U bent hier

Automechanika: meest populaire beurs in Moskou

De beurs Automechanika gaat gewoonlijk door in het Expocenter en is de meest populaire beurs voor alles wat met onderdelen en accessoires voor auto’s en vrachtwagens te maken heeft. In 2019 waren er 403 exposanten uit 36 landen. Ook stonden er 12 nationale paviljoenen (Italië, Frankrijk, Duitsland, Turkije, Polen, China, Maleisië, Thailand, Zuid-Korea, Taiwan, Singapore en Indië). De beurs had in 2019 een oppervlakte van 50.000 vierkante meter en werd door 28.857 mensen uit 66 landen bezocht (wat 5% meer is dan in 2018). Gelijklopend met de beurs was er ook een matchmakingevent en werden tientallen seminaries gegeven. Het grootste luik binnen Automechanika bestaat uit onderdelen, gevolgd door accessoires en smeermiddelen. De meeste bezoekers kwamen uit de groot- en kleinhandel in auto-onderdelen maar ook de garagisten waren goed vertegenwoordigd.

Een beschrijving van hoe de beurs was in 2019 is nodig aangezien de editie 2020 volledig online is doorgegaan na eerst uitgesteld te zijn geweest van augustus naar november. Via een interactief online platform konden bezoekers potentiële partners kiezen volgens naam, land of productgroep. Door te klikken op de profielen van de geselecteerde bedrijven kreeg men meer info over het bedrijf en kon men online in gesprek gaan met de managers van de firma in kwestie. Het is onmogelijk in te schatten of dit formaat het succes van de editie 2019 kon evenaren maar het bood tenminste de mogelijkheid om online een eerste contact te leggen met potentiële klanten. Er waren exposanten uit onder andere Duitsland (3), het VK (1), Italië (3), Frankrijk (1), China (12) en Indië (1). China had ook een online nationaal paviljoen op de beurs.

De beurs heeft door het coronavirus veel van haar pluimen verloren maar in tegenstelling tot heel wat andere toonaangevende beurzen is dit event dan toch virtueel nog doorgegaan. Indien de epidemologische situatie het toelaat zal de volgende editie waarschijnlijk een hit worden omdat de ontbrekende internationale exposanten hun verloren terrein zullen willen goedmaken. Het blijft immers de grootste beurs in Rusland in zijn niche en mag daarom niet uit het oog verloren worden.

24 november 2020