U bent hier

Baikal Building Week: een venster op de bouwsector in Siberië

De Baikal Building Week vond plaats van 21 tot en met 23 april in de beurshallen van Sibexpo in Irkoetsk.

De beurs telde in 2021 een 150-tal exposanten en trok ruim 16.000 bezoekers. Omwille van de reisbeperkingen was het aantal bezoekers uit Mongolië en China dit jaar - i.t.t. eerdere edities - vrij beperkt. 

Volgende productgroepen kwamen op de beurs aan bod: bouwmaterialen, design en architectuur, renovatie, ecologisch bouwen, energiebesparende technologieën en deuren en vensters. De nieuwste trends betreffende interieur en design werden gedemonstreerd tijdens gespecialiseerde workshops en seminaries die veel publiek trokken.

Er waren ook b2b-sessies waar aanbieders van producten en diensten kennis konden maken met nieuwe potentiële klanten.

De Baikal Building Week is de grootste bouwbeurs in de regio alsook het meest populaire event voor designers, architecten en bouwbedrijven. De meeste exposanten komen uit Siberië maar er staan ook firma’s uit Moskou en Sint-Petersburg. 

Opmerkelijk is dat er een grote Duitse delegatie bestaande uit 11 bedrijven onder leiding van de Russisch-Duitse Kamer van Koophandel de beurs bezocht en er met de medewerking van de plaatselijke administratie gesprekken heeft gevoerd met de plaatselijke nutsvoorzieningbedrijven. Aangezien dit in principe moeilijk te contacteren organisaties zijn, was deze missie voor de Duitse firma’s meer dan geslaagd.

Natuurlijk zijn de beurzen in Moskou een eerste toegangspoort tot Rusland maar indien uw bedrijf al zaken doet in Rusland en ook de Siberische markt wil verkennen, is het bezoeken van deze beurs zeker de moeite waard. Aangezien de exposanten bestaan uit de plaatselijke verdelers van (internationale) producenten is het zelf deelnemen aan de beurs misschien minder interessant.

Een ander (typisch Russisch) aspect is dat deelname aan een regionale beurs steeds wordt gewaardeerd door de plaatselijke administratie waardoor ook via deze weg bepaalde deuren kunnen geopend worden. Het eerder vermelde bezoek van een Duitse delegatie is daar een mooie illustratie van.

Besluit: enkel indien u al aanwezig bent in Rusland en plannen hebt om ook Siberië commercieel te bewerken, is een bezoek aan deze beurs nuttig. U zal merken dat Irkoetsk commercieel nauwer aanleunt bij Azië en dat het bewerken van deze regio via Moskou niet steeds een optie is.

4 mei 2021