U bent hier

ATA-carnet niet langer in gebruik in Brazilië sinds 1/01/2022

Sinds 1 januari 2022 kan u het ATA-carnet, dat 5 jaar geleden in Brazilië werd ingevoerd, niet langer als douanedocument gebruiken ter ondersteuning van tijdelijke invoer- en uitvoeroperaties van goederen in dat land. Reden hiervoor is het gebrek aan een kandidaat om op te treden als borgstaande organisatie. Tot en met 31 december 2021 bekleedde de Nationale Confederatie van de Industrie (CNI) nog die functie.

Aangezien de borgstaande organisatie een fundamenteel element is van het Verdrag van Istanbul voor de werking van het ATA-carnet systeem en dat er sinds 1 januari 2022 geen organisatie meer is die die rol in Brazilië uitoefent, worden de door het ATA-carnet ondersteunde operaties vanaf die datum stopgezet.

Wat betekent dit voor de Vlaamse tijdelijke export naar Brazilië?

De goederen die tot 31 december 2021 in het land zijn ingevoerd, blijven dezelfde status hebben zoals overeengekomen en de verschuldigde kosten (invoerrechten en eventuele andere bedragen) blijven gewaarborgd door de nationale borgstaande organisatie in geval van niet-naleving van de voorwaarden voor tijdelijke invoer.

Na die datum is het niet meer mogelijk om tijdelijke in- en uitvoer te verlenen onder het ATA-carnet systeem in Brazilië. De nationale borgorganisatie CNI is na 31 december 2021 niet langer aansprakelijk voor invoerrechten of andere bedragen die verschuldigd zijn in geval van niet-naleving van de voorwaarden voor de tijdelijke invoer in Brazilië.

In bijlage vindt u het officiële document van het Braziliaanse ministerie van Economie omtrent de beëindiging van het gebruik van het ATA-carnet in Brazilië. 

20 december 2021

Bijkomende informatie