U bent hier

Braziliaanse overheid verlaagt invoertarieven op elektronica en kapitaalgoederen

Volgens de overheid gaat deze maatregel de invoer van machines en apparatuur die gebruikt worden in de productiesectoren goedkoper maken alsook de import van onder meer mobiele telefoons en computers.  

De beslissing heeft invloed op 1495 douanecodes die niet afhangen van de algemene regelingen binnen de Mercosur; elke lidstaat heeft immers het recht om invoertarieven te wijzigen die betrekking hebben op items binnen de categorieën kapitaalgoederen en ICT-apparatuur. Het doel is om de productiviteit van voornoemde sectoren en van de ganse economie te verhogen.

Met de goedgekeurde verlaging zal men bijvoorbeeld 9% invoerheffing betalen op de invoer van een machine in plaats van 10% nu. Voor elektronica daalt de invoerheffing van 16% naar 14,4%. Bijkomend zal men voor producten waarvoor het invoertarief tot nu toe 2% bedroeg geen invoertarief meer betalen. Voorbeelden van items waar de tarieven verlaagd worden, zijn machines gebruikt voor het produceren van brood en bier, medische röntgenapparatuur en optische microscopen.

Een ander effect van de maatregel is een reductie van de logistieke kost en voordeliger prijzen binnen de bouwsector aangezien het tarief op kranen, graafmachines, heftrucks, locomotieven en containers ook verlaagd wordt.

De verlaging van het invoertarief is van toepassing vanaf de 7de dag nadat de beslissing in het lokale Staatsblad is verschenen. Dit gebeurde op 18 maart 2021; de maatregel is dus van kracht vanaf 25 maart.

Hieronder kan u de link vinden naar de resolutie zoals die gepubliceerd werd. Via de douanecodes kan u checken of uw exportproduct kan rekenen op een verlaging van het invoertarief. Let wel: de twee laatste cijfers van de douanecode kunnen verschillend zijn aangezien de nomenclatuur van de Mercosur gebruikt wordt.

Resolutie 18 maart: verlaging invoertarief

22 maart 2021