U bent hier

Amerikaanse Jones Act ook van toepassing op offshore windprojecten

In januari 2021 heeft president Joe Biden een uitvoeringsbesluit ondertekend om de federale 'Buy American'-vereisten aan te scherpen. In het besluit wordt de nadruk gelegd op het belang van de scheepvaart in het kader van de Jones Act en worden achterpoortjes gedicht die federale agentschappen gebruikten om producten van buitenlandse makelij te kopen. De vereisten inzake lokale bijdrage en de drempels voor prijsvoorkeur worden verstrengd, agentschappen wordt opgedragen actief op zoek te gaan naar kleine en middelgrote binnenlandse leveranciers en er komt een evaluatie om na te gaan of elk overheidsagentschap de 'Buy American'-regels naleeft.

Jones Act blijft maritieme sector beschermen

Hiermee heeft president Biden laten zien dat hij een grote voorstander is van de Jones Act. Die wet bepaalt dat alleen schepen onder Amerikaanse vlag vracht mogen vervoeren tussen Amerikaanse havens, wat de Amerikaanse lokale productie en Amerikaanse werknemers ten goede komt. Een andere doelstelling van het uitvoeringsbesluit is het dichten van eventuele achterpoortjes in de huidige wetgeving om Amerikaanse werknemers te beschermen tegen oneerlijke internationale concurrentie. Ook de binnenlandse veiligheid, de maritieme defensie en de scheepvaartsector moeten baat hebben bij deze nieuwe wet.

Ook offshore windenergie komt in het vizier

De National Defense Authorization Act (NDAA) voor het fiscale jaar 2021 bevat daarnaast aanvullende wetgeving die vereist dat de Outer Continental Shelf Lands Act (OCSLA) ook van toepassing is op offshore windenergie. Deze wetgeving beperkt de activiteiten die buitenlandse bedrijven mogen ontplooien op het vlak van de ontwikkeling van offshorewindenergie in de Verenigde Staten. In de toekomst zal de OCSLA windmolenparken dus gelijkstellen met Amerikaanse ankerpunten onder de Jones Act, samen met offshore-olie- en gasfaciliteiten. Schepen onder buitenlandse vlag zullen bijgevolg geen goederen mogen vervoeren tussen Amerikaanse havens en windprojecten die op het Amerikaanse continentaal plat worden gebouwd. Dit mag hen er echter niet van weerhouden offshore-installaties te installeren of te herstellen.

Deze aanscherping van de wetgeving met betrekking tot buitenlandse bedrijven en schepen komt er als gevolg van de toenemende eisen van de Offshore Marine Services Alliance (OMSA), die al tien jaar aandringt op meer duidelijkheid en bescherming op dit vlak. Als gevolg van deze nieuwe wetgeving zal de maritieme industrie in de VS nieuwe investeringen in gespecialiseerde schepen voor offshore-windenergie kunnen overwegen, doordat de mogelijke concurrentie in segmenten van deze markt wordt tegengehouden.

26 februari 2021