U bent hier

Caeleste (Mechelen) en FAM (Kontich) winnen Leeuw van de Export 2020

Gent, 23 september 2020 – Ontwikkelaar van beeldsensoren Caeleste (Mechelen) en snijmachineproducent FAM (Kontich) zijn Leeuw van de Export 2020 – #LvdE20. Met deze prestigieuze prijs bekroont Flanders Investment & Trade (FIT) al voor het 19e jaar op rij Vlaamse exportkleppers. Tijdens een spannende online awardshow – een livestream vanuit Gent én de 6 genomineerde bedrijven – ontvingen CTO Bart Dierickx van Caeleste en CEO Mark Van Hemelrijk van FAM hun exporttrofee uit handen van Vlaams minister-president Jan Jambon en Claire Tillekaerts, gedelegeerd bestuurder van FIT.

In de categorie ‘Bedrijven met max. 49 medewerkers’ moesten domoticabedrijf Basalte (Merelbeke) en producent van organische meststoffen Fertikal (Beveren) de duimen leggen voor beeldsensorenontwikkelaar Caeleste (Mechelen).

Snijmachinefabrikant FAM (Kontich) gaf dan weer 2 Oost-Vlaamse exporteurs het nakijken in de categorie ‘Bedrijven met 50 of meer medewerkers’: softwareontwikkelaar Lansweeper (Dendermonde) en kunstgrasproducent Sports & Leisure Group (Sint-Niklaas).
 

Caeleste: Leeuw van de Export 2020 in de categorie ‘Bedrijven met max. 49 medewerkers’

De gespecialiseerde beeldsensoren van Caeleste vinden hun weg naar de medische beeldvorming, de ruimtevaart en allerhande industriële applicaties. Het Mechelse technologiebedrijf draait mee aan de absolute top binnen zijn niche en haalt qua innovatie het onderste uit de kan.

Vanaf de start in 2006 was de missie om samen met de klant oplossingen uit te dokteren die superieur zijn aan het standaardassortiment van de grote spelers. Klanten van het eerste uur waren ruimtevaartspelers, voornamelijk binnen Europa. Via mond-tot-mondreclame breidde de klantenportefeuille zich vervolgens snel uit, zowel geografisch – met verre exportmarkten als China, Japan, Rusland en de VS – als qua toepassingen.

Dat Caeleste Vlaanderen op de internationale technologische kaart zet, liet de jury niet onberoerd. Bovendien is het een krachttoer hoe ze zich als kleine speler staande weten te houden in de internationale arena. Daarvoor wenden ze diepgaande knowhow aan en een doorgedreven focus op unieke ontwikkeling.

ID Caeleste (2019)
  • Locatie: Mechelen
  • Aantal medewerkers: 30 voltijdequivalenten
  • Omzet: € 6.304.500
  • Exportaandeel in de omzet: 97%
  • Aandeel niet-EU-landen in de export: 45%
  • www.caeleste.be
Maak kennis met Caeleste: 


FAM: Leeuw van de Export 2020 in de categorie ‘Bedrijven met 50 of meer medewerkers’

Al 6 decennia timmert deze machinefabrikant aan de weg naar internationaal succes. In de beginjaren vervaardigde FAM – voluit Fabricatie & Advies voor Machinebouw – naast snijmachines vooral oogst- en afvulmachines. Maar het aandeel snijmachines in de omzet groeide jaar na jaar, met dank aan de stijgende populariteit van comfortvoeding: van diepvriesproducten over voorgesneden groenten in het versrayon tot kant-en-klare maaltijden.

Vandaag draaien de ruim 6.000 snijmachines voor onder meer aardappelen, groenten, fruit vlees en kaas bij industriële voedingsverwerkers op alle continenten. Het bedrijf kan bogen op een netwerk van eigen verkoop- en servicekantoren, terwijl een innovatieteam in eigen land de machines naar nieuwe hoogtes tilt. Die worden gebouwd bij FAM, in tandem met zusterbedrijf Stumabo, specialist in precisiemessen.

