U bent hier

Braziliaanse economie vertoont tekenen van herstel

Met het resultaat van het eerste kwartaal keerde het bbp terug naar het niveau van het vierde kwartaal van 2019, de periode vóór de pandemie. De economie groeide 1% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2020.

In Braziliaanse valuta bedroeg het bbp in het eerste kwartaal van dit jaar in totaal R$ 2,05 biljoen volgens het Braziliaans Instituut voor Geografie en Statistiek (IBGE). De positieve resultaten in de landbouw (5,7%), in de industrie (0,7%) en in de dienstensector (0,4%) droegen bij aan de expansie van de Braziliaanse economie.

In de landbouw werd de stijging gedreven door de verbetering van de productiviteit en de prestaties van sommige producten, in het bijzonder soja. Dit product registreert dit jaar mogelijk een record. Bij de industriële activiteiten werd het positieve resultaat vooral gestimuleerd door de winningsindustrieën met een groei van 3,2%. De bouwsector nam toe met 2,1% en de sectoren betreffende elektriciteit, gas, water, riolering en afvalbeheer bereikten een groei van 0,9%.

Bij diensten, die goed zijn voor 73% van het bbp, waren er positieve resultaten voor transport, opslag en postbedeling (3,6%), financiële bemiddeling en verzekeringen (1,7%), informatie en communicatie (1,4%), handel (1,2%) en activiteiten met betrekking tot onroerend goed (1%).

De IBOVESPA-index vestigde zelfs een nieuw record, door voor de achtste opeenvolgende handelssessie winsten te boeken en een financiële omzet van R$25.747 miljard te bereiken. Dit gebeurde nadat de voorzitter van de Kamer, Arthur Lira, nogmaals de klemtoon legde op de privatiseringsagenda en beloofde om later dit jaar een belastinghervorming door te voeren.

Meer dan de helft van de aandelen van de index keerde terug naar het niveau van voor de pandemie. Bedrijven in de energiesector en detailhandelaren bereikten begin juni historische hoogtepunten, waardoor de IBOVESPA ongekende niveaus bereikte.

18 juni 2021