U bent hier

Belgische bedrijven in Californië goed voor 5000 jobs

Een nieuwe studie over de buitenlandse investeringen in Californië leert dat Belgische bedrijven daar voor meer dan 5000 jobs tekenen. Voor het overgrote deel in Zuid-Californië, zeg maar de regio Los Angeles - San Diego.

De samenstellers van het rapport, Loyola Marymount University en het World Trade Center Los Angeles namen op vraag van de vice-goeverneur van de staat heel Californië onder de loep. Een staat die op zichzelf bekeken, los van de rest van de VS, de vijfde grootste economie ter wereld is.

En ze constateerden dat Japan, Groot-Brittannië, Frankrijk, Canada en Duitsland de top-5 herkomstlanden zijn bij de Foreign Owned Enterprises. China staat op plaats 8.

Ons land is nummer 24, met 93 Californische dochters of kleindochters (tot zelfs achter-achterkleinkinderen) van Belgische firma’s. De 5064 jobs die die daar creëren, zitten in de eerste plaats in Manufacturing. Daarna volgen respectievelijk Leisure/Hospitality, Wholesale Trade, Natural Resources, en Professional/Business Services.

84 procent van die jobs situeren zich in Zuid-Californië (van Santa Barbara over Los Angeles tot San Diego), 14 procent in de Bay Area (met San Francisco en Silicon Valley). Beetje verrassend? Ja, als u dacht dat Silicon Valley het zwaartepunt van de Californische economie was, en u Los Angeles alleen maar met Hollywood associeerde. Nee, als u weet dat Greater L.A. een van de grootste industriële regio’s van de VS is, en dat de haven van Los Angeles/Long Beach (één aaneengesloten havengebied maar gespreid over twee steden) met vele lengten voorsprong de grootste maritieme poort van de VS vormt. En dat ook in deze regio innovatie en spitstechnologie bedreven wordt. Denk maar aan rakettenbouwer SpaceX, die recentelijk de eerste bemande NASA-missie sinds vele jaren de ruimte in bracht; of aan de biotech-cluster rond San Diego; of, ietwat prozaïscher, aan het “vleesloze vlees” van Beyond Meat.

Eén van onze Vlaamse dochters in Californië is overigens een toeleverancier aan SpaceX: SoundCoat, uit de Recticel-groep. Enkele andere Belgen in Californië zijn onder meer Van de Velde, Ecover, Puratos, Imec, Barco, Plastiflex, Televic, X-Fab, Showpad, Guardsquare, Lotus Bakeries, nWave, Proximus (TeleSign), Solvay, LMI, Tessenderlo Group, en – onvermijdelijk – bierreus AB Inbev.

24 juni 2020