U bent hier

Bijorhca Paris, dé internationale beurs voor juwelen

Twee maal per jaar verzamelt Bijorhca de professionelen actief in de juweelsector om de laatste modetendensen, collecties en opkomende talenten voor te stellen.

De editie januari 2018 van Bijorhca Paris, die plaats vond van 19 tot en met 22 januari, telde 309 exposanten waarvan 52% internationaal komende uit 31 landen. De top tien van vertegenwoordigde landen is: Spanje, Duitsland, Italië, Griekenland, Portugal, Brazilië, Nederland, België, Verenigd-Koninkrijk, Turkije. 56% van de merken behoort tot het segment fantasiejuwelen, 23% tot de waardevolle juwelen, 9% tot de horlogesector en 18% biedt elementen aan voor de juweelsector.

11.877 professionele bezoekers hebben Bijorhca bezocht, waarvan 29% internationale bezoekers.Ten opzichte van vorige edities is dit een stabiel cijfer.

Onder de bezoekers nam het aantal aankoopverantwoordelijken toe.  Net zoals bij de vorige editie in september 2017 werd er een forse stijging waargenomen van de online verkoop (+45% ten opzichte van januari 2017). Ook het aantal groothandelaars en invoerders steeg (+15%). De beurs trekt verder vooral de kleinhandel voor juwelen (waardevolle en fantasie), prêt-à-porter boetieks en kleinhandel voor geschenken aan. De createurs en designers komen meestal de tendensen van het seizoen verkennen.

De bezoekersfrequentie bevestigt nogmaals dat Bijorhca een internationale ontmoetingsplaats is voor professionelen uit de juweelsector. Bezoekers uit 95 landen hebben zich verplaatst naar de beurs. België leidt de top tien van bezoekerspubliek gevolgd door Italïë, Spanje, Duitsland, Zwitserland, Verenigd Koninkrijk, Nederland, Japan, Portugal, Verenigde Staten. Ten opzichte van de editie januari 2017 werden er 7 nationaliteiten toegevoegd en 4 landen tekenden een fikse stijging op: Portugal (+24%), Verenigde Staten (+22%), Nederland (+16%) en Verenigd Koninkrijk (+12%).

Op de beurs werd een expositie georganiseerd van werk van studenten van internationale modescholen en voor aankopers werden er in samenwerking met Académie des Métiers d’Art dagelijks 5 workshops en demonstraties georganiseerd om de know-how en de expertise van de professionelen uit de sector te belichten.

Kort voor de opening van de beurs publiceerde Bijorhca Paris de resultaten van een opiniepeiling met betrekking tot de aankoop van juwelen door de Fransen, die werd uitgevoerd door het studiebureau Opinionway. 

Uit het onderzoek blijkt dat Fransen gemiddeld 164 € besteden voor de aankoop van een juweel en 73% is zelfs bereid om er meer dan 200 € aan te besteden. Vrouwen besteden gemiddeld 100 € per aankoop terwijl heren aankopen uitvoeren voor een gemiddeld bedrag van 235 €. Wel dient genoteerd te worden dat 46% van de heren nooit juwelen aankoopt.

In het algemeen koopt de bevolking minder dure stukken om regelmatiger van mode-accessoire te kunnen wisselen en de seizoentendensen te volgen. Slechts 13% van de Fransen schaft zich dus juwelen aan waarvan de prijs tussen 200 en 499 € ligt en slechts 5% stapt een juwelierszaak binnen voor een aankoop boven de 500 €. In 2016 bedroeg de omzet van de juwelenmarkt (waardevolle en fantasie) 3,46 miljard € in Frankrijk (bron: Francéclat).

Niettegenstaande  juwelen  meer en meer modegebonden zijn, blijven ze vooral gezien als ‘geschenk‘. 35% van de Fransen koopt vooral juwelen naar aanleiding van een grote gelegenheid zoals bijvoorbeeld huwelijk of geboorte en 49% gedurende de Valentijnperiode of moederdag. Fransen van alle leeftijden kopen juwelen: gaande van jongeren van 18 tot 24 (66%) tot volwassenen van 25 tot 34 (68%) en senioren boven de 65 jaar (54%).

Op de beurs waren 6 Belgische exposanten waarvan 4 Vlaamse. De Vlaamse exposanten die deelnamen aan Bijorhca waren doorgaans tevreden met de kwaliteit van de gelegde contacten. 

Op de volgende editie van Bijorhca Paris, die plaats vindt van 7 tot 10 september 2018, zullen alle exposanten verenigd worden op dezelfde verdieping.

6 februari 2018