U bent hier

Analyserapport over het Chileense energiebeleid

Het energiebeleid van Chili is het afgelopen decennium dynamisch geëvolueerd. Als reactie op veranderingen in de binnenlandse en internationale omgeving zijn belangrijke institutionele en beleidshervormingen doorgevoerd, evenals grote infrastructuurprojecten. De hervormingen werden uitgevoerd in de nasleep van de langdurige vermindering van de gasvoorziening uit Argentinië (vanaf 2004) en de aardbeving in 2010, die de energievoorziening en de transmissie van elektriciteit verstoorde.

De uitdagingen en kansen van de Chileense energie worden gevormd door de buitengewone geografie en de hulpbronnen van het land. Continentaal Chili is gemiddeld 4.300 km lang en gemiddeld slechts 177 km breed, wat een unieke uitdaging betekent voor de energie-infrastructuur.

De Atacama-woestijn heeft echter 's werelds beste zonne-energiebronnen. Chili heeft ook 's werelds langste nationale bergrug en kustlijn die parallel loopt. Dit biedt een hoog potentieel voor wind en waterkracht, maar ook voor geothermische en in de toekomst oceaanenergie. Chili is uitgegroeid tot een bestemming van wereldklasse voor investeringen in variabele hernieuwbare energie (VRE) - zonne- en windenergie. Dit werd geleid door aanzienlijke dalingen van de technologiekosten, maar ook door beleidsmaatregelen mogelijk te maken, zoals technologieneutrale aanbestedingen voor elektriciteitsvoorziening.

De vooruitzichten van Chili voor het benutten van zijn enorme potentieel voor zonne- en windenergie zijn rooskleurig. Echter, om deze variabele energiebronnen met succes beter te integreren, zullen investeringen in netten, opslag en flexibele capaciteit, evenals een slim systeemontwerp vereist zijn.

Meer hierover leest u in het rapport van IAE.

16 december 2018

Bijkomende informatie