U bent hier

Braziliaanse overheid lanceert "Digital Nomad Visum"

Om de activiteiten van zogenaamde “digitale nomaden” in Brazilië aan te moedigen, heeft de Braziliaanse overheid een systeem voor het verlenen van tijdelijke visa en verblijfvergunningen gereguleerd. Op die manier kunnen immigranten in Brazilië werken voor buitenlandse werkgevers terwijl ze in Brazilië verblijven, zonder dat de activiteit formeel geregistreerd wordt in het land.

Deze maatregel werd op 24 januari 2022 gepubliceerd en stelt een eerste verblijfsperiode van één jaar vast, met de mogelijkheid om die te verlengen met nog een jaar. Dit systeem kan een optie zijn voor Vlaamse bedrijven die de Braziliaanse markt grondig willen bestuderen via een eigen werknemer.

De maatregel is in lijn met een wereldwijde trend en stimuleert ook het toerisme, aldus de Nationale Secretaris van Justitie, José Vicente Santini. “De vergoeding van de digitale nomaden komt van een buitenlandse bron en de overgemaakte fondsen worden door deze immigranten in Brazilië gebruikt; zodoende heeft dit ook positieve effecten op de Braziliaanse economie. Dit is een belangrijke stap voor Brazilië in de promotie van één van de modernste arbeidsmodellen”, verklaart Santini.

Voor meer informatie omtrent dit visum, raden wij u aan zich te wenden tot het Braziliaanse Consulaat te Brussel. Enkele voorwaarden zijn: het kunnen aantonen dat er een contract is en andere documenten waarin de arbeidsverhoudingen met de werkgever worden beschreven; het kunnen aantonen dat men over voldoende middelen beschikt om in Brazilië te wonen.  

7 februari 2022