U bent hier

Belangrijke FMCG-ketens en nieuwe trends in Hongarije

Lidl veroverde in 2020 de felbegeerde eerste plaats in de ranking en een van de grote vragen van dit jaar was: kon de Duitse discounter zijn leidende positie in 2021 behouden? Welnu, het antwoord op deze vraag is een volmondig ja. Lidl blijft in Hongarije de wind in de zeilen hebben en realiseerde een omzet van ongeveer 100 miljard HUF.  

Er zijn drie belangrijke veranderingen in de ranglijst van detailhandelaren van dit jaar. De belangrijkste is misschien wel dat Auchan een plaatsje is gestegen en nu 6e staat. De andere is dat in plaats van de 11 detailhandelaren van de vorige jaren er nu 12 op de lijst staan. Dankzij haar dynamische expansie behoort de drogisterijketen Müller nu ook tot de grote spelers. 

Lidl is dus onbetwist de nummer 1 FMCG-detailhandelaar in Hongarije, en in 2021 werd de afstand tussen de discounter en de vaste runner-up, SPAR, nog groter, aangezien de omzet van Lidl met evenveel groeide als de bruto jaaromzet van de best presterende drogisterijketen. De omzet van Lidl steeg het meest van alle detailhandelaren op de lijst, en dit is helemaal niet verrassend als we bedenken dat discountsupermarkten vorig jaar de grootste groei lieten zien, en volgens GfK heeft het kanaal al een marktaandeel van 31% bereikt. Het zijn ook de discounters die met 96% de hoogste penetratiegraad hebben, en de koopfrequentie is in dit kanaal het hoogst, met 69 koopbeurten/huishouden in een jaar. 

Voor de FMCG-sector bestond de 'post-Covidrealiteit' vorig jaar uit de sterk stijgende prijzen voor energie, ingrediënten en verpakkingsmateriaal, en de stijgende logistieke kosten, terwijl tegelijkertijd ook in Hongarije de inflatie begon toe te nemen. In dit bedrijfsklimaat was het gegarandeerd dat elk detailhandelskanaal, waar producten gedurende langere tijd tegen zeer goede prijzen werden aangeboden, zijn posities zou versterken.   

SPAR opende vorig jaar de meeste nieuwe winkels. Door met verschillende winkelformules in de markt aanwezig te zijn, wist het bedrijf zijn tweede plaats op de ranglijst te consolideren. SPAR houdt zich ook steeds meer bezig met voedselproductie en bouwde in 2021 een nieuwe hypermarkt. Het openen van verschillende soorten kleinere SPAR-winkels, zoals die in een franchisesysteem worden geëxploiteerd of de tankstationwinkels, leverde ook goede resultaten op.  

Tesco slaagde erin zijn positie van 2020 vast te houden en de retailer boekte een mooie vooruitgang. Ook Auchan deed het beter dan vorig jaar en steeg dit jaar als enige op de ranglijst een plaatsje. Ondanks het feit dat hypermarkten het de laatste tijd minder goed doen dan voorheen, was hun gemiddelde mandje in 2021 met bijna 6.000 HUF nog steeds het grootst (bron: GfK Household Panel), bovendien kan dit bedrag nog verder groeien.    

Discounters en drogisterijen waren in 2021 de twee meest succesvolle kanalen met de beste resultaten, aangezien hun omzet en de groei van hun mandje alleen werden overtroffen door die van de e-handel. Lidl, Aldi en Penny kenden een uitstekend jaar, net als het trio dm, Rossmann en Müller. Laatstgenoemde kwam voor het eerst in de lijst, met een bruto-omzet die voor het eerst boven de drempel van 50 miljard HUF uitkwam.    

Net als in de voorbije jaren lieten ook de Hongaarse detailhandelsketens een zekere groei optekenen. Het is waar dat Auchan de voorheen solide eenheid van Coop, CBA en Reál op de ranglijst heeft kunnen doorbreken, maar in het licht van het feit dat het aantal winkels van alle Hongaarse detailhandelsketens is gedaald, zijn hun verbeterde verkoopprestaties echt goed nieuws. Hoewel ze niet over zulke grote budgetten voor modernisering en technologische ontwikkeling beschikken als hun multinationale concurrenten, doen ze wat ze kunnen, en het lijkt erop dat de door COVID geïnduceerde trend dat het winkelend publiek de voorkeur geeft aan buurtwinkels duurzamer is dan aanvankelijk werd voorspeld, waarvan ook detailhandelsketens in Hongaarse handen wisten te profiteren.
    
Hoewel niet expliciet in de ranking vermeld, moet zeker het e-kanaal van de FMCG-detailhandelaren worden vermeld, aangezien elke detailhandelaar in de ranglijst op de een of andere manier ook online verkoopt. Sterker nog, de verkoop van FMCG in de e-handel is in 2021 met bijna 54% gestegen ten opzichte van 2020, tot 118 miljard HUF. Een betere prestatie dan die in gelijk welke andere sector ook, volgens gegevens van GKID.

Concluderend kunnen we stellen dat er de afgelopen twee jaar grote veranderingen in ons leven hebben plaatsgevonden, en het dagelijkse winkelen vormde daarop geen uitzondering. De veranderingen in onze aankoopbeslissingen kwamen tot uiting in de jaarlijkse rangschikking van FCMG-detailhandelaren.
  
Doordat we meer tijd thuis doorbrachten, werd alles anders ingedeeld. Dit, samen met het feit dat meer van ons thuis werken, leidde ertoe dat we bij een bezoek aan een kruidenierswinkel meer producten per keer kochten, ook al nam het aantal winkelbezoeken af. Deze trend was in 2020 begonnen en zette zich in 2021 door, hoewel hij ietwat afzwakte, vooral nadat het leven vanaf medio vorig jaar langzaam weer normaal werd. Volgens gegevens van GfK is de winkelfrequentie de afgelopen twee jaar gedaald, in 2020 met 5% en in 2021 met nog eens 4% en deze trend trof ook de essentiële productcategorieën. De waarde van de boodschappenmand is de andere kant opgegaan, maar de groei was hier niet groot genoeg om de inflatie te compenseren, dus ook al stegen de detailhandelsverkopen, bleef een echte expansie achterwege. 

15 juni 2022

Bijkomende informatie