U bent hier

Chili: het Mekka van de hernieuwbare energie

De Atacama woestijn biedt unieke voordelen voor de productie van zonne-energie. In dit gebied is het mogelijk om van 310 watt/m² tot wel 1000 watt/m² energie te produceren. Dit is 50% meer dan in de Sahara en 60% meer dan in de Arabische woestijn.

Het Cerro Dominador-project, dat zich uitstrekt over een oppervlakte van 1.000 hectare, is het eerste van dit type in Latijns-Amerika.

Het bestaat uit twee installaties:

  • Een traditionele fotovoltaïsche installatie die 100 MW zal produceren;
  • Een ‘Concentrated Solar Power’ (CSP) installatie die 110 MW kan produceren. Deze CSP technologie zorgt ervoor dat elk van de 10.600 spiegels met een oppervlakte van 140 m² het pad van de zon volgt. Deze spiegels fungeren als een vergrootglas voor de ontvanger, die zich op de top van een seismische toren op 250 meter hoogte bevindt. De toren bevat gesmolten zouten, die op deze manier verwarmd worden tot 565°C en zo het water in de toren verwarmt. Hierdoor komt er stoom vrij die een turbine aandrijft en energie produceert, ook na zonsondergang (in totaal 17,5 uur per etmaal).

Sinds kort heeft de Chileense regering de hoop uitgedrukt dat tegen 2040, 100% van de energiematrix van het land groen zal zijn. In 2018 was deze doelstelling nog maar 60% tegen 2040. In beide gevallen is het redelijk ambitieus, wetende dat in 2018 het aandeel fossiele brandstoffen nog steeds 53% bedroeg. Het realiseren van deze doelstelling is technisch echter mogelijk en ook winstgevend, indien de overheid en de sector erin slagen om vraag en aanbod mooi op elkaar af te stemmen.

Door de ontwikkeling van hernieuwbare energie in Chili is er al een aanzienlijke daling van de elektriciteitsprijs geweest. Men gokt dat in 2024 de energiekosten ongeveer 75% lager zullen zijn dan in 2013. Bijna alle grote spelers in Chili zijn volop bezig met het toepassen van hernieuwbare energie, en zo ook de metro van Santiago: 60% van het verbruik komt van de zon en de wind, waardoor de kosten met zo’n 15 tot 20% zijn gedaald. Dit maakt dat de Chileense markt nog aantrekkelijker is dan voordien. In totaal lopen er nu zo’n 41 groene energieprojecten, waaronder “Cielos de Tarapaca”, een zeewater- en wateropslagfaciliteit. Deze heeft momenteel al een productie van zo’n 600 MW. Deze en andere projecten zijn terug te vinden in onze eerder gepubliceerde marktstudie over de hernieuwbare energie in Chili.

De toekomst van Chili ziet er groen, geel en blauw uit. Er is een zeer sterk momentum om in de sector van hernieuwbare energieën te investeren, zowel bij de overheid, de bedrijven, als bij de eindgebruiker. Het spreekt voor zich dat dit enorme mogelijkheden biedt voor Vlaamse bedrijven die hierin gespecialiseerd zijn.

Meer info over de hernieuwbare energiesector in Chili vindt u in onze marktstudie: https://www.flandersinvestmentandtrade.com/export/marktstudie/hernieuwbare-energie-chili.

15 maart 2019