevroren (of conserven) producten toegenomen. Paniek winkelen is niet typisch tijdens de tweede golf.

Vanwege de nieuwe verzwarende omstandigheid van de COVID-epidemie dit jaar, heeft er een zeer belangrijke herschikking plaatsgevonden rond de verkoop van bulkproducten. Met de sluiting van veel keukens en restaurants verdwenen deze afzetkanalen voor een tijdje vrijwel geheel, wat ook sterk voelbaar was in de omzet van bedrijven die zich bezighouden met groothandelsactiviteiten.

De omzet van retailers van diepvriesproducten (Family Frost Kft.), die zich ook bezighouden met thuisbezorging, is aanzienlijk gestegen en er is ook een klantenkring met hogere inkomens verschenen, wat heeft geleid tot een toename van de vraag naar producten van hogere kwaliteit.

Helaas waren de grootste verliezers dit jaar fruit, aangezien veel fruit al schade heeft opgelopen tijdens de rijpingsperiode, met als gevolg dat de gemiddelde opbrengst ver achterblijft bij de verwachtingen en dit op zijn beurt zich vertaalt in veel hogere prijzen voor abrikozen, perziken of pruimen. Maar bijna voor alle soorten fruit zijn er aanzienlijke prijsstijgingen volgens Mirelit Mirsa Zrt.

Tussen september 2019 en augustus 2020 benaderde de jaarlijkse marktomvang van diepvriesgroenten HUF 22 miljard. Ten opzichte van de voorgaande periode is dit een waardestijging van 23%. In de onderzochte 12 maanden werd 33 duizend ton diepvriesgroenten verkocht in de detailhandel, ook hier zien we een stijging, de volumeverkoop lag 11% hoger. De marktpositie van huismerkproducten is iets gestegen: de omzet van dergelijke producten is 1,5 keer in waarde gestegen, waardoor bijna drie vijfde van de markt is verdeeld, terwijl het aandeel van de fabrikantmerken met 12 procentpunt is gedaald.

In termen van volumeverkoop is het marktaandeel per jaar van de categorie onderverdeeld in 70-30. Wat groenten betreft, worden erwten meestal in diepgevroren vorm geconsumeerd: meer dan een kwart van de totale omzet komt voor rekening van dit producttype. Groentemixen zijn ook populair: Mexicaanse groentemix komt op 6%, terwijl andere mengsels 17% van de omzet uitmaakt. Op de derde plaats staan sperziebonen, met een aandeel van 9%. Qua verpakking wordt meer dan de helft van de omzet (53%) verkocht in verpakkingen onder de 450 gram, terwijl ook de producten tussen 751 en 1000 gram een ​​aanzienlijk deel voor hun rekening nemen, in totaal 36%. 56% van de waarde-omzet van de categorie is geconcentreerd in winkels met een oppervlakte tussen 401-2500 m². Een vijfde van de omzet wordt gerealiseerd in grotere winkels (2500+m²).

9 december 2020