Onder meer de gediversifieerde exportstrategie en de innovatieve spirit van de machinebouwer wisten de jury te overtuigen. Net zoals de afgetekende lokale verankering: het gros van de technologie en onderdelen is van Vlaamse makelij.
 

ID FAM (2019)
  • Locatie: Kontich
  • Aantal medewerkers: 58 voltijdequivalenten
  • Omzet: € 29.680.090
  • Exportaandeel in de omzet: 91%
  • Aandeel niet-EU-landen in de export: 34%
  • www.fam.be
Maak kennis met FAM: 


 

De Leeuw van de Export als ambassadeur van Vlaams exportsucces

Deze twee nagelnieuwe ambassadeurs van de Vlaamse export tonen eens te meer hoe we vanuit onze regio de wereld kunnen veroveren met gespecialiseerde knowhow en topvakmanschap. Maar bovenal is deze jaarlijkse uitreiking een opsteker voor heel exporterend Vlaanderen, en in deze onzekere tijden meer dan ooit.”

Claire Tillekaerts, CEO van FIT

Met de Leeuw van de Export brengen we hulde aan al die grote en kleine Vlaamse bedrijven die onvermoeibaar nieuwe markten blijven verkennen of hun positie verstevigen in hun bestaande exportlanden. Flanders Investment & Trade zet elk jaar enkele topexporteurs in de spotlights. Want Vlaanderen telt zoveel wereldspelers die al te vaak opereren achter de schermen of in heel specifieke niches. We mogen terecht fier zijn op hen en op hun bijdrage aan de welvaart en jobcreatie in onze regio.”

Vlaams minister-president Jan Jambon


Herbeleef de Leeuw van de Export 2020

Over het wedstrijdverloop van de Leeuw van de Export

Voor het 19e jaar op rij bekroont Flanders Investment & Trade (FIT) met de Leeuw van de Export Vlaamse bedrijven die uitblinken in export. Zo beklemtoont het Vlaams Agentschap voor Internationaal Ondernemen het enorme belang van internationale handel voor de Vlaamse economie. De award zorgt voor nationale bekendheid, maar opent dankzij het buitenlandse netwerk van FIT ook internationaal heel wat deuren.

Voormalige winnaars zijn onder meer Skyline Communications, MediaGeniX, DEME, Duvel-Moortgat, HTMS, Jaga, BOPLAN, Biobest Group en Sioen Industries. Hun succesverhalen zijn een rolmodel en stimulans voor andere Vlaamse bedrijven met internationale ambities. Deze editie sponsorden BNP Paribas Fortis, Credendo, DHL Express, North Sea Port, Provincie Oost-Vlaanderen en Stad Gent de wedstrijd.

Zowel bedrijven met maximaal 49 medewerkers als bedrijven met 50 of meer medewerkers kunnen meedingen naar de prestigieuze award. Op 11 juni werden uit 26 kandidaturen 3 genomineerden per categorie gekozen. De jury baseerde zijn oordeel op onder meer omzetcijfers uit export, geografische diversificatie, de krachtlijnen van het exportbeleid, maatschappelijk verantwoord ondernemen en innovatiekracht. Die 6 genomineerden presenteerden vervolgens op 14 september hun wedstrijddossier voor een eindjury. Daar viel ook de finale beslissing.

Naast voorzitters Claire Tillekaerts (gedelegeerd bestuurder FIT) en Sonja Willems (voorzitter raad van bestuur FIT) zaten aan de jurytafel: Dirk Van Steerteghem (afdelingshoofd internationale handel FIT), Peter Lauwers (Hoofd Advisory KPMG Belgium), Frank Haak (Head Sales Global Trade Solutions BNP Paribas Fortis), Manfred Van Vlierberghe (CEO ArelorMittal Belgium) en Luc Huysmans (senior writer Trends). Met Jan Mortier (Commercial Director Sioen Industries) en Bart Swinnen (CEO Luminex Network Intelligence) waren ook de Leeuwen van 2019 in de eindjury vertegenwoordigd.

www.leeuwvandeexport.be

Perscontact

Tine Van Valckenborgh, woordvoerder Flanders Investment & Trade

23 september 2020