U bent hier

Beurs Flowers - Moskou

De beurs Flowers vond dit jaar plaats in het Crocus Expo aan de rand van Moskou van 8 tot 10 september en is één van de eerste beurzen die na het begin van de corona-epidemie in Moskou eind maart 2020 fysiek plaatsvond - www.flowers-expo.ru/en/v/index.html. In 2019 werd de beurs nog door de Russische unie van beurzen als beste beurs van Rusland gekozen.

Anno 2020 ziet de beurs er afgeslankt uit door het ontbreken van de internationale exposanten die voor het grootste deel het land er nog steeds niet inmogen. Toch waren er exposanten uit 8 landen aanwezig (vaak via hun Russische distributeur). Dit jaar is er ook een online versie van Flowers waar bezoekers virtueel de exposanten kunnen leren kennen.

De beurs vindt plaats op een oppervlakte van 8.500 vierkante meter (twee zalen) met ongeveer 14.000 fysieke bezoekers, een stuk minder dan de 60.000 het jaar ervoor.

De gebruikte oppervlakte was ook een stuk kleiner dan in 2019 hoewel toen gezegd werd dat de exposanten van 2019 meteen al 75% van de oppervlakte van 2020 hadden geboekt. Er zijn dus heel wat afzeggingen geweest, vooral door de internationale exposanten. De deelname van Belgische exposanten ging in 2019 trouwens sterk de hoogte in waardoor hun fysieke afwezigheid in 2020 des te schrijnender is.

De vraag naar bloemen in Rusland steeg opnieuw in mei dit jaar maar het aandeel van de import verminderde en de Russische producenten namen een groter deel van de lokale markt in.

De interesse van de bezoekers ging vooral uit naar snijbloemen en potplanten (14,4%), floristica (11,1%), accessoires en interieur. De beurs was vrij levendig maar het viel op dat de standen 'vrij standaard' waren en de beurs had duidelijk minder allure dan de jaren ervoor. Ook kon men zich niet van de indruk ontdoen dat de beurs eerder werd bezocht door het grote publiek en niet echt door specialisten en firma’s. Het deed op momenten aan als een kerstmarkt wat de jaren ervoor zeker niet het geval was.

In het kader van de beurs vond ook de wedstrijd 'Russian Florist Cup’2020' plaats die druk werd bijgewoond en waarvoor veel interesse was.

Flowers heeft door het coronavirus veel van haar pluimen verloren maar in tegenstelling tot heel wat andere toonaangevende beurzen is dit event dan toch doorgegaan. Indien de epidemologische situatie het toelaat zal de volgende editie waarschijnlijk een hit worden omdat de ontbrekende internationale exposanten hun verloren terrein zullen willen goedmaken. Het blijft de grootste beurs in Rusland in zijn niche en mag daarom niet uit het oog verloren worden.

10 september 2020