U bent hier

Bent u klaar voor de overgang van CHIEF naar het nieuwe Britse CDS-systeem (Customs Declaration Service)?

Vanaf 1 oktober 2022 zal u voor de Britse invoeraangiftes niet langer gebruik kunnen maken van het douanesysteem Customs Handling Import and Export Freight (CHIEF). Dit systeem wordt vanaf deze datum vervangen door de Customs Declarations Service (CDS). 

De overgang van het CHIEF- naar het CDS-systeem heeft vooral een impact op bedrijven die zelf instaan voor de Britse invoeraangiftes. In vele gevallen zullen Vlaamse exporteurs zelf niets moeten aanpassen. Toch is het aangeraden om na te gaan bij diegene die uw Britse invoeraangifte regelt of de overgang naar CDS vlot verloopt. Dat is in sommige gevallen uw douanevertegenwoordiger, maar het kan ook gaan om uw Britse importeur of diens douanevertegenwoordiger.  

Op dit moment maken veel bedrijven en hun douanevertegenwoordigers al gebruik van CDS. Vanaf 1 oktober 2022 bent u echter verplicht om gebruik te maken van het nieuwe systeem voor Britse invoeraangiftes. Uitgebreide uitleg over de verschillen vindt u via deze link. De concrete stappen die u dient te ondernemen, vindt u terug via deze checklist van de Britse overheid. 

Vragen? Neem contact op met onze Brexit-helpdesk via brexit@fitagency.be

23 augustus 2022