U bent hier

Braziliaanse regering gaat procedure voor verlaagde invoertarieven versoepelen

In het kader van de doelstelling om een businessvriendelijker klimaat te creëren, heeft de Braziliaanse regering beslist het “regime de Ex-tarifário” te vereenvoudigen en uit te breiden. Het “Regime de Ex-tarifário” is de tijdelijke opschorting of verlaging van importtarieven op kapitaalgoederen, informatica- en telecommunicatie-uitrusting indien er geen nationaal equivalent op de markt is. Het importtarief bedraagt 2% of 0% met het regime, daar waar het zonder deze maatregel tussen de 14% en 16% ligt.

De wachttijd om op de lijst te geraken van dit regime zal gehalveerd worden van 90 naar 45 dagen. Nu bestaat de wachttijd uit:

  • 30 dagen voor de publieke consultatie zodat lokale producenten naar voor kunnen komen met hun argumenten tegen het verlenen van een speciale behandeling
  • 60 dagen om de goedkeuring van 2 collegiale instanties te bekomen en de opinie van het Secretariaat van Federale Inkomsten (Receita Federal) te horen.

Met deze nieuwe richtlijn zal de publieke consultatie worden verminderd van 30 naar 20 dagen, het beheercomité van de Kamer voor Buitenlandse Handel (CAMEX) zal het proces niet langer moeten evalueren en het Secretariaat van Federale Inkomsten zal zijn woord geven tijdens het douaneproces. De beslissing zal met andere woorden niet meer opgehouden worden door een traag en ingewikkeld bureaucratisch proces in Brazilië.

Daarnaast wordt de scoop van goederen die in aanmerking komen voor het regime uitgebreid. Vandaag bestaat deze uit kapitaalgoederen, informatica- en telecommunicatie-uitrusting zonder het bestaan van een zelfde in Brazilië gefabriceerd product. In praktijk gaan nu de producten van deze groep waarvan er nationaal geen equivalent bestaat op basis van prijs, levertijd of kwaliteit in aanmerking komen.

De idee is dus om de Braziliaanse markt sneller en efficiënter te vrijwaren van lokaal geproduceerde producten die aan veel hogere prijzen worden aangeboden en langere bezorgtijden of slechtere kwaliteit hebben dan die van buitenlandse concurrenten.

De afschaffing of verlaging van het invoertarief, bekomen via het “regime Ex-tarifário”, geldt voor 2 jaar. Zij die reeds van kracht zijn, worden automatisch verlengd tot 31 december 2021.

22 april 2019