U bent hier

Belgische kaas geproduceerd... in Rusland !

Grand Laitier stelt zich voor als: 'Belgian - French Creamery. Traditional Belgian and French cheese production with Russian milk'.
Philippe Nyssen is een Vlaming die al sinds het begin van de jaren negentig in Rusland woont en vroeger actief was in onroerend goed en de handel. Hij was 1 van de ontwikkelaars van het industrieel park 'Vorsino' waar de Vlaamse firma Orac (www.oracdecor.com/nl_be/ ) haar Russische fabriek heeft.
De productie van Grand Laitier bevindt zich in de kelderverdieping van een commercieel centrum in de stad Obninsk en is momenteel nog vrij bescheiden van omvang te noemen. Er werken 15 personen.

Toch verkoopt Grand Laitier al aan de grote Russische supermarktketens zoals Auchan, Azbuka Vkusa en Lenta. De kazen worden gemaakt met ingrediënten uit Vlaanderen en Frankrijk en met Russische melk (Kaluga is de grootste producent van melk in Rusland).

Hoewel Rusland, na de contrasancties, haar eigen zuivelindustrie sterk is beginnen steunen, laat de smaak van de Russische kazen te wensen over. Men vindt tientallen merken met verschillende verpakkingen terug in de supermarkten maar de smaak is identiek en zonder karakter. De producten van Grand Laitier vormen hierop een welgekomen uitzondering.

Philippe Nyssen wil de productie de komende jaren vervijfvoudigen en zoekt daarom een investeerder om de productiefaciliteiten uit te bouwen en te verplaatsen naar een industrieel park. Ook kan Grand Laitier voor bestaande Belgische en Franse producenten kazen in Rusland produceren omdat de ingrediënten worden ingevoerd en een Fransman er hoofd is van de productie.

De heer Nyssen woont al 30 jaar in Rusland en promoot met zijn kaasfabriek de Vlaamse en Franse smaakcultuur en het succes bewijst dat ook de Russen onze verfijnde kazen kunnen waarderen en bereid zijn er het nodige geld voor op tafel te leggen.

19 maart 2020