U bent hier

Chili: een groeiende markt voor biologische producten

Sinds Chili en de Europese Unie in 2002 een associatieverdrag tekenden, is de handel tussen de twee partners verdubbeld tot 15,9 miljard euro in 2016. De EU groeide in die tijd uit tot de derde handelspartner van Chili, na China (handel in koper) en de Verenigde Staten.

Om deze positieve trend verder te ondersteunen, werken beide partijen sinds eind 2017 een nieuw en uitgebreider akkoord uit, dat tegemoet kan komen aan elkaars wensen.

BILATERAAL AKKOORD OVER BIOLOGISCHE PRODUCTIE

Binnen dit algemene kader ging op 1 januari 2018 een nieuwe overeenkomst van kracht voor organische producten. Het nieuwe akkoord houdt de erkenning in van elkaars regels en controlesystemen voor de biologische productie.

Link: http://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-5551-2017-INIT/en/pdf

De overeenkomst, die tot doel heeft de handel in biologische producten aan te moedigen en zo de ontwikkeling van de biologische sector in de EU een impuls te geven, voorziet ook in een systeem van samenwerking, uitwisseling van informatie en geschillenbemiddeling.

De organische en gezonde voedingsmarkt in Chili zit in een zeer snelle lift. Onder meer door de impuls van de overheid (zie ons artikel over de Etiketteringswet van 2016) en de vele studies die het belang van voeding op onze gezondheid benadrukken, worden biologische en gezonde producten alsmaar populairder. Dit zorgt voor een ware golf van nieuwe producten op de markt, gemaakt door vaak kleine, lokale bedrijven die een graantje willen meepikken. Het is daarbij opmerkelijk vast te stellen dat er bijna wekelijks een nieuwe biowinkel wordt geopend in Santiago, de hoofdstad van Chili, met zowel lokale als geïmporteerde producten.

Voor Vlaamse bedrijven in de sector zijn er dan ook alsmaar meer mogelijkheden weggelegd om zaken te doen met Chili. Het positieve hierbij is dat de Chilenen een groot vertrouwen hebben in producten uit Europa, en zeker uit België – ons land heeft een sterke reputatie op het vlak van kwaliteit en smaak. Het FIT-kantoor in Santiago krijgt dan ook regelmatig vragen van importeurs en distributeurs om interessante nieuwe producten aan hen voor te stellen.

Neem contact op met ons kantoor in Santiago wat de mogelijkheden zijn voor uw biologische en gezonde voedingsproducten op de Chileense markt.

23 oktober 2018