U bent hier

'BarMar' - de onderzeese waterstofpijpleiding tussen Spanje en Frankrijk

De onderzeese pijpleiding zal naar verwachting zo'n twee miljoen ton waterstof per jaar vervoeren, d.w.z. 10% van het Europese verbruik dat wordt verwacht op het moment van de ingebruikname (tegen 2030). Het moet vooral mogelijk maken de zogenaamde "groene" waterstof, gemaakt van hernieuwbare elektriciteit, via Frankrijk van het Iberisch schiereiland naar het noorden van de Europese Unie te vervoeren. 

Aan Franse zijde is echter niet uitgesloten dat het ook "roze" waterstof uit kernenergie zal vervoeren, in de richting Frankrijk-Spanje.

Fos-sur-Mer in Marseille is geïdentificeerd als een veelbelovend en strategisch bekken voor waterstof. De aanwezigheid van zware industrieën zoals staal, raffinage, petrochemie en energie maakt Fos-sur-Mer één van de gebieden met een hoog potentieel voor het verminderen van emissies met een volwassen ecosysteem, gericht op koolstofarme en hernieuwbare waterstof als een vector van decarbonisatie. Bovendien is de industriële havenzone één van de eerste logistieke hubs van Frankrijk (land, zee en luchthaven) en biedt zo kansen voor het koolstofvrij maken van de mobiliteitssector. Ten slotte profiteert het van de nabijheid van gasopslagprojecten.

Dit ambitieuze project zal gedeeltelijk worden gefinancierd met Europese fondsen.

24 maart 2023