U bent hier

Chili: een bruisende biermarkt

Bedrijven met een lokale productie zijn veruit de grootste. Het Chileense bedrijf CCU blijft de leider op de Chileense biermarkt, maar de stijgende concurrentie van ABInBev is duidelijk te voelen.

Het best verkochte biermerk is Cristal (CCU), dat in 2018 een marktaandeel had van 27%. Cristal wordt gevolgd door Escudo (ook van CCU), met een marktaandeel van 22,2%. Op de derde plaats bevond zich het bier Becker (ABInBev), met een marktaandeel van 11,8%. Ook Heineken en Corona bevinden zich in de top 5.

Het is duidelijk dat de Chileense biermarkt zich nog meer aan het uitbreiden is. Hier zijn enkele redenen voor: de meest belangrijke is de grote toename van de concurrentie op de biermarkt. Zo is ABInBev begonnen met de uitbreiding van de lokale productie, waardoor de productiecapaciteit in de toekomst zal verdrievoudigen. Hiermee beoogt ABInBev vrijwel volledig onafhankelijk te worden van de import (met uitzondering van Corona uit Mexico). Dit zal de concurrentie met CCU nog verder versterken, en CCU is zich intussen al aan het voorbereiden op deze nieuwe situatie.

Een andere evolutie is de diversificatie op de biermarkt; alsmaar meer bieren, zowel geïmporteerde als lokaal geproduceerde, komen op de markt en trachten in te spelen op de hogere eisen van de Chileense verbruiker. De laatste jaren zijn op die manier donkere en alcoholvrije bieren op de markt verschenen. Ook de grote spelers zijn verplicht om op deze trend in te spelen in een poging om hun marktaandeel te behouden.

De verwachtingen voor de biermarkt in 2019 en de komende jaren zijn erg positief. Vlaamse bedrijven met interesse in deze bruisende markt zijn dan ook welkom, en kunnen contact opnemen met het FIT kantoor in hun provincie of in Chili.

31 mei 2019