U bent hier

Bauen & Energie 2020 - Wenen

Op 20-23 februari 2020 vond de 19de editie van 'Bauen & Energie' plaats in Messe Wien. De bouwbeurs vormt, samen met de beurs 'Wohnen & Interieur' (in maart) een tweeluik.

Beide beurzen zijn nationale publieksbeurzen en de grote meerderheid (ca. 90%) van de exposanten komt uit Oostenrijk, slechte enkele exposanten komen uit de buurlanden Duitsland, Hongarije en Tsjechië.

Bauen & Energie is de kleinere beurs die moeite heeft om zich te handhaven: een vijftal jaar geleden waren er nog ca. 500 exposanten verspreid over 3 hallen en over 45.000 m² tentoonstellingsoppervlakte; vorig jaar en dit jaar waren er 400 exposanten verspreid over slechts twee hallen (A en B). De bouwbeurs heeft het dus moeilijk, ondanks pogingen van de organisatoren (Reed Exhibitions) om de formule te vernieuwen zoals een 'Beratungsgasse', waar het publiek advies kan inwinnen, niet alleen over energiebesparing, maar ook over het gebruik van hout of over innovatie. Dit jaar (2020) waren er ook verscheidene exposanten die eigenlijk thuishoorden op de beurs 'Wohnen & Interieur', de grotere beurs die zal plaatsvinden op 18-22 maart 2020.

Hal A was gewijd aan (ver)bouwen en energie. Bij het eerste hoofdthema, (ver)bouwen komen zowel nieuwbouw als verbouwen, renoveren en saneren aan bod, zowel binnenshuis als buitenshuis, van binnenmuren & vloeren over deuren & vensters tot buitenmuren en daken. Belangrijkste trend, sinds enkele jaren, is het gebruik van natuurlijke producten, voornamelijk hout, maar ook minder voor de hand liggende materialen zoals stro.

Het tweede hoofdthema dat aan bod komt in hal A is energie en verwarming. Daarbij gaat de aandacht naar klassieke bronnen (zoals biomassa, houtpellets in Oostenrijk) en naar nieuwere en meer milieuvriendelijke bronnen, zoals warmtepompen. De grote interesse voor warmtepompen is een trend die aanhoudt sinds 2018. Naast verwarming komt ook airconditioning aan bod.

In Hal B draait alles meer rond sanitair en elektro, met veel aandacht voor bewakings- & veiligheidssystemen alsook voor Smart Home. In Hal B komen nog andere topics aan bod zoals veiligheidsdeuren, garagedeuren, rolluiken, afsluithekken.

De beurs Bauen & Energie is niet de moeite waard om rechtstreeks (met een stand) op aanwezig te zijn, maar is wel een bezoek waard, al is het maar om een beter zicht te krijgen op de belangrijke spelers en te ontdekken welke producten aanslaan op de Oostenrijkse (ver)bouwmarkt.

20 februari 2020