U bent hier

Braziliaanse overheid publiceert richtlijnen voor offshore stroomopwekking

Het nieuwe decreet biedt een regelgevend kader voor de exploitatie van offshore-installaties voor elektriciteitsproductie in Brazilië, meer bepaald op het vlak van implementatie en concessies. In die zin betekent het decreet een belangrijke stap voorwaarts in de ontwikkeling van offshore energie in het land.

Het gaat meer bepaald om het decreet nr. 10.946 van 25 januari 2022. Het schept duidelijkheid over de mechanismen voor de toewijzing van gebieden in de binnenwateren en in de territoriale zee voor dit soort stroomopwekking. Aangezien het gaat over openbare activa van de Unie met meerdere belanghebbenden, voldoet de verordening aan de bepalingen van het Verdrag van de Verenigde Naties inzake het Recht van de Zee, met betrekking tot het gebruik van natuurlijke hulpbronnen in de exclusieve economische zone en het continentaal plat.

Deze nieuwe regelgeving sluit aan bij de transformaties die de Braziliaanse elektriciteitssector de afgelopen jaren heeft doorgemaakt en gaat gepaard met een modernisering van de technologieën voor elektriciteitsopwekking uit hernieuwbare bronnen met een groot stroomvermogen; iets wat heel belangrijk is om de komende jaren aan de groeiende vraag te kunnen blijven voldoen.

Het decreet bepaalt hoe de procedures moeten worden uitgevoerd, waar de aanvragen kunnen worden ingediend en welke stappen de ondernemer moet volgen om zijn activiteiten uit te voeren.

De toewijzing van gebruik kan worden verleend op basis van twee verschillende procedures:
1) De geplande toewijzing waarbij het Braziliaans ministerie van Mijnen en Energie de gebieden afbakent;
2) De onafhankelijke toewijzing op initiatief van diegenen die geïnteresseerd zijn in de exploratie ervan.

Zodra de gebruikstoewijzing is verkregen, is het de contractuele verplichting van de ondernemer om de nodige studies uit te voeren om het offshore-energiepotentieel te identificeren. Daarbij moet hij voldoen aan de criteria en deadlines die door het ministerie van Mijnen en Energie zijn vastgelegd. Wat de toelating ​voor de elektriciteitsproductie betreft, zijn er geen wijzigingen en wordt die pas verkregen na studies over het opwekkingspotentieel en na de toestemming van het National Electric Energy Agency (Aneel).

Om het proces minder bureaucratisch te maken en meer te centraliseren, voorziet het decreet ook in de mogelijkheid dat het ministerie bepaalde bevoegdheden delegeert aan Aneel zoals het ondertekenen van de gebruiksovereenkomsten en het verrichten van de nodige handelingen voor de formalisering ervan.

Het ministerie van Mijnen en Energie is van mening dat de maatregel zal resulteren in een belangrijke vereenvoudiging van de procedures en meer rechtszekerheid zal geven aan nationale en internationale investeerders die geïnteresseerd zijn in het ontwikkelen van offshore windparken.

Het volledige decreet (in Portugees) kan u nalezen via volgende link: DECRETO Nº 10.946, DE 25 DE JANEIRO DE 2022.

9 maart 2022