U bent hier

BOPLAN (Moorsele) en Biobest Group (Westerlo) winnen Leeuw van de Export 2018

Antwerpen, 19 september 2018 – Op de zeventiende editie van de Leeuw van de Export ontvingen fabrikant van industriële beveiligingssystemen BOPLAN (Moorsele) en biotechnologiebedrijf Biobest Group (Westerlo) de prestigieuze exportprijs uit handen van Vlaams minister-president Geert Bourgeois. Met deze award plaatst Flanders Investment & Trade (FIT) jaarlijks Vlaamse bedrijven met uitzonderlijke exportresultaten voor het voetlicht.

In de categorie ‘Bedrijven met maximaal 49 medewerkers’ haalde BOPLAN het van silobouwer SCE en producent van exclusieve terras- en tuinmeubelen Tribù. Biobest Group liet producent van modulaire standenbouwsystemen beMatrix en sauzenfabrikant Manna Foods achter zich in de categorie ‘Bedrijven met 50 of meer medewerkers’.

BOPLAN – Leeuw van de Export 2018 in de categorie ‘Bedrijven met maximaal 49 medewerkers’

BOPLAN ontwerpt, ontwikkelt en produceert aanrijd-, val- en stootbeveiligingssystemen die hun toepassing vinden in magazijnen en productiehallen, op luchthavens, boorplatformen enzovoort. Terwijl het gros van dergelijke systemen nog in staal is, kiest deze producent uit het West-Vlaamse Moorsele voor aanrijdbeveiligingen in kunststof. De kmo ontwikkelde een impact- en UV-bestendig materiaal met een uitstekende chemische resistentie. Het heeft een lange levensduur en is bovendien 100% recycleerbaar.

Geboren exporteur

Export zit in het DNA van deze producent: als nichespeler is het aanboren van nieuwe markten noodzakelijk om te kunnen doorgroeien. Vandaag is het bedrijf actief in 58 exportlanden.  In 2017 draaiden de 33 voltijdequivalenten een omzet van 14.225.000 euro, waarvan 85% uit export. BOPLAN heeft 6 Europese vestigingen en een Amerikaanse dochteronderneming.

Intelligente beveiliging

BOPLAN wist de jury te overtuigen met gepassioneerd ondernemerschap en doorgedreven focus op innovatie. Zo brengt het bedrijf met zijn intelligente aanrijdingspaal het Internet of Things binnen in de wereld van de industriële beveiliging. Ingebouwde sensoren verzamelen continu informatie over de toestand van het systeem. Data-analyse laat toe om de omgeving verder te optimaliseren.

Maak kennis met BOPLAN, winnaar in de categorie ‘bedrijven met max. 49 medewerkers’: 

Biobest Group – Leeuw van de Export 2018 in de categorie ‘Bedrijven met 50 of meer medewerkers’

Biobest Group zet al meer dan 30 jaar hommels en andere insecten in voor bestuiving en biologische bestrijding van ziektes en plagen in de tuinbouw. Het Kempense biotechnologiebedrijf heeft de wind meer dan ooit in de zeilen: overal ter wereld gaan overheden de strijd aan tegen schadelijke pesticiden, de normen voor voedselveiligheid worden strenger en consumenten staan steeds kritischer in de supermarkt. Daarbovenop zijn plaaginsecten hoe langer hoe resistenter voor klassieke chemische bestrijdingsmiddelen.

Een echte wereldspeler

Met zijn hommels, nuttige insecten en andere natuurlijke bestrijdingsmiddelen is Biobest vandaag op de 5 continenten aanwezig in 65 verschillende markten. In 2017 haalde het met zijn 1009 voltijdequivalenten een omzet van 77.200.000 euro. Bijna 97% komt uit export, waarvan ruim de helft (53%) in niet-EU-landen wordt gerealiseerd.

Indrukwekkend groeipad

Na een nominatie in 2014 rijft Biobest Group vandaag de exportprijs binnen. Het biotechbedrijf overtuigde de jury met zijn op en top duurzame productengamma dat wereldwijd voor een transformatie van de tuinbouwsector heeft gezorgd. Verder sprongen uiteraard de indrukwekkende groeicijfers in het oog, met 2017 als een echt topjaar. Naast enkele acquisities in nieuwe markten plukte het bedrijf volop de vruchten van zijn eigen distributiesysteem en klokte af op een groei van 30%.

