U bent hier

Buitenlandse handelscijfers van Sint-Petersburg keren terug naar het precrisisniveau

Sint-Petersburg zag tijdens het eerste semester van 2021 zowel de exportcijfers (+21%, goed voor USD 13,1 miljard) als de import (+24,1%, goed voor USD 12,2 miljard) sterk toenemen. De sterke stijging weerspiegelt in belangrijke mate de drastische krimp die zich in dezelfde periode van vorig jaar voltrok toen de beperkende maatregelen het sterkst gevoeld werden. Het positieve nieuws schuilt er dus voornamelijk in dat de lokale economie het in 2020 opgelopen verlies wist goed te maken. 

De structuur van de handelsstromen is niet betekenisvol veranderd. Machines en uitrustingsgoederen blijven met een aandeel van 17% de belangrijkste importcategorie. Ze worden gevolgd door elektrische uitrusting (12,3%), voertuigen en onderdelen (11,2%), kunststoffen (5,6%) en fruit (4,2%). De digitale transformatie die sterk aangewakkerd werd door de coronasituatie heeft de vraag naar computeruitrusting, elektronica en onderdelen flink doen toenemen. 

Fruit is traditioneel een belangrijke invoercategorie aangezien de lokale productie veel te klein is om aan de vraag te kunnen voldoen. Opvallend bij de cijfers voor groentenimport zijn het volledig of bijna volledig wegvallen van de komkommer- en tomatenimport. Dit houdt echter verband met door de overheid opgelegde beperkingen en niet met een verandering in de consumentenvraag.

30 augustus 2021