U bent hier

Belang van Agritech in Italië

Welke technieken worden vandaag toegepast in Italië?

Op de eerste plaats komt de precisielandbouw, maar ook monitoring op afstand van landbouwmachines en -apparatuur, managementsoftware en big data. Innovatie in de landbouw bleek in 2020 sterker dan de pandemie. Sterker nog, de agrarische markt 4.0, wat wil zeggen technologische oplossingen in de landbouw, bereikte in 2020 een omzet van 540 miljoen euro, een stijging van 20% ten opzichte van het jaar ervoor.

Deze trend is in de rest van de wereld nog sterker gebleken, aangezien de wereldwijde omzet van landbouwtechnologieën naar schatting een grootte-orde kent van $ 13,7 miljard, een stijging van 76% ten opzichte van 2019. Dit zijn gegevens die ontwikkeld zijn door het Smart Agrifood Observatory van de Management School van de Politecnico van Milaan en het Laboratorio Rise (Research & Innovation for Smart Enterprises) van de Universiteit van Brescia.

Sterke stijging in 2021.

Door de samenstelling van de landbouwmarkt 4.0 in Italië in 2020 te analyseren, zien we dat de technologieën met betrekking tot precisielandbouw overheersen, dat wil zeggen de aandacht voor oplossingen ter ondersteuning van activiteiten in het veld zoals irrigatie, in vergelijking met andere gebieden, zoals systemen die zijn gericht op de valorisatie van gegevens in het bedrijf of in de toeleveringsketen.

Met name de oplossingen die de groei het meest hebben aangedreven, zijn diegene die verband houden met de monitoring en controle van landbouwvoertuigen en -apparatuur (36% van de markt), gevolgd door ‘connected’ machines (30%) en managementsoftware (13%).  Issd (Decision Support Systems) zijn goed voor 5% van de totale markt en robots beginnen hun weg te vinden voor veldactiviteiten (2%). Vanuit het oogpunt van het aanbod van oplossingen zijn fabrikanten van landbouwmachines de toonaangevende categorie met een marktaandeel van 73%, gevolgd door leveranciers van IT-oplossingen en geavanceerde technologieën (zoals het Internet of Things, robots en drones) die 17% uitmaken.

"De pandemie - aldus Andrea Bacchetti die samen met Chiara Corbo het Smart Agrifood Observatory leidt - heeft de Italiaanse agrovoedingssector op de proef gesteld, enerzijds door de beschikbaarheid van arbeidskrachten te verminderen en anderzijds door de distributielogistiek onder druk te zetten. Maar de analyses van het waarnemingscentrum hebben gewezen op een dynamische sector die openstaat voor innovatie, die zich bewust is van de voordelen die digitale technologieën kunnen opleveren op het gebied van efficiëntie, concurrentievermogen en duurzaamheid van de toeleveringsketen.

4.0 digitale oplossingen zijn nu aanwezig in meer dan de helft van de geanalyseerde bedrijven en de meeste van hen gebruiken al minstens twee tools parallel. In de komende jaren zal de noodzaak om te werken aan de koppeling van oplossingen, de ontwikkeling van specifieke vaardigheden en de verbetering van gegevens in toenemende mate richting geven aan de innovatie van de sector.

De sterke aandacht voor veldactiviteiten en precisielandbouw wordt ook bevestigd door de analyse van het technologische aanbod op het gebied van landbouw 4.0. Het Smart AgriFood Observatory heeft 538 oplossingen geïdentificeerd (100 meer dan in 2019) gewijd aan de teelt in open velden. Aangezien de geanalyseerde technologieën vaak meer dan één fase en meer dan één verwerking bestrijken, toont de analyse aan dat 79% van de voorgestelde oplossingen zijn ontworpen om de teeltfase, 45% om de zaaifase en 35% om de oogstactiviteiten te ondersteunen.

De systemen die in verschillende landbouwsectoren kunnen worden gebruikt, zijn de belangrijkste (ze bestrijken 61% van het aanbod), terwijl ze betrekking hebben op technologieën die gericht zijn op specifieke sectoren, bijvoorbeeld op groenten en fruit of de wijnsector (17%) en granen (16%).

Big data spelen een rol.

Wanneer men enkel kijkt naar informatiebeheertechnologieën, is 73% van de oplossingen gerelateerd aan gegevensanalyse (slechts in sommige gevallen big data), 68% zijn verwerkingsplatformen. Ook het gebruik van Iot-oplossingen neemt toe, goed voor 54% van het totaal (+4% ten opzichte van 2019). De belangrijkste toepassingsgebieden zijn deze die verband houden met mapping en monitoring op afstand: 41% van de oplossingen maakt het mogelijk om gewassen en grond in kaart te brengen of te monitoren, 33% is gericht op de analyse van bodem- en omgevingsfactoren en 23% maakt het mogelijk om het werk van machines en apparatuur te monitoren. 19% van de geanalyseerde oplossingen zijn specifiek gericht op waterbeheer, wat aantoont dat producenten steeds gevoeliger worden voor het minimaliseren van de kosten van watervoorraden en de gevolgen voor het milieu.

Bron: Economische krant Il Sole24 ore - Giorgio dell'Orefice – 1 maart 2021

15 maart 2021