Maak kennis met Biobest Group, winnaar in de categorie ‘bedrijven met 50 medewerkers of meer’: 

De Leeuw van de Export als ambassadeur van Vlaams exportsucces

Vlaams minister-president Bourgeois: “BOPLAN verlegt grenzen binnen de  hooggespecialiseerde niche van de industriële beveiliging. Biobest Group is een ware pionier op het vlak van duurzaamheid en biologische bestrijding en bestuiving actief op de 5 continenten. Ik hoop dat deze Leeuwen van de Export veel andere ondernemers zullen inspireren om internationaal hun vleugels uit te slaan. Export is immers dé levensader van onze Vlaamse economie.”

Claire Tillekaerts, CEO van FIT: “Naast laureaten BOPLAN en Biobest Group zetten de genomineerden van deze editie eveneens ijzersterke prestaties neer. Proficiat dus ook aan SCE, Tribù, beMatrix en Manna Foods. Ook zij onderstrepen eens te meer de kracht van innovatieve en duurzame producten om het internationaal te maken.”

Over het wedstrijdverloop van de Leeuw van de Export

Voor het 17e jaar op rij bekroont Flanders Investment & Trade (FIT) met de Leeuw van de Export Vlaamse bedrijven die uitblinken in export. Zo beklemtoont het Vlaams Agentschap voor internationaal ondernemen het enorme belang van export voor de Vlaamse economie. De award zorgt voor nationale bekendheid, maar opent dankzij het buitenlandse netwerk van FIT ook internationaal heel wat deuren.

Voormalige winnaars zijn onder meer Skyline Communications, Aucxis, MediaGeniX, DEME, Duvel-Moortgat, HTMS, Jaga en Orfit Industries. Hun succesverhalen zijn een rolmodel en stimulans voor andere Vlaamse bedrijven met internationale ambities. Deze editie sponsorden DHL Express, Port of Antwerp, Antwerp International Airport, ING België, Credendo, POM Antwerpen en provincie Antwerpen de wedstrijd.

Zowel bedrijven met maximaal 49 medewerkers  als bedrijven met 50 of meer medewerkers  kunnen meedingen naar de prestigieuze award. Op 8 juni werden uit 40 kandidaturen 2 keer 3 genomineerden gekozen. De jury baseerde zijn oordeel op onder meer omzetcijfers uit export, geografische diversificatie, de krachtlijnen van het exportbeleid, maatschappelijk verantwoord ondernemen en innovatiekracht. Die 6 genomineerden presenteerden vervolgens op 14 september hun wedstrijddossier voor een negenkoppige eindjury. Daar viel ook de finale beslissing.

Naast voorzitters Claire Tillekaerts (gedelegeerd bestuurder FIT) en Bruno Segers (voorzitter raad van bestuur FIT) zaten aan de jurytafel: Dirk Van Steerteghem (afdelingshoofd internationale Handel FIT), Marion Debruyne (decaan Vlerick Business School), Peter Lauwers (managing partner KPMG Advisory), Annemie Nolf (customer journey expert ING Belgium) en Luc Huysmans (senior writer Trends). Met Koen Klingele (bedrijfsleider Klingele Chocolade) en Frederik Vandenberghe (CFO Skyline Communications) waren ook de laureaten van 2017 in de eindjury vertegenwoordigd.

Meer info op www.leeuwvandeexport.be

Over Flanders Investment & Trade

Flanders Investment & Trade (FIT) is een Vlaams overheidsagentschap dat Vlaanderen promoot als vestigingsplaats voor buitenlandse bedrijven en Vlaamse bedrijven ondersteunt bij internationaal ondernemen. Zij kunnen volop gebruikmaken van de expertise en het nationale en internationale netwerk van FIT.

De Leeuw van de Export past binnen de algemene missie van Flanders Investment & Trade (FIT): Vlaamse bedrijven sensibiliseren en hen aanzetten tot internationaal ondernemen. FIT promoot Vlaanderen als vestigingsplaats voor buitenlandse bedrijven en ondersteunt de Vlaamse bedrijven bij hun zakendoen in het buitenland. Zij kunnen volop gebruikmaken van de expertise en het nationale en internationale netwerk van FIT.

Perscontact

Lisa Lust, woordvoerder van minister-president Geert Bourgeois
- lisa.lust@vlaanderen.be
- 0476 49 34 26

Tine Van Valckenborgh, woordvoerder FIT
Tine.vanvalckenborgh@fitagency.be
- 0499 24 60 93

19 september 